Φανταστικό γλυκό ψωμί με πραλίνα φουντουκιού και πορτοκάλι (babka) από την Σία Λαδά
Ένα γλυκό ψωμί διάσιμο στην Πολωνία, Νεα Υόρκη και Ισραήλ,με πολλές παραλλαγές στα υλικά και κυρίως στην γέμιση, εγω χρησιμοποιώ πραλίνα Φουντουκιού και πορτοκάλι!
Τέλειο για το τσάι, τον καφέ αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε και οποιαδήποτε ωρα της ημέρας.
Υλικά :
330 γραμμ. Αλεύρι γ.ο.χ
80 γραμμ. Ζάχαρη
180 γραμμ. Γάλα
60 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
2 φακελάκια μαγιά ξηρή, ξύσμα από 4 πορτοκάλια
300 γραμμ. Πραλίνα φουντουκιού ( για την γέμιση)
Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα χλιαρό, την μαγιά την ζάχαρη και 3κ.σ αλεύρι, ανακατεύουμε καλά τα υλικά με σύρμα και αφήνουμε σκεπασμένο το μείγμα να ενεργοποιηθεί η μαγιά για μια ώρα περίπου. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το αλεύρι το ξύσμαπορτοκαλιού και το βούτυρο λιωμένο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το ζυμαράκι μας, και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να διπλασιαστεί σε ογκο για 1 ώρα. Αφού το ζυμαράκι μας είναι έτοιμο, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα ορθογώνιο. Στην επιφάνεια της ζυμης απλώνουμε την πραλίνα φουντουκιού στην συνέχεια ρολάρουμε , κάνοντας ένα μακρύ ρολό. Με το μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος στην μέση το ρολό, και με τα δυο κομμάτια κάνουμε μια πλεξούδα , βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα η μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα, και τοποθετούμε μέσα προσεχτικά την πλεξούδα, αφήνουμε ξανά να διπλασιαστεί σε όγκο
σκεπασμένη για 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για μισή ώρα.
Ένα φανταστικό αρωματικό ψωμί!
Καλή απόλαυση!