Πρόταση ΠΑΣΟΚ για υδρογονάνθρακες - 75% δέσμευση εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία
Παρέμβαση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της βουλής πραγματοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εισηγούμενος στην κυβέρνηση πρόταση νόμου του κόμματος του σύμφωνα με την οποία το 75% των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα δεσμεύονται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πράξη αναπτυξιακής προοπτικής που θα ξεπεράσει τη μιζέρια του μνημονίου και έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα κάνει δεκτή την σχετική πρόταση νόμου, με τη μόνη διαφορά ότι οι μελλοντικοί πόροι θα διοχετευθούν στον ήδη υφιστάμενο λογαριασμό αλληλεγγύης γενεών.
Όπως αναφέρται σε σχετική ανακοίνωση, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, εισηγούμενος απόψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη σχετική πρόταση νόμου των βουλευτών του κόμματος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης «Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών» με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικού για την χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενεών, χρηματοδοτούμενο κατά 70-75% από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και από τη διάθεση αδειών για έρευνες.
Για το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, «βασική και κύρια υποχρέωση της Πολιτείας είναι να μεριμνά για τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εργασιακό βίο τους. Στην παρούσα συγκυρία που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν σημαντικές οικονομικές ανάγκες και με δεδομένη την εκτίμηση ότι στα επόμενα 25-30 χρόνια, μπορεί τα έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων να ξεπεράσουν τα 150 δισ. ευρώ, η διάθεση σημαντικού μέρους αυτών (70-75%) στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να αποτελέσει μια νέα ιδιαίτερα μεγάλη πηγή χρηματοδότησης, ως έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τις ερχόμενες γενιές για τη διασφάλιση της ομαλής συνταξιοδότησής τους από το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα».
Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι σε εποχή βαθιάς κρίσης, οι υδρογονάνθρακες αποτελούν σπουδαία ελπίδα για την κοινωνία και την εθνική οικονομία, αφού ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αποτελέσει νέα πηγή εσόδων και θέσεων εργασίας στην χώρα. Αφού αναφέρθηκε στις σεισμικές έρευνες για την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού στα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο σε νορβηγική εταιρεία και την αναμενόμενη ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τα οικόπεδα στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα (έσοδα 10 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας), μίλησε για τα κρατικά και δημόσια ταμεία σύνταξης που έχουν δημιουργήσει κυβερνήσεις ή φορείς κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό την χρηματοδότηση μελλοντικών υποχρεώσεων του αναδιανεμητικού συστήματος στο εξωτερικό, με πιο επιτυχημένο αυτό της Νορβηγίας, το οποίο χρηματοδοτείται από τους φόρους στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας και από τα μερίσματα που εισπράττει το Ταμείο από το μετοχικό μερίδιο που κατέχει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας και πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στην Ευρώπη και το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με περιουσία άνω των 400 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος αναλυτικότερα στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου μας και τη σημασία της και για τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων, ο κ. Μανιάτης έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η χώρα εισέπραξε ένα εκατ. ευρώ το 2012, ενώ το 2013 θα λάβει 5-10 εκατ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα δαπανήσει χρήματα, μόνον εισπράττει. Σε πέντε χρόνια θα λειτουργήσουν 10-15 γεωτρύπανα. Κάθε γεωτρύπανο σημαίνει 200-300 θέσεις εργασίας. Για κάθε μία θέση εργασίας προκαλούνται άλλες δύο έμμισθες θέσεις και για κάθε ένα ευρώ εισόδημα δημιουργούνται άλλα δύο ευρώ σε άλλους κλάδους. Σημειωτέον ότι από τα έσοδα, 20% πηγαίνει στο Πράσινο Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και ανάπτυξης και το 5% αποτελεί τοπικό φόρο.
Όσον αφορά στον Πατραϊκό, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τα τοπικά έσοδα ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας, ποσό τριπλάσιο από τα αντίστοιχα Π.Ε.Π. Στην Ήπειρο το κοίτασμα ισοδυναμεί με 50-80 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του βιομηχανικού τομέα της Περιφέρειας θα παρουσιάσει αύξηση 40% (από 480 εκατ.)
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης - zougla.gr