Φτιάξτε εύκολα λαχταριστά Σουτζουκάκια (Σμυρναίικα)
Εύκολα, αρωματικά κι απλά τα σουτζουκάκια (όπως τα λέμε στην Πόλη, δίχως τον προσδιορισμό «Σμυρναίικα»), μπορούν να γίνουν μία ευχάριστη εναλλαγή για το καθημερινό μας τραπέζι. Τα σουτζουκάκια με την πλούσια κόκκινη σάλτσα, που προσφέρει δροσιά σβήνοντας την αψάδα του σκόρδου και συμπληρώνει το έντονο άρωμα του κύμινου, είναι ιδανικό χειμωνιάτικο φαγητό.
Αν και δικαίως θεωρούνται «δυνατό» φαγητό, μπορούμε να τα ελαφρύνουμε αν αποφύγουμε το τηγάνισμα, ψήνοντάς τα στο grill για να γίνουν πιο ανάλαφρα αλλά και πιο εύκολα (καθώς δεν λερώνουμε ούτε τηγάνια αλλά ούτε και την κουζίνα!). Για τα σουτζουκάκια (σμυρναίικα) θα χρειαστώ:
Υλικά ( για 6 άτομα):
Για τα σουτζουκάκια:
- 700 γρ. μοσχαρίσιο άπαχο κιμά (προτιμώ από ποντίκι),
- 120 γρ. βρώμη (quaker) ή 3 φέτες ψωμί του toast μουσκεμένες και στυμμένες,
- 1 αυγό,
- 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (μπορεί και να παραληφθεί),
- 2-3 κουτ. σούπας ούζο,
- 1-2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο,
- 1 γεμάτη κ.γλ. κύμινο,
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για την σάλτσα ντομάτας:
- 5-6 μεγάλες ντομάτες, αλεσμένες,
- 1 κ.γλ. ζάχαρη (αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκές),
- 1 κ.σ. αποξηραμένο βασιλικό (προαιρετικά),
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο,
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τρόπος παρασκευής:
Τοποθετώ σ’ ένα μπολ όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια, τα ζυμώνω και τα αφήνω για 1-2 ώρες στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.
Αφού είναι έτοιμη η ζύμη, τα πλάθω σε μακρόστενα κεφτεδάκια και τα τοποθετώ στην σχάρα.
Ψήνω τα σουτζουκάκια στο grill για περίπου 15-20’ συνολικά (γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου).
Εν τω μεταξύ, έχω τοποθετήσει τις αλεσμένες ντομάτες και τα άλλα υλικά σε μία κατσαρόλα. Ο βασιλικός, που σίγουρα δεν υπάρχει στα παραδοσιακά σουτζουκάκια, ταιριάζει ωραιότατα.
Βράζω την σάλτσα για 15’ μέχρι να πιεί τα περίσσια υγρά και προσθέτω το λάδι στο τέλος. Σε αυτό το σημείο μπορώ είτε ν’ αφήσω την σάλτσα στην άκρη για αργότερα ή να κατεβάσω την θερμοκρασία (2/9) και να την αφήσω να σιγοβράζει (με κλειστό το καπάκι) μέχρι να ετοιμαστούν τα σουτζουκάκια.
Αφού ψηθούν τα σουτζουκάκια, τα ρίχνω αμέσως στην κόκκινη σάλτσα που σιγοβράζει (δυναμώνω την φωτιά σε 4/9) κι αφήνω τα σουτζουκάκια να σιγοβράσουν για 10’ ακόμα προτού τα σερβίρω.
Την τελευταία φορά τ’ απολαύσαμε πρώτα με ρύζι basmati (τι άλλο;) και την επομένη με μακαρόνια linguini.
Μια ακόμη μικρή παραλλαγή ως προς την ετοιμασία αυτού του φαγητού αναφέρεται στην μακαρονάδα του μαφιόζου.
Καλή επιτυχία!
dailycious.gr
Μοιράσου: