"Δώρο Θεού" η Ρομπόλα για την Κεφαλονιά - Συνέντευξη του Κώστα Μπαζίγου στον InKefalonia 89,2

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2025 16:58

"Δώρο Θεού" η Ρομπόλα για την Κεφαλονιά - Συνέντευξη του Κώστα Μπαζίγου στον InKefalonia 89,2

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνεταιρισμού «ΡΟΜΠΟΛΑΣ», πλέον «ΟΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», Κώστας Μπαζίγος, παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Inkefalonia 89,2 και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου.

Ο κ. Κώστας Μπαζίγος μίλησε αρχικά για τη ρομπόλα Κεφαλονιάς, την οποία χαρακτήρισε ως «δώρο Θεού», τόσο για την Κεφαλονιά όσο και για όσους ασχολούνται με αυτήν – αμπελουργούς και οινοποιούς. Όπως είπε, πρόκειται για ένα από τα κοσμήματα της Κεφαλονιάς, ένα «χαρισματικό κρασί» που συνδυάζει ισορροπία στο άρωμα, στη γεύση, στην επίγευση και στον όγκο. «Είναι ένα ολοκληρωμένο κρασί, το οποίο ακόμα και ένας αμύητος, ένας μέσος καταναλωτής, δεν υπάρχει περίπτωση να μην του αρέσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως η νέα ονομασία του Συνεταιρισμού, «ΩΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ», είναι η σύνθεση των λέξεων «όρος» και «αλς» (θάλασσα), δηλαδή το βουνό και η θάλασσα – ο συνδυασμός που χαρακτηρίζει την Κεφαλονιά και που, όπως υπογράμμισε, είναι πολύ κρίσιμος για τη ρομπόλα. «Η ρομπόλα δεν θέλει μόνο θάλασσα. Όταν φυτευτεί κοντά στη θάλασσα δεν ευδοκιμεί. Αλλά και το βουνό μόνο του δεν της φτάνει. Χρειάζεται αυτόν τον συνδυασμό που επιτυγχάνεται στην Κεφαλονιά και γι’ αυτό ευδοκιμεί τόσο όμορφα αυτή η ποικιλία στην ορεινή Κεφαλονιά και μας χαρίζει αυτά τα θαυμάσια κρασιά», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στον Συνεταιρισμό και τις ποικιλίες κρασιών γενικότερα, σημείωσε πως «ο Συνεταιρισμός μετράει 43 χρόνια ζωής», με 283 μέλη σήμερα. Τόνισε ότι πέραν της ρομπόλας, υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες ποικιλίες σταφυλιού στην Κεφαλονιά, όπως το βοστιλίδι, η μαυροδάφνη και το τσαούσι. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι κάποιες άλλες ποικιλίες, όπως το ζακυνθινό και ο σκυλοπνίχτης, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Αιτία γι’ αυτό, όπως εξήγησε, είναι η τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Κεφαλονιάς, που περιόρισε τη δραστηριότητα στην αμπελοκαλλιέργεια. «Όταν κάποιος ασχολείται με τον τουρισμό, πρέπει να ασχοληθεί το καλοκαίρι. Και το αμπέλι το καλοκαίρι σε χρειάζεται», επισήμανε.

Όπως πρόσθεσε, στην ορεινή Κεφαλονιά και ειδικά στην περιοχή των Ομαλών, που δεν είναι τουριστική, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Αυτό, όπως είπε, έχει συμβάλει στη διάσωση και ευημερία της ρομπόλας, ενώ άλλες ποικιλίες, όπως η μαυροδάφνη, που δεν καλλιεργείται στα ίδια μέρη, αρχίζουν να χάνονται. «Γενικώς, η αμπελοκαλλιέργεια στην παράκτια Κεφαλονιά βρίσκεται σε πτωτική πορεία», ανέφερε.

Σχετικά με την παραγωγή κρασιών και την κλιματική κρίση, ο κ. Μπαζίγος επισήμανε πως τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται έλλειψη σταφυλιού, κυρίως λόγω των αρνητικών κλιματικών συνθηκών. Ανέφερε ότι στην περιοχή των Ομαλών έχουν φυτευτεί περίπου 1.000 νέα στρέμματα ρομπόλας την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «τα τελευταία 6 χρόνια, με εξαίρεση την περσινή χρονιά που καταφέραμε να πάρουμε ικανοποιητική ποσότητα σταφυλιού, είχαμε πολλά προβλήματα στους τρύγους μας».

Παράλληλα, σημείωσε την αυξημένη ζήτηση για ρομπόλα, μαυροδάφνη και βοστιλίδι, η οποία όμως δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω της μειωμένης παραγωγής. «Όλα τα οινοποιεία προσπαθούμε να μοιράσουμε τις ποσότητες όσο το δυνατόν πιο δίκαια, στην τοπική αγορά και εκτός Κεφαλονιάς. Παρ’ όλα αυτά, προς το τέλος του καλοκαιριού ξεμένουμε», δήλωσε.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, ανέφερε ότι εξάγουν σε ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία και Αγγλία, αλλά με περιορισμένες ποσότητες. «Μας ζητάνε 10 και στέλνουμε 5, για να μπορέσουμε να καλύψουμε την τοπική αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπαζίγος τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αμπελιών αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την παραγωγή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τη μία είναι χαλάζι τον Μάιο, την άλλη, όπως πέρυσι, 6 μήνες ανομβρία. Πώς να αντέξουν τα σταφύλια;». Εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικές για την προστασία του κλίματος. «Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πάρα πολύ αρνητική. Πρέπει να συνεχιστούν οι πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος», ανέφερε και πρόσθεσε πως και οι αμπελουργοί προσπαθούν να θωρακίσουν τις καλλιέργειες, αν και κάποια μέτρα όπως τα αντιχαλαζικά δίχτυα είναι ανέφικτα για την Κεφαλονιά.

Αναφορικά με την πολιτεία, σχολίασε ότι τα μέτρα αποζημίωσης καλύπτουν τις ζημιές των αγροτών αλλά όχι των οινοποιείων, που μένουν χωρίς πρώτη ύλη και δεν αποζημιώνονται.

Σχετικά με τους δασμούς Τραμπ, ο κ. Μπαζίγος παραδέχτηκε ότι σαφώς θα επηρεάσουν, αλλά διευκρίνισε πως τελικά ζημιωμένος θα είναι ο καταναλωτής στις ΗΠΑ. «Αν δεν το αγοράσει η Αμερική, θα το αγοράσουν άλλες χώρες, η Ευρώπη ή ο Καναδάς, που υπάρχει τρομερή ζήτηση. Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον Σύνδεσμο Οινοποιών Κεφαλονιάς (ΣΟΚ), είπε πως «η ισχύς εν τη ενώσει» είναι το σύνθημα. Τόνισε ότι σκοπός του Συνδέσμου είναι η προβολή του Κεφαλονίτικου αμπελώνα και των κρασιών, ενώ εκτίμησε ότι έχει πετύχει τον στόχο του 100%. Αναφέρθηκε σε δράσεις όπως το σεμινάριο με τη Genius in Gastronomy, που εκπαιδεύει στελέχη της εστίασης σε θέματα οινογνωσίας, και που φέτος επαναλαμβάνεται στις 28 & 29 Απριλίου στο Mythos +estiasis, σε συνδιοργάνωση με το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. «Συμμετέχουν άτομα από την εστίαση, ξενοδοχεία, wine bars, αλλά και από τα οινοποιεία μας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι η δράση αυτή ενισχύει τους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση τα οινοποιεία και τα κρασιά της Κεφαλονιάς.

Μίλησε επίσης για την ετήσια εκδήλωση «Οινογνωσία Κεφαλονίτικων Οίνων» που πραγματοποιείται στο θέατρο «Κέφαλος» στο Αργοστόλι, στις 25 Απριλίου, και κάθε χρόνο τον Αύγουστο στον κήπο του Νάπιερ. Κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί τις εκδηλώσεις, όπου συμμετέχουν όλα τα οινοποιεία με τα κρασιά της νέας σοδειάς.

Τέλος, αναφέρθηκε στον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου «ΩΡΕΑΛΙΟΣ ΓΗ» στα Ομαλά, ο οποίος λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο με διευρυμένο ωράριο ανάλογα με την εποχή, ενώ από 1η Μαΐου θα λειτουργεί και νέος χώρος στο Αργοστόλι, έναντι του Λιμεναρχείου, όπου θα πραγματοποιούνται επίσης γευσιγνωσίες.

Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, ο κ. Μπαζίγος ανέφερε ότι θα πιει ρομπόλα, καθώς συνδυάζεται με όλα τα εδέσματα, αλλά για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού πρότεινε την ξηρή μαυροδάφνη «Μπελ Επόκ», η οποία ταιριάζει απόλυτα με το ψητό αρνί. Πρότεινε επίσης τη ρομπόλα San Gerasimo και τη βιολογική ρομπόλα, ως κατάλληλες επιλογές για τους Κεφαλονίτες.

Κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους Καλή Ανάσταση και λαμπρή γιορτή.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-kostas}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250