Ο Κώστας Λειβαδάς για την χορευτική παράσταση με πυρήνα τα ΑμέΑ στην Κεφαλονιά: "Όλοι κερδισμένοι από μια τέτοια συνάντηση"

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 23:38

Ο Κώστας Λειβαδάς για την χορευτική παράσταση με πυρήνα τα ΑμέΑ στην Κεφαλονιά: "Όλοι κερδισμένοι από μια τέτοια συνάντηση"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Κώστας Λειβαδάς, εν όψει της χορευτικής παράστασης της ομάδας σύγχρονου χορού ΔΑΓΙΠΟΛΗΣ που θα λάβει χώρα το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου ο Κέφαλος

Ο Κώστας Λειβαδάς εμφανώς συγκινημένος που θα επισκεφθεί τον τόπο καταγωγής του μετά από πολλά χρόνια, κόμισε στους συνομιλητές του και το ακροατήριο τους τα όσα τον μπόλιασε η συνεργασία του με τον χορευτή και χορογράφο Γιώργο Χρηστάκη, ιδρυτή της μικτής (ατόμων με και χωρίς αναπηρία) ομάδας χορού Δαγίπολη.

«Δαγίπολη ήταν ένα παιχνίδι που κάνανε μεταξύ τους τα ιδρυτικά μέλη από τα αρχικά των ονομάτων τους, είναι Δάφνη, Γιώργος, Πόπη, Λήδα και έτσι έφτιαξαν και την φανταστική τους πόλη και το φανταστικό τους σύμπαν με το όνομα Δαγίπολη.

Για τα παιδιά η δημιουργικότητα και το να κυνηγήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο μακριά από το ζήτημα της αναπηρίας, δηλαδή να προηγούνται αυτοί και η αναπηρία τους να ακολουθεί, και όχι να προηγείται η ιδιαιτερότητα η η ευπάθεια και αυτοί να ακολουθούν είναι το ζητούμενο και είναι ζητούμενο και για όλους μας.

Ένα μεγάλο δώρο που συμβαίνει μέσα από τις παραστάσεις της Δαγίπολης και βοήθησε και μένα στη ζωή μου, είναι ότι σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι τελικά η αρτιμέλεια είναι η αναπηρία, η καμιά φορά στην αρτιμέλεια ενώ υπάρχει μια αυτοδυναμία και αυτάρκεια, εμείς είμαστε πιο ανάπηροι.

Τα τελευταία 15 χρόνια μου έδωσαν την ευκαιρία και έκανα δύο έργα μουσικά γι αυτούς που φέτος ελπίζω ότι θα κυκλοφορήσουν κιόλας, γιατί τα είχαμε ηχογραφήσει ζωντανά στο Ηρώδειο το 2018,αλλά βασικά πήγε και σ όλο τον κόσμο η Δαγίπολη. Νομίζω ότι είναι ο πρεσβευτής μας ως χοροθέατρο που έχει στον πυρήνα του Αμεα, άτομα με κινητικά προβλήματα, γιατί βρέθηκε από την Αμερική και το Μιλάνο ως την Κωνσταντινούπολη».

Το Mind the gap,η παράσταση του Σαββάτου, είναι «ντυμένη» με την μουσική σύνθεση του Κώστα Λειβαδά, ο οποίος θα βρίσκεται στη σκηνή με το πιάνο του για όσα χορογράφησε ο Γιώργος Χρηστάκης. «Θα είναι μια σημαντική στιγμή και για μένα, το ζητούμενο είναι να έρθει ο κόσμος, βγαίνουμε όλοι κερδισμένοι από μια τέτοια συνάντηση. Όποτε παίξαμε και για παιδιά, γιατί υπάρχει κι αυτή η παράλληλη δραστηριότητα της Δαγίπολης, ήταν ο πιο ωραίος τρόπος για να καταλαβαίνει ένα παιδί από μικρό πώς να προσεγγίσει το θέμα της ευπάθειας στους πιο δυνατούς λέω εγώ παράλληλα με ευαίσθητους αδελφούς μας. Είναι πολύ ωραία η πρωτοβουλία του «Υπερίωνα», διότι τα τελευταία χρόνια, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό, όλα τα δικαιώματα ήρθαν στο φως και στο προσκήνιο για τα ιδιαίτερα προβλήματα της κοινωνίας μας, αλλά όχι όσο θα πρεπε το απίστευτο θέμα της προσβασιμότητας και της εξομάλυνσης της ζωής των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει σπίτι και οικογένεια που να μην έχει ένα δύο μέλη που να αντιμετωπίζουν αυτές τις ιδιαιτερότητες, οπότε είναι ζωτικής σημασίας και είναι και πολύ ωραία και η πρωτοβουλία».

Τα συναισθήματα του Κώστα Λειβαδά που συνοδοιπορεί με την Δαγίπολη και ενδύει μουσικά ένα τέτοιου είδους θέαμα αποτυπώνονται όπως ο ίδιος είπε σ αυτό που είχε γράψει στην Καθημερινή ο Οδυσσέας Ιωάννου: «Αν νομίζει κανείς ότι μέσα σ αυτό τον κόσμο που φτιάχνει η Δαγίπολη θα αισθανθεί και κάποια συναισθήματα στενάχωρα η οίκτου κ.λπ. πρέπει να το ξεχάσει. Η Δαγίπολη είναι η χαρά της ζωής, είναι η ουσία της ζωής και είναι σημαντικό που ο Γιώργος Χρηστάκης κοίταξε πάντα το καλλιτεχνικό του δημιούργημα και γι αυτό και είναι ήρωας μου και χαίρομαι πολύ. Το να έχω την δυνατότητα μακριά από τον κόσμο των τραγουδιών, το να μπορώ να είμαι στην καθαρή μουσική μέσα σ αυτό το περιβάλλον ευαισθησίας, είναι ένα δώρο».

Ο Κώστας Λειβαδάς επιστρέφει με το δέκατο προσωπικό του άλμπουμ.

Μια περιοδεία εντός, σε 16 σταθμούς, μέσα στην οποία συναντάει τους αγαπημένους του συνεργάτες και φίλους, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστα Μακεδόνα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Τάσο Σκούρα και πολλούς αγαπημένους φίλους μουσικούς. Τον τίτλο όπως είπε, τον είχε δώσει πριν την πανδημία και αποδείχτηκε εν τέλει μια περιοδεία εντός. Με την πανδημία ο ίδιος κατάλαβε ότι η δημιουργικότητα είναι ο μόνος δρόμος. Αφιερώθηκε στον νέο του δίσκο νιώθοντας ότι ο δίσκος αυτός έπρεπε να βγει μέσα στις σκοτεινές ώρες ως συντροφιά για τους ανθρώπους που τον ακούν και όχι να περίμενε τις καλές μέρες όταν θα έρχονταν για να αυγατίσει αυτός ο δίσκος καλύτερα.

«Με την περιοδεία εντός ,περνάω μέσα από όσα με σημάδεψαν και με διαμόρφωσαν και τα βγάζω καινούργια και μεταμορφωμένα στον κόσμο».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/leivadas-kwstas-892?si=eaa7a75c6dfc4248b7403b5ed4d9c753}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250