Πώς θα βάλεις τα παπούτσια σου σε τάξη;
Είναι γεγονός. Έχουμε ένα ζευγάρι πόδια, αλλά διαθέτουμε πολλά ζευγάρια παπούτσια. Επομένως μας χρειάζεται ένας έξυπνος, πρακτικός τρόπος για να τα αποθηκεύουμε. Όταν μάλιστα αλλάζουν οι εποχές, μπότες, μποτάκια, σανδάλια και πέδιλα θα πρέπει να περνούν εύκολα και γρήγορα από το προσκήνιο στο παρασκήνιο, χωρίς πολύ κόπο.
Για να είναι όλα τα παπούτσια της συλλογής σου έτοιμα να φορεθούν, αρκεί να είναι περιποιημένα, σωστά τακτοποιημένα και καθαρά.
Στη θέση τους, όμορφα και ωραία
Το σπίτι έχει μια θέση για τα πάντα και τα πάντα πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους. Αν πιστεύεις σε αυτή την αρχή, τότε ξεκίνησε να οργανώσεις την συλλογή των υποδημάτων σου από την αρχή:
Ταξινόμηση και ξεκαθάρισμα
Βγάλε όλα τα ζευγάρια έξω (από ντουλάπες, τσάντες θαλάσσης, βαλίτσες και λοιπά πιθανά και απίθανα μέρη) και ταξινόμησέ τα σε δύο κατηγορίες: Χειμερινά και καλοκαιρινά. Επ΄ ευκαιρία ξεχώρισε τα άχρηστα παπούτσια από τα χρήσιμα, διότι η καλή οργάνωση ξεκινάει πάντα από ένα καλό ξεκαθάρισμα. Απαλλάξου από τα πολύ μικρά, πολύ μεγάλα, πολύ στενά, πολύ φθαρμένα, πολύ ακατάλληλα για σένα παπούτσια λόγω χρώματος ή σχεδίου. Έστω και αν τα θεωρείς αντικείμενα τέχνης, είναι καλύτερο να τα χαρίσεις σε πόδια που θα χαρούν να τα φορέσουν. Στη συνέχεια ξεχώρισε τα εποχιακά παπούτσια σε δύο ακόμη κατηγορίες: Εκείνα που φοράς σπανιότερα (θα τοποθετηθούν στο βάθος του αποθηκευτικού χώρου) και εκείνα που φοράς καθημερινά, για να είναι έτοιμα σε πρώτη ζήτηση. Εννοείται ότι το καλοκαίρι φέρνεις μπροστά τα καλοκαιρινά και τον χειμώνα τα χειμωνιάτικα. Φρόντισε πάντως να κρατήσεις σε ξεχωριστό μέρος ένα ζευγάρι κλειστών παπουτσιών παντός καιρού κατάλληλο για περπάτημα, ίσως μέσα σε ένα κουτί με εύκολη πρόσβαση.
Καθαριότητα και περιποίηση
Τα ζευγάρια που πέρασαν από την αυστηρή κριτική σου περιμένουν τώρα να τα συνεφέρεις. Κατ΄ αρχάς κάνε έναν προσεκτικό έλεγχο. Εντόπισε όσα χρειάζονται επισκευές σε σόλες και τακούνια και γραμμή για τον τσαγκάρη!
Η επόμενη εργασία είναι να αφαιρέσεις τυχόν πάτους από το εσωτερικό των παπουτσιών και να τους πλύνεις. Κατόπιν καθάρισε το εσωτερικό όλων των ζευγαριών με πανί ή σφουγγάρι βουτηγμένο σε διάλυμα νερού και σόδας φαγητού ή νερού και λευκού ξιδιού, για να μη μυρίζει. Όταν στεγνώσουν τα παπούτσια, γέμισε το μπροστινό μέρος τους (τη μύτη του υποδήματος) με τσαλακωμένα κομμάτια εφημερίδας για να μη χάσουν τη φόρμα τους (για τις μπότες κόψε χαρτόνια, τύλιξέ τα κυλινδρικά και βάλε τα μέσα στη γάμπα της μπότας). Χρησιμοποίησε επίσης ένα μαλακό νωπό πανί για να τα καθαρίσεις εξωτερικά από σκόνη και λάσπες και, αν μπορείς, μόλις στεγνώσουν πέρασε (όσα είναι δερμάτινα) με ένα άχρωμο υγρό προϊόν περιποίησης που θα τους ξαναδώσει την παλιά τους λάμψη. Επίσης, μόλις στεγνώσουν οι πάτοι, φύλαξέ τους όλους μαζί σε ένα κουτί γράφοντας απέξω με μαρκαδόρο το περιεχόμενο, για να μην ξεχάσεις πού τους στρίμωξες.
Αποθήκευση
Μια καλή λύση για τα ευαίσθητα παπούτσια (λουστρίνια, σουέντ κ.ά.) είναι να τα φυλάξεις τυλιγμένα μέσα σε παλιές μαξιλαροθήκες (οι μεγάλου μεγέθους χωράνε και τις μπότες) ή πάνινες τσάντες. Καλύτερα να ξεχάσεις τελείως τις πλαστικές σακούλες, γιατί συγκρατούν υγρασία. Ο χώρος όπου θα επιλέξεις να αποθηκεύσεις τα παπούτσια δεν θα πρέπει να είναι υγρός, πολύ ζεστός ή εξωτερικός (π.χ. ντουλάπα μπαλκονιού). Επίσης καλό είναι να μην υπολογίζεις στην απλοχωριά κάτω από το κρεβάτι γιατί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Φενγκ Σούι, αυτός ο χώρος πρέπει να είναι ελεύθερος και καθαρός, ώστε η ενέργεια να ρέει ανεμπόδιστα, ενώ η είσοδος του σπιτιού και ο χώρος πίσω από μια πόρτα θεωρούνται επίσης ακατάλληλοι χώροι για να συσσωρεύονται παπούτσια. Σε κάθε περίπτωση βάλε τα παπούτσια να πατούν επάνω σε ένα χαρτί, το οποίο θα αλλάζεις κάθε φορά που κάνεις μια ανακατάταξη. Εκτός από την ντουλάπα των ρούχων ή άλλου είδους ντουλάπι, φυσικά υπάρχει και η λύση της κλασικής παπουτσοθήκης.
Παπουτσοθήκη – έπιπλο: Τα υπέρ και τα κατά
Η κοινή παπουτσοθήκη είναι (θεωρητικά) ένα έπιπλο που λύνει το πρόβλημα της αποθήκευσης, αρκεί να έχεις χώρο να την τοποθετήσεις. Όμως, πριν καταλήξεις να την αγοράσεις, καλό είναι να ελέγξεις αν έχει μειονεκτήματα. Φρόντισε δηλαδή να δεις αν χωράνε τα ανδρικά παπούτσια (νούμερο 45 και άνω), εξέτασε μήπως τα μικρά γυναικεία νούμερα γλιστράνε στο βάθος του επίπλου (όπως και τα πολύ ελαφριά παπούτσια), όπως επίσης έλεγξε πόσο σταθερά στέκονται τα παπούτσια με ψηλά τακούνια. Ακόμα, λάβε υπόψη σου ότι οι μεντεσέδες της πόρτας του επίπλου ενδέχεται να μην αντέχουν σε μακροχρόνια καθημερινή χρήση άνοιξε – κλείσε.
Πού αλλού να τα βάλεις;
- Η διατήρησή τους μέσα σε κουτιά πιάνει πολύ χώρο, άρα δεν είναι πρακτική αν έχεις πολλά ζευγάρια. Μπορείς όμως να κρατήσεις μέσα σε ένα ή δύο κουτιά (μόνο) τα πιο καλά σου ζευγάρια (αυτά που φοράς σε ειδικές περιστάσεις) και να τα τοποθετήσεις στο βάθος της ντουλάπας.
- Μπορείς να βιδώσεις μια απλή επιτοίχια ραφιέρα για παπούτσια στον τοίχο του υπνοδωματίου και να την κρύψεις πίσω από μια όμορφη, χαρούμενη κουρτίνα.
- Εξεζητημένη αλλά… καινοτόμος λύση είναι να βάλεις τα παπούτσια σε ένα παλιό έπιπλο – βιτρίνα.
- Πρακτική, πρωτότυπη και φθηνή ιδέα είναι να τοποθετήσεις μια ξύλινη παλέτα όρθια σε έναν τοίχο και να γεμίσεις τα κενά της με παπούτσια. Η λύση αυτή είναι κατάλληλη αν έχεις λίγα ζευγάρια.
bimag