Μήπως ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι; 8 λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε κόπωση
Μήπως ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας κουρασμένοι; Μήπως κατά τη διάρκεια της ημέρας αισθάνεστε ατονία και κόπωση αδικαιολόγητα; Νιώθετε ότι δεν έχετε αρκετή ενέργεια και η διάθεσή σας δεν είναι καθόλου καλή; Δείτε μερικούς λόγους που μπορεί να δικαιολογούν την κατάστασή σας αυτή και κινηθείτε ανάλογα. 1) Κακός ύπνοςΗ κούραση, η μειωμένη ενέργεια και η υπνηλία συνδέονται και τα τρία, με την έλλειψη ύπνου. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις επιπτώσεις στη φθορά και γήρανση του οργανισμού και του δέρματός μας, καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα που έχει για την υγεία μας, ένας καλός και επαρκής ύπνος. Ακόμη και ο ακανόνιστος ύπνος, δηλαδή, ακανόνιστο πρόγραμμα, πολλές ώρες στο κρεβάτι κλπ μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι. Για να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς σας, προσπαθείστε να οδηγείστε στο κρεβάτι σας σε κάποια τακτική ώρα και να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά. Έχετε σβηστό φως, κλείστε την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή σας τουλάχιστον 30 λεπτά πριν πέσετε να κοιμηθείτε και σε καμία περίπτωση μην κοιμάστε με ανοικτή τηλεόραση. Εκτός από τα υποσυνείδητα μηνύματα που περνούν ανενόχλητα μέσα σας, σας δημιουργεί επιπλέον κόπωση.
2) Πίνετε πολύ καφέ ή καφεϊνούχα ποτά
Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο καφές είναι μια μεγάλη απόλαυση που μας βοηθά να αντεπεξερχόμαστε στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής μας, η κατάχρησή του όμως, έχει μεταξύ των άλλων, δυσάρεστη επίπτωση στην κανονική ροή του ύπνου, αφού ακόμη και αν κοιμάστε, η καφείνη εξακολουθεί να βρίσκεται στον οργανισμό μας, κι αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κούραση. Μειώστε την ποσότητα της καφείνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταργείστε τα καφεινούχα ποτά, κάποιες ώρες πριν τον ύπνο σας. Εξίσου προσοχή θα πρέπει να δώσετε και στο μαύρο τσάι αλλά και άλλα είδη τσαγιού που περιέχουν μια ουσία αντίστοιχη της καφείνης, την τεϊνη η οποία έχει την ίδια επίδραση.
3) Δε γυμνάζεστε
Είναι γνωστό ότι η άσκηση ωθεί τον οργανισμό να παράξει, όλα εκείνα τα στοιχεία, που ενισχύουν την καλή σας διάθεση και σας απαλλάσσουν από την κούραση. Αν και φαίνεται αντιφατικό , είναι μια πραγματικότητα. Όσο ασκούμαστε, τόσο περισσότερο ξεκούραστοι θα νιώθουμε και όλο και καλλίτερη διάθεση θα έχουμε. Για την ακρίβεια πολλές μελέτες για τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης έχουν καταλήξει ότι η καλή ποιότητα του ύπνου είναι είναι ένα από τα πιο άμεσα αποτελέσματα.
4) Έχετε έλλειψη σιδήρου
Μια διατροφή χαμηλή σε σίδηρο είναι από τις κυριότερες αιτίες για το αίσθημα κόπωσης. Σπανάκι, όσπρια, αβγά κλπ που είναι καλές πηγές σιδήρου, θα πρέπει να μη λείπουν από τη διατροφή μας. Ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης, μια πολύ καλή πηγή σιδήρου.
5) Προειδοποίηση για διαβήτη
Ο διαβήτης είναι μια από τις μάστιγες της εποχής μας. Καθημερινά εμφανίζεται σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού , με προειδοποιητικά σημάδια την έλλειψη ενέργειας και την υπερβολική κούραση, αν και στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2 ενδέχεται να μην εμφανιστούν καθόλου συμπτώματα. Οι ειδικοί συστήνουν, σε όσους είναι πάνω από 40 ετών, να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, τουλάχιστον κάθε 2-3 χρόνια.
6) Κατάθλιψη
Η κούραση είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα της κατάθλιψης, ειδικά αν συνδυάζεται με απότομη αλλαγή βάρους, έλλειψη όρεξης για φαγητό, έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ, άγχος κλπ. Αν έχετε την υποψία ότι η κατάθλιψη είναι η αιτία της κούρασής σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
7) Φάρμακα
Η κούραση είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια, σε περίπτωση αλλαγής μιας φαρμακευτικής αγωγής, ιδιαίτερα αν τα φάρμακα είναι αντι-υπερτασικά, αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά. Ο οργανισμός μας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Ωστόσο, αν η κούραση ή η υπνηλία σας επιμένουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
8) Κακή ψυχολογία
Πάρα πολλές φορές, η αίσθηση της κόπωσης προέρχεται καθαρά και μόνο από την κακή ψυχολογία. Οι δυσκολίες της ζωής, η μη καλή αυτοέκφραση, δύσκολες οικογενειακές και συναισθηματικές καταστάσεις είναι για πολλούς ανθρώπους η αιτία να υιοθετήσουν μια αρνητική στάση απέναντι στη ζωή. Και όπως πάντα τονίζουμε, το σώμα ανταποκρίνεται άμεσα στη νοητική μας τοποθέτηση. Εάν λοιπόν βιώνετε τη ζωή σας σαν ένα πεδίο μάχης στο οποίο δεν επιθυμείτε να πολεμάτε πια, τότε είναι πολύ πιθανόν το σώμα να δηλώσει έντονη κόπωση. Αναζητήστε την κατάλληλη βοήθεια του επαγγελματία που η χορήγηση φαρμάκων δεν είναι η πρώτη του προτεραιότητα.
Απαλλαγείτε λοιπόν από το άγχος και το στρες, ξεκινήστε άσκηση, αλλάξτε τη ψυχολογία σας, πίνετε τονωτικά ροφήματα όπως Κρόκο Κοζάνης αναμεμειγμένος με πορτοκαλάδα ή Τζινσέγκ κ.α. μα πάνω απ' όλα αναρωτηθείτε εάν συμβαίνει κάτι στη ζωή σας που μπορεί να σας κάνει να μην θέλετε να τη ζείτε...
Πηγή: gr.news.yahoo.com