Σαλάτα με ντομάτες και ψωμί (Panzanella)
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- 250 γρ. ψωμί (όπως τσιαπάτα)
- 3-4 μέτριες ντομάτες
- 1 μικρό αγγουράκι
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 πολύ μικρό μάτσο δυόσμο
- μία χούφτα ελιές
- 8 φιλέτα αντζούγιας
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ξύδι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Η κλασσική Ιταλική καλοκαιρινή σαλάτα! Ένας ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσετε το ψωμί που σας έχει περισσέψει και να εκμεταλλευτείτε τις ντομάτες που αυτή την εποχή είναι τόσο νόστιμες και ζουμερές!
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Κόβουμε το ψωμί σε φέτες πάχους 1 εκ., τις πασπαλίζουμε με λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να είναι ελαφρά τραγανές.
- Κόβουμε τις ντομάτες και το αγγουράκι σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές, τις ψιλοκόβουμε και τις ρίχνουμε και αυτές.
- Ξεπλένουμε καλά τις αντζούγιες και τις βάζουμε και αυτές μαζί με τις ντομάτες.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι, το σκόρδο και αρκετό αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα λαχανικά μας, ρίχνουμε μέσα το ψωμί και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το δυόσμο στη σαλάτα και ανακατεύουμε.
Μοιράσου: