Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Συστατικά
- 6 μεσαίες πατάτες
- 3-4 σκ. σκόρδο
- 1 κύβο κοτόπουλο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- το ξύσμα από 2 λεμόνια
- το χυμό από 2 λεμόνια
- 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 ml νερό
- μπόλικο θυμάρι
- 40 γρ. μέλι
- 60 γρ. μουστάρδα απαλή
- 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8 μερίδες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Για τις πατάτες
- Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο.
- Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μίξερ βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κοτόπουλο, τη ξερή ρίγανη, το ξύσμα και το χυμό από 2 λεμόνια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το νερό, μπόλικο θυμάρι, μέλι, μουστάρδα απαλή και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.
Για το κοτόπουλο
- Φοράμε γάντια αν θέλουμε και βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη μαρινάδα μας από πάνω.
- Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα μας. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
- Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες μας.
- Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα μας περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε.
- Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και σερβίρουμε με πατάτες και 1 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι.
Μοιράσου: