Βράσιμο αυγών: Η επιστήμη αποκαλύπτει την τέλεια τεχνική

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2025 16:56

Βράσιμο αυγών: Η επιστήμη αποκαλύπτει την τέλεια τεχνική

pixabay.com

Ένας κρόκος με βελούδινη υφή, ιδανικός για άπλωμα στο ψωμί, και ένα σταθερό, απαλό ασπράδι είναι το μυστικό του τέλειου βραστού αυγού. Παρόλο που η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν την ιδανική μέθοδο βρασμού αυγών, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στο σπίτι. Ο στόχος είναι η τέλεια ισορροπία μεταξύ κρόκου και ασπραδιού, κάτι που αποτελεί πρόκληση, καθώς μαγειρεύονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Εάν το αυγό βράσει γρήγορα σε υψηλή θερμοκρασία, ο κρόκος σκληραίνει και θυμίζει κιμωλία. Αντίθετα, ένα πολύ αργό βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε ασπράδι με ζελατινώδη υφή.

Η λύση που προτείνουν οι επιστήμονες βασίζεται στην εναλλαγή θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα, τα αυγά τοποθετούνται σε ένα καλάθι ατμού και κάθε δύο λεπτά, για συνολικό διάστημα 32 λεπτών, μεταφέρονται μεταξύ δύο δοχείων: το ένα με βραστό νερό και το άλλο με νερό στους 30°C. Στο τέλος της διαδικασίας, τα αυγά ψύχονται κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό, διευκολύνοντας το ξεφλούδισμα.

Αυτή η τεχνική, γνωστή ως «περιοδικό μαγείρεμα», δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό *Communications Engineering*. Η διαδικασία επιτρέπει στο ασπράδι να πήξει σταδιακά μέσω συνεχών μεταβολών της θερμοκρασίας, ενώ ο κρόκος παραμένει σταθερός και αποκτά μια τέλεια κρεμώδη υφή.

«Μπορείτε σχεδόν να τον απλώσετε στο ψωμί, όπως το βούτυρο», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Εμίλια Ντι Λορέντζο, από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II.

Για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, οι επιστήμονες προσέφεραν τα αυγά σε ομάδα γευσιγνωστών, συγκρίνοντάς τα με αυγά που είχαν βραστεί με παραδοσιακές τεχνικές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νέα μέθοδος ξεχώρισε για την υφή και τη γεύση της.

Αν και η τεχνική απαιτεί περισσότερο χρόνο από τον κλασικό τρόπο βρασμού, η ειδικός στα τρόφιμα Τζοάν Σλάβιν, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επισημαίνει ότι το επιπλέον διάστημα αξίζει την αναμονή. «Είναι μια πιο αργή διαδικασία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο», δήλωσε η Σλάβιν, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πηγή: Reuters




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250