Χοιρινό κότσι με μαύρη μπύρα
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
Για το κότσι
- 1 χοιρινό κότσι 1600 γρ. χωρίς δέρμα
- 4 πράσα, χοντροκομμένα
- 2 πατάτες, χοντροκομμένες
- 2 καρότα, χοντροκομμένα
- 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 500 ml μαύρη μπύρα
- λίγο ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. βούτυρο
- χυμό από 3 πορτοκάλια
- αλάτι
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κότσι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Τρυπάμε το κότσι σε 5 σημεία (στους μυς και στο ψαχνό) με το μαχαίρι και ρίχνουμε μέσα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κλείνουμε με το σκόρδο.
- Τοποθετούμε το κότσι μέσα στη γάστρα, τα πράσα χοντροκομμένα και μόνο το λευκό μέρος τους, την πατάτα χοντροκομμένη και τα καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα.
- Προσθέτουμε και τη μαύρη μπύρα.
- Κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 2,5 ώρες ή στους 170 για 3 ώρες.
- Αφαιρούμε τα λαχανικά και το κότσι σε ένα πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μας.
Για τη σάλτσα
- Σουρώνουμε το ζουμί από το κότσι.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το ζουμί, το βούτυρο, τη μουστάρδα, το μέλι, το σκόρδο, το χυμό πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε 5-10 λεπτά μέχρι που να γλασάρει και να δέσει.
Μοιράσου: