Πόνοι που δεν πρέπει να αγνοείτε
Οι φράσεις του τύπου «πόνος είναι θα περάσει» ίσως πρέπει να βγουν από το λεξιλόγιό σας. Και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι πόνοι που ίσως πρέπει να τους πάρετε πιο σοβαρά, καθώς ενδέχεται να υποκρύπτουν μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, από ότι αρχικά θεωρείτε.Επίμονος πόνος στα πόδια ή την κνήμη Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για κάταγμα κόπωσης, καθώς τα οστά, όπως όλοι οι άλλοι ιστοί στο ανθρώπινο σώμα, αναγεννιούνται συνεχώς. Ωστόσο χωρίς την κατάλληλη μέριμνα που επιβάλλει η ιατρική βοήθεια, το οστό μπορεί να αποδυναμωθεί μόνιμα. Η ακτινογραφία είναι η ιδανική λύση για να δει ο γιατρός τι τελικά συμβαίνει και προκαλείται ο συγκεκριμένος πόνος. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα χρειαστεί να βάλετε ένα γύψο για μερικές εβδομάδες. Έντονος πόνος στην πλάτη
Αν δεν έχει σχέση με κάποιο πρόσφατο «τράνταγμα» ή χτύπημα κατά τη διάρκεια άσκησης, το πιο πιθανό είναι ο έντονος πόνος στην πλάτη να είναι οιωνός ανευρύσματος. Ιδιαίτερα ανησυχητικό βέβαια είναι το κοιλιακό ανεύρυσμα, μία επικίνδυνη αποδυνάμωση της αορτής ακριβώς πάνω από τα νεφρά. Ένα λιγότερο ανησυχητικό ενδεχόμενο είναι να έχετε πέτρα στα νεφρά.
Μια ειδική αξονική τομογραφία είναι η προτεινόμενη λύση για τη σωστή διάγνωση για το μέγεθος και το σχήμα του ανευρύσματος, ενώ η φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης, συνήθως αποτελεί την κύρια επιλογή του γιατρού.
Επώδυνη ούρηση
Στη χειρότερη περίπτωση πρόκειται για καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Μάλιστα η συγκεκριμένη περίπτωση με πόνο και αίμα κατά την ούρηση, βρίσκεται στο νούμερο 4 των πιο συχνών καρκίνων στους άνδρες.
Ο πιο κοινός παράγοντας είναι το κάπνισμα ενώ στην πιο συνηθισμένη περίπτωση, η επώδυνη ούρηση είναι οιωνός για φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη.
Η ειδική ανάλυση ούρων είναι η ενδεδειγμένη εξέταση ενώ στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η οποία είναι ιάσιμη κατά 90% αν προβλεφθεί νωρίς, η θεραπεία είναι χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
Οξύς πόνος στην κοιλιά
Εδώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, αφού η περιοχή ανάμεσα από τα πλευρά και τους γοφούς είναι εκεί που βρίσκονται τα περισσότερα ζωτικά όργανα του ανθρώπου. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι κάποιο σύμπτωμα είτε σκωληκοειδίτιδας, παγκρεατίτιδας, ή ακόμα και φλεγμονής στη χοληδόχο κύστη.
Και στις τρεις περιπτώσεις η αιτία είναι κοινή: Κάτι έχει μπλοκάρει κάποιο όργανο, με αποτέλεσμα μία δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη.
Αν ο πόνος περιορίζεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς, το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Αν είναι στην άνω κοιλιακή χώρα και «συνοδεύεται» από υψηλά λευκά αιμοσφαίρια συνήθως σημαίνει μια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, ενώ αν πονάτε κάτω από το στέρνο και ορισμένα ένζυμα στο αίμα σας είναι αυξημένα, τότε ο πιθανότερος ένοχος είναι η παγκρεατίτιδα. Σε όλες τις περιπτώσεις επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Παροδικός πόνος στο στήθος
Μπορεί να πρόκειται είτε για δυσπεψία είτε ακόμη και για έμφραγμα. Ακόμα και αν έχει μικρή χρονική διάρκεια, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι κάποιο σημάδι για κάτι πολύ σοβαρότερο από έναν απλό πόνο. Ένας θρόμβος στο αίμα μπορεί να «προκύψει» όταν υποχωρήσει τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας, κόβοντας εντελώς τη ροή του αίματος σε ένα τμήμα της καρδιάς.
Μια εξέταση αίματος ελέγχει τους δείκτες των κατεστραμμένων ιστών της καρδιάς προκειμένου να αποφασίσει ο γιατρός σας αν χρειάζεστε αγγειοπλαστική ή bypass.
Πηγή: clickatlife.gr