Eurovision 2022: Οι συμμετοχές, οι προκρίσεις και οι εκπλήξεις του πρώτου ημιτελικού
Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ώρες ο πρώτος ημιτελικός του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, με την ανακοίνωση των 10 χωρών που «πήραν το εισιτήριο» για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.
Η ελληνική συμμετοχή με την Αμάντα Γεωργιάδη και το τραγούδι «Die Together» προκρίθηκε και θα εμφανιστεί μαζί με άλλες 24 χώρες στο «Pala Olimpico» του Τορίνο στην Ιταλία, διεκδικώντας το μεγάλο βραβείο. Οι 10 χώρες που θα ανέβουν στη σκηνή για δεύτερη φορά, μαζί, με την Ελλάδα είναι οι: Ελβετία, Αρμενία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ολλανδία.
Οικοδεσπότες της 66ης διοργάνωσης ήταν η Ιταλίδα τραγουδίστρια Λάουρα Παουζίνι, ο Ιταλός παρουσιαστής Αλεσάντρο Κατελάν και ο ποπ σταρ και κριτής διαγωνισμών ταλέντων όπως τα The Voice και X- Factor, Mika. Ευδιάθετοι, με άνεση και χιούμορ, οι τρεις τους κατάφεραν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον του κοινού στο στάδιο αλλά και τους τηλεθεατές κατά μήκος της Ευρώπης, στη διάρκεια του προγράμματος που διήρκησε περίπου τρεις ώρες.
Από φολκ μπαλάντες σε ροκ τραγούδια και από συμμετοχές με πολύχρωμα σκηνικά μέχρι λύκους στη σκηνή, η βραδιά είχε ποικιλία ως προς τη μουσική. Ωστόσο, ελάχιστες ήταν εκείνες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα 17 τραγούδια που παρουσιάστηκαν. Την έναρξη έκανε η Αλβανία με το κομμάτι «Sekret» και μια εμφάνιση που συζητήθηκε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προκλητική χορογραφία και τον αλβανικό αετό που σχημάτισε η ερμηνεύτρια με τα χέρια της, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Πέραν όμως αυτού, η τραγουδίστρια Ronela Hajati δεν ακολούθησε τις συστάσεις των διοργανωτών για αλλαγή στη χορογραφία και προχώρησε με την αρχική. Η Αμάντα Γεωργιάδη εμφανίστηκε 15η στη σειρά παρουσίασης, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα. Μεταξύ των καλύτερων παρουσιάσεων ήταν αυτές της Αρμενίας με το εντυπωσιακό σκηνικό και την πρωτότυπη σκηνοθεσία, της Πορτογαλίας με το τραγούδι που θύμιζε πολύ τα παραδοσιακά τραγούδια fado, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας και φυσικά της Ουκρανίας.
Όλα τα μάτια, ήταν στραμμένα στο ουκρανικό φολκ-ροκ συγκρότημα Kalush Orchestra και το τραγούδι «Stefania» που παραμένει φαβορί για τη νίκη. Το «Stefania» γράφτηκε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα μέσα Φεβρουαρίου και μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο frontman Όλε Πσιούκ, πρόκειται για μια ωδή στις δυναμικές μητέρες. Και παρόλο που πολλοί eurofans υποστηρίζουν ότι η χώρα θα μπορούσε να νικήσει εξαιτίας του πολέμου, ο Πσιούκ δήλωσε πρόσφατα πως «το τραγούδι μας ήταν ανάμεσα στα 5 αγαπημένα πριν ξεκινήσει η σύγκρουση, γεγονός που σημαίνει ότι αρέσει, ανεξάρτητα από τη ρωσική εισβολή».
Το συγκρότημα, στο οποίο επετράπη η συμμετοχή στον διαγωνισμό από την κυβέρνηση του Κιέβου, έκλεψε την παράσταση με το κοινό που βρισκόταν στο στάδιο να χειροκροτά όρθιο κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ερμηνεία στη σκηνή.
Εκτός όμως από τη συμμετοχή της Ουκρανίας και μερικούς διαγωνιζόμενους που έδειξαν τη στήριξή τους στη χώρα δείχνοντας στιγμιαία την ουκρανική σημαία, ο πρώτος ημιτελικός δεν είχε πολιτική χροιά. Οι πρόσφατες κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας αλλά και του πολέμου, είτε δεν αναφέρθηκαν καθόλου ή υπονοήθηκαν όταν οι τρεις οικοδεσπότες αγκαλιάστηκαν πάνω στη σκηνή, αναφερόμενοι στη χαλάρωση των μέτρων παγκοσμίως.
Αφιέρωμα στην ιταλική ντίσκο
Μετά την παρουσίαση των 17 τραγουδιών του πρώτου ημιτελικού και μόλις λίγα δευτερόλεπτα από την έναρξη της ψηφοφορίας, η σκηνή του «Pala Olimpico» μετατράπηκε σε ένα μεγάλο πάρτι καθώς η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ιταλική ντίσκο. Οι Dardust, Benny Benassi + Sophie & The Giants με τη συνοδεία χορευτών, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα και τους fans σε όλη την Ευρώπη με τα dj sets που αποτελούνταν από ντίσκο και άλλες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων στη διεθνή σκηνή. Από το αφιέρωμα, δεν έλειψε η αναφορά στην Ιταλίδα βασίλισσα της ντίσκο, Ραφαέλα Καρά που πέθανε στις 5 Ιουλίου του 2021.
Μετά το αφιέρωμα, παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από τα τραγούδια των πέντε χωρών που θα εμφανιστούν κατευθείαν στον τελικό χωρίς να συμμετέχουν στους δύο ημιτελικούς. Αυτές είναι οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Από το μουσικό αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει ο καλλιτέχνης Diodato, ο οποίος κέρδισε στον ιταλικό διαγωνισμό τραγουδιού Sanremo το 2020 με το τραγούδι «Fai Rumore» με το οποίο επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την ίδια χρονιά την Ιταλία στη Eurovision, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι εκπλήξεις στο αποτέλεσμα
Λίγο πριν το τέλος της βραδιάς, οι Παουζίνι, Κατελάν και Mika ανακοίνωσαν τις χώρες που πέρασαν στον τελικό, μετά από ψηφοφορία του κοινού. Ανάμεσα στις εκπλήξεις ήταν οι συμμετοχές της Ελβετίας και της Ισλανδίας, ενώ η Αλβανία που αρκετοί θεωρούσαν ότι θα κερδίσει μια θέση στην δεκάδα, αποκλείστηκε. Οι οικοδεσπότες ανακοίνωσαν τις χώρες που προκρίθηκαν με τυχαία σειρά με την Ελλάδα να έρχεται έβδομη.
Μετά τα αποτελέσματα, πραγματοποιήθηκε κλήρωση για τη σειρά εμφάνισης των δέκα χωρών που προκρίθηκαν στον τελικό. Η Αμάντα Γεωργιάδη θα εμφανιστεί στο δεύτερο μισό.
Ο δεύτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί την Πέμπτη 12 Μαΐου και ανάμεσα στις χώρες, θα διαγωνιστεί και η Κύπρος με την Ανδρομάχη και το τραγούδι «Ela».