Δύο καρδιές χοίρου μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε εγκεφαλικά νεκρά άτομα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 19:45

Δύο καρδιές χοίρου μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε εγκεφαλικά νεκρά άτομα

Δύο γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου μόλις μεταμοσχεύθηκαν επιτυχώς σε εγκεφαλικά νεκρά άτομα. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική κίνηση προς τα εμπρός για τις ξενομεταμοσχεύσεις μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Οι καρδιές των χοίρων χτυπούσαν για τρεις ημέρες μέσα στο στήθος δύο εγκεφαλικά νεκρών ασθενών που κρατήθηκαν στη ζωή με αναπνευστήρες. Το κατόρθωμα ανοίγει δρόμο  για μελλοντικές κλινικές δοκιμές μεταμοσχεύσεων από χοίρο σε άνθρωπο, όπως ανακοίνωσαν οι χειρουργοί στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Ιουλίου.

«Ήταν ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα, να βλέπεις μια καρδιά χοίρου να χτυπά δυνατά μέσα σε ένα ανθρώπινο στήθος», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU όπου έγιναν οι ξενομεταμοσχεύσεις, όπως αποκαλούνται.

Στα μέσα Ιουνίου, οι χειρουργοί μεταμόσχευσαν τη μια καρδιά από έναν γενετικά τροποποιημένο χοίρο στον Lawrence Kelly, έναν 72χρονο βετεράνο του Βιετνάμ με καρδιακό ιστορικό. Ένας δεύτερος ασθενής έλαβε τη δεύτερη καρδιά χοίρου στις 6 Ιουλίου. Η ομάδα παρακολούθησε και τους δύο ασθενείς για 72 ώρες προτού τους αποσυνδέσει από το σύστημα υποστήριξης ζωής.

Για αυτές τις τρεις ημέρες, οι καρδιές κρατούσαν το αίμα των ασθενών που ήταν εγκεφαλικά νεκροί . «Μάθαμε πάρα πολλά από την πρώτη επέμβαση», πρόσθεσε ο χειρουργός Nader Moazami στη συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο, η νέα καρδιά ήταν πολύ μικρή για το στήθος του Kelly και έτσι οι χειρουργοί έπρεπε να προσαρμόσουν τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ εξαιτίας της αναντιστοιχίας μεγέθους καρδιάς και σώματος η ροή του αίματος δεν ήταν τέλεια.

Πέρυσι, μια άλλη ομάδα στο NYU Langone Health μεταμόσχευσε ένα νεφρό χοίρου σε μια εγκεφαλικά νεκρή γυναίκα, ενώ η  πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο ανακοινώθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε, ο 57χρονος λήπτης Ντέιβιντ Μπέννετ επέζησε δύο μήνες με την καρδιά του χοίρου πριν πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια., χωρίς να αποσαφηνιστεί γιατί η νέα του καρδιά τελικά απέτυχε. Το DNA ενός ιού χοίρου ανακαλύφθηκε αργότερα στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις ενεργού μόλυνσης, όπως δήλωσε  στους New York Times ο χειρουργός πίσω από αυτή τη διαδικασία.

Οι δύο καρδιές χοίρων που μεταμοσχεύθηκαν στο NYU πρόσφατα, μπόρεσαν να λειτουργήσουν για τουλάχιστον 72 ώρες μέσα στα ανθρώπινα σώματα, επειδή είχαν υποστεί 10 γενετικές τροποποιήσεις. Τέσσερις από αυτές απέτρεπαν την απόρριψη του μοσχεύματος και την ανώμαλη ανάπτυξη, ενώ οι άλλες έξι αφορούσαν ανθρώπινα διαγονίδια, σχεδιασμένα για να κάνουν πιο συμβατά τα τμήματα των ανθρώπων και των χοίρων.

Η μεταμόσχευση οργάνων σε εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους επιτρέπει σε βάθος αναλύσεις που δεν είναι δυνατές σε ζώντες ασθενείς, δήλωσε ο χειρουργός του NYU Langone Robert Montgomery. Οι ερευνητές μπορούν να πάρουν δείγματα ιστού και φωτογραφίες του οργάνου αμέσως μετά τη διαδικασία και να τα μελετήσουν.

Στο μέλλον η ομάδα σχεδιάζει να κάνει μεταμοσχεύσεις σε περισσότερους εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς για να μελετήσει πόσο θα συντηρηθούν λειτουργικά οι καρδιές των χοίρων. Πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια πριν οι διαδικασίες μεταμόσχευσης χοίρου σε άνθρωπο γίνουν ρουτίνα και πριν αποτελέσουν αξιόπιστες επιλογές για άτομα που βρίσκονται σε μεγάλες λίστες αναμονής για την καρδιά, τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα.

dikaiologitika.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250