Γεράσιμος Γαλανός: Λόγια σύντομα μιας θύμησης για δύο ιερείς

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 20:00

Γεράσιμος Γαλανός: Λόγια σύντομα μιας θύμησης για δύο ιερείς

Λόγια σύντομα μιας Θύμησης για τους: τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό και για τον μακαριστό καθηγητή – θεολόγο, παπα- Διονύση Δρακονταειδή 

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Έως το 2012,χρονιά που έφυγε από τη ζωή παπα- Διονύσης Δρακονταειδής, κάθε του αγίου Βασιλείου, Πρωτοχρονιά δηλαδή,  λειτουργούσε στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται  λίγο πιο έξω από το Ληξούρι, προς τα δυτικά της χερσονήσου μας.  Αφού τελείωνε η λειτουργία, ερχόταν και έκανε την ευχή για τον Νέον Ενιαυτόν, στη μητρόπολη του Ληξουρίου, τον Παντοκράτορα,  όπου και ήταν εφημέριος.

           Στο μικρό εκκλησάκι  του οικισμού  «Άγιος Βασίλης» μαζευόμαστε πολλοί, αλλά με τάξη και μπορούσαμε να χαρούμε ευλαβικά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.  Παρούσες οι καλόγριες από την Ιερά Μονή  της Παναγίας του Κορωνάτου, λόγω που είναι  μετόχι ο ναός του  μεγάλου Ιεράρχη, και όπως πάντα στέκονταν  στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων και με προσοχή διακονούσαν το κάθε τι που το εκκλησάκι και η περίσταση  είχε ανάγκη.

          Έτσι, νιώθαμε όσοι  βρισκόμαστε σ’ αυτό τον ιερό χώρο, ένα περίσσιο φως ψυχής, μέσα στη λειτουργική εορταστική ατμόσφαιρα  και συχνά  ψιθυρίζαμε παρασυρμένοι πάνω στο υμνογραφικό παλμό της ψαλτική παρέα  του  Σπύρου Έρτσου.

          Συλλειτουργός  με  τον παπα- Διονύση Δρακονταειδή, αλλά και στα μετέπειτα χρόνια με άλλους ιερείς,  και ο μακαριστός και αξιοσέβαστος δάσκαλος και επιστήμονας παπα- Γιώργης Μεταλληνός, που  ερχόταν στο Ληξούρι να περάσει  εορταστικά και ευλαβικά το Δωδεκαήμερό του μέσα στις τρεις μεγάλες εορτές (Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά και Φώτα).  Ο π. Γιώργης  Μεταλληνός ήταν επιβλητικός με ταπεινότητα και κάθε Πρωτοχρονιά δεν παρέλειπε  να  έρχεται στον Άγιο Βασίλειο του ομώνυμου οικισμού του Ληξουρίου. Δεν ξεχνούσε ποτέ να αναφερθεί στη ζωή και το έργο του Μεγάλου  Ιεράρχη Βασιλείου, και μάλιστα με κριτική σκέψη και λόγο θεολογικό, χωρίς  λεκτικά φκιασίδια και λογοτεχνήματα, απλά και κατανοητά μας γιόμιζε την καρδιά εμψύχωση και Χριστό.

Πέρασαν τα χρόνια, το εκκλησάκι λειτουργείται από τον εφημέριο παπα- Χαράλαμπο Μαρκέτο και άλλους ιερείς και συνάζει πολλούς  πιστούς με ευλάβεια και πανηγυρική εικόνα.

         Χρόνια Πολλά

Καλή  και Ευλογημένη Χρονιά

DSC07769 copyDSC07770 copyDSC07776 copyIMG 9448 copyP1010195 copyP1010199P1010211P1140977 copyP1150012 copy




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250