Μητσοτάκης: «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να συζητήσουμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» - Ερντογάν: «Είμαστε αδέρφια με την Ελλάδα»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023 15:00

Μητσοτάκης: «Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να συζητήσουμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» - Ερντογάν: «Είμαστε αδέρφια με την Ελλάδα»

Στην Αθήνα έφτασε λίγο μετά τις 10:00 της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια πολυπληθή αποστολή και τρία αεροπλάνα. Στις 11:30 έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στις 12:00 έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00. Ο Τούρκος πρόεδρος περπάτησε, μαζί με τη συνοδεία του, από το Προεδρικό Μέγαρο έως το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση κράτησε περισσότερη από μία ώρα.

Στις κοινές τους δηλώσεις που ξεκίνησαν με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτά και ξεκίνησε στις 13:45, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα παγκοσμίως και αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκία που «γνώρισαν διακυμάνσεις» και έκανε λόγο για ειρηνικό μονοπάτι μεταξύ των δύο χωρών, με συζήτηση και όχι πολεμική διάθεση.

«Με αφετηρία το Βίλνιους, υπήρξε προσπάθεια «θετικής ατζέντας» ανάμεσα στις δύο χώρες και φτάνουμε στο σήμερα, στο Ανώτατο Συμβούλιο, που οι συζητήσεις οδήγησαν σε νέες συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων των δύο χωρών και για μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών, ενώ στη συνέχεια τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Τουρκία για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Τούρκοι με visa express θα μπορούν να επισκέπτονται δέκα νησιά της Ελλάδας για επτά ημέρες. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και έκανε λόγο για τη διαφωνία των δύο χωρών που πρέπει να λυθεί μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό από εκεί που σταμάτησε το 2017, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας στο θέμα.

«Όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, μπορούμε να συζητήσουμε για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα και μπορεί να "φτάσει" σε διεθνές δικαστήριο».

«Σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης, υπογράφουμε διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η διακήρυξη που υπογράψαμε καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγους μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. 

Επόμενη φάση του διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, είναι η προσέγγιση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που για την Ελλάδα είναι η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να βρεθεί στην Τουρκία το επόμενο διάστημα, και τόνισε ότι κοιτά το μέλλον και τη σχέση των δύο χωρών με αισιοδοξία. Όπως ανέφερε, πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την άνοιξη την Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι «επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017 και ήταν η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Ευχαριστώ τις ελληνικές αρχές για την ευγενική υποδοχή. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πάλι ένα τόσο μεγάλο διάλειμμα και ότι θα πραγματοποιήσουμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση, θα ήταν καλό και για τις δύο χώρες.

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε για τα βήματα που θα γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας και τονίσαμε ότι πρέπει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Βεβαιώσαμε τη βούληση μας για ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα. Με τον κ. Πρωθυπουργό συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και στον τουριστικό τομέα. Ζητήσαμε από τους ΥΠΕΞ να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τόνισα ότι απαιτείται προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν καταυλισμοί ανάλογοι του Λαυρίου στην Ελλάδα.

Οι μειονότητες των δύο χωρών είναι κομβικές για την εξέλιξη των σχέσεων μας. Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη είναι θέμα που έχουμε εκφράσει τις προσδοκίες μας για τα θέματα που πρέπει να λυθούν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στη Γάζα. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις. Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Από την αρχή έχουμε δηλώσει ως Τουρκία ότι δεν επιτρέπουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να σιωπά. Η ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πλέον αναπόφευκτη».

«Είμαστε δύο αδέρφια με την Ελλάδα. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση για επίλυση να λυθούν οι διαφωνίες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, τον ίδιο πολιτισμό. Είναι λογικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, αρκεί να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι», συμπλήρωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατέληξε στο ότι περιμένει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

«Η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος μας είναι να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν», ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αναφορά Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δέχθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Ακολουθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την συμμετοχή περίπου 30 Τούρκων και Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να εκδοθεί κοινή δήλωση.

Οι χειραψίες των δύο αντρών μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου:

mitsotakis erdogan maximoy1

mitsotakis erdogan maximoy2

Σε λίγη ώρα οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Ερντογάν:

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11:30 υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η χειραψία Σακελλαροπούλου - Ερντογάν:

ptd erd

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Ερντογάν: «Ευκαιρία για νέα πορεία στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, «καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα και αναφέρθηκε στα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν Ελλάδα και Τουρκία μέσα στο 2023 (φωτιές και πλημμύρες στην Ελλάδα, σεισμός στην Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς μεταξύ άλλων), δείχνουν το αίσθημα αλληλεγγύης που ενώνει τους δύο λαούς.

Όπως πρόσθεσε, Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αποφύγουν τις εντάσεις στις διμερείς σχέσεις. «Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς διακίου προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής».

«Υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά ειναι σημαντική η εμπεδωση του εποικοδομητικού κλίματος. Η παρουσία σας στην Ελλάδα αντανακλά αυτ'ο το θετικό πνεύμα. Με τι σκέψεις αυτές διαβιβαζω τις ευχες μου στον φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι στην Αθήνα μετά από 6 χρόνια», ανέφερε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος στο καλωσόρισμα της ΠτΔ της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών.

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας.

Σήμερα βρισκόμαστε στην Αθήνα με μια ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και οι υπουργοί θα κανουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τους ομολόγους τους και να κάνουμε βήματα σε όλα τα μέτωπα.

Οι προετοιμασίες έχουν γίνει απο τους υπουργούς, βάζουμε τις απαραίτητες υπογραφές για να συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο λογικο τροπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερο και για το μέλλον των δυο πλευρών να βλέπουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Φωτορεπορτάζ του Dnews για την επίσκεψη Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο:

Λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν:

erdogab1

Η εικόνα έξω από τη ΛΑΕΔ (Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων Αθηνών) λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν:

erdogan1

Ο Νίκος Δένδιας περιμένει την άφιξη Ερντογάν:

dendias

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο τον πρόεδρο της Τουρκίας με την συνοδεία του υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Τούρκος ηγέτης θα μείνει για 5 ώρες στην Αθήνα και θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το προεδρικό αεροσκάφος TUR λίγα λεπτά μετά τις 10:00.

Στις 11:00 μπήκε στο αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς την Αθήνα όπου έγινε δεκτός από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 11:30.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφτασε νωρίτερα στην χώρα μας και για αυτό δεν αναχώρησε αμέσως από το αεροδρόμιο αλλά μετέβη στον ειδικό χώρο VIP του αεροδρομίου ώστε να φτάσει ακριβώς στις 11.30 στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από το αεροδρόμιο η πομπή «μπήκε» στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας έφτασε στην Ηρώδου Αττικού και το προεδρικό Μέγαρο.

dikaiologitika.gr




00 inkefalonia general ad 300X250