Κουμ κουατ, φίνο αρωματικό γλυκό του κουταλιού από την Σία Λαδά
Υλικά:
1 κιλό κουμ κουάτ
800 γραμμ. Ζάχαρη
800 γραμμ. Νερό
Χυμό μισού λεμονιού
3 κ.γ χυμό λεμονιού
1 βανίλια
Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά και τρυπάμε με οδοντογλυφίδα τα κουμ κουάτ σε 2-3 σημεία από την μια άκρη στην άλλη , διότι ετσι το νερό θα περάσει Από μέσα θα το ξεπικρήσει αλλά και το σιρόπι στο τέλος θα το γλυκάνει Και θα το γεμίσει.
Αφού λοιπόν τα έχουμε τρυπήσει όλα τα κουμ κουάτ τα βάζουμε σε Λεκάνη με νερό για 3 ωρίτσες, στο διάστημα αυτό αδειάζουμε το νερό 2-3 Φορές. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε 10 Λεπτάκια, σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές, σε κάθε βρασμό προσθέτουμε και μια κ.γ χυμό λεμονιού. Τα σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν, στην συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, βράζουμε τα υλικά μας νερό ζάχαρη, χυμό λεμονιού και την βανίλια 10 λεπτάκια, μετά προσθέτουμε μέσα στο σιρόπι τα κουμ κουάτ και συνεχίζουμε τον βρασμό για 15 λεπτάκια. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και αφήνουμε το γλυκό μας
Έτσι όλο το βράδυ, την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μας 5 με 8 λεπτάκια ανάλογα έτσι ώστε να δέσει καλά το σιρόπι μας.
Το διατηρούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια στο ψυγείο.
Kam kwat, το χρυσό πορτοκάλι των Κινέζων. Φτιάξτε το!
Ένα από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού! Εγώ το λατρεύω!
Καλή απόλαυση!