Μετάλλαξη Όμικρον: Αποκλιμάκωση – έκπληξη και «καλά μαντάτα» από τους επιστήμονες

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 12:05

Μετάλλαξη Όμικρον: Αποκλιμάκωση – έκπληξη και «καλά μαντάτα» από τους επιστήμονες

Σταθερά και αταλάντευτα θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που επέβαλε η πολιτεία μετά από εισήγηση των ειδικών λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προκειμένου να ξεπεράσουμε και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 23 Ιανουαρίου, θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, λέει ο ίδιος.

“Πρέπει να μη χαλαρώσουμε τώρα που θα πέσουν τα κρούσματα και καλώς οι επιστήμονες της Επιτροπής εισηγήθηκαν να συνεχιστούν τα μέτρα. Από την άλλη μεριά, αυτοί οι άνθρωποι μέχρι 40 ετών που υποτίθεται ότι έχουν πιο πολλές κοινωνικές επαφές, να συνεχίσουν να μη βλέπουν παππούδες, ευπαθείς ομάδες, συγγενείς κλπ, γιατί όσο κρατάμε αυτή την άμυνα θα συνεχίσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα”, τονίζει ο Καθηγητής.

Αποκλιμάκωση – έκπληξη

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής, η εκθετική διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, που προκάλεσε από τα τέλη Δεκεμβρίου “έκρηξη” κρουσμάτων πάνω και πέρα από κάθε προηγούμενη επιστημονική πρόβλεψη, παρουσιάζει επιβράδυνση κατά την τελευταία εβδομάδα. Οι επιδημιολόγοι μάλιστα, εμφανίζονται έκπληκτοι (αλλά και επιφυλακτικοί) καθώς η αποκλιμάκωση δεν αναμενόταν νωρίτερα από τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι λόγοι που οι επιστήμονες αιφνιδιάστηκαν, σύμφωνα με τον Καθηγητή Σαρηγιάννη, συνοψίζονται στους εξης:

Η πρώτη εξήγηση για την ύφεση των κρουσμάτων που ξεκίνησε μόλις μία εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά, είναι πως ο πληθυσμός εφάρμοσε τα μέτρα τα οποία συνέστησαν οι επιστήμονες με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα.

«Ακυρώθηκαν τραπέζια την Πρωτοχρονιά κι ο κόσμο κλείστηκε σπίτι του. Περιορίστηκαν όλοι στην στενή οικογένεια. Υπήρξε και καλή και σοβαρή εφαρμογή των μέτρων κι αυτό μας δίνει το αποτέλεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο Καθηγητής του ΑΠΘ.

«Οι νέοι μολύνθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που καταγράφηκε»

Όλοι οι επιστήμονες περίμεναν την αποκλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον μεταξύ 20 και 25 Ιανουαρίου, με βάση τα επιδημιολογικά μαθηματικά μοντέλα, τα οποία είχαν συνυπολογίσει κυρίως δύο παράγοντες: την αύξηση των εμβολιασμών -και ιδιαίτερα της τρίτης δόσης- αλλά και τα περιοριστικά μέτρα στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό.

Στα μοντέλα αυτά, όμως, δεν υπολογίστηκε ένας δεύτερος αστάθμητος παράγοντας. Κι αυτός είναι το τείχος ανοσίας που δημιουργήθηκε από αυτούς που νόσησαν χωρίς συμπτώματα, ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που δεν αυτοπεριορίστηκαν στις γιορτές -οι πιο νέοι δηλαδή- και οι οποίοι τελικά μολύνθηκαν την Πρωτοχρονιά και γύρω από τις μέρες αυτές, ήταν ενδεχομένως κατά πολύ περισσότεροι από αυτούς που καταμετρήθηκαν, οπότε δημιουργήθηκε ένα μεγαλύτερο τείχος ανοσίας από αυτό που γνωρίζουμε:

«Εμείς υπολογίζουμε ότι μολύνθηκαν περίπου οι τριπλάσιοι από τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Έτσι, συγκεντρώνεται ένα ικανό ποσοστό πολιτών που απέκτησε σχεδόν μαζικά ανοσία στην Όμικρον”, αναφέρει ο Καθηγητής.

Η αύξηση των εμβολιασμών

Ο θετικός ρόλος των εμβολιασμών είναι δεδομένος, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη:

«Ο λόγος που δεν το αναφέρω είναι όχι επειδή το μειώνω, αλλά επειδή αυτό το είχαμε λάβει ούτως ή άλλως υπόψη στα παλιά μοντέλα, με τα οποία υπολογίζαμε ότι θα φτάναμε στις 53.000 κρούσματα στις 20 με 23 Ιανουαρίου”, λέει και συμπληρώνει πως φτάσαμε σήμερα στα 35 χιλιάδες κρούσματα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, κυρίως εξαιτίας των αστάθμητων παραγόντων που περιγράφονται πιο πάνω: του αυτοπεριορισμού την Πρωτοχρονιά που ανάκοψε την ορμή της Όμικρον, αλλά και του τριπλάσιου αριθμού ατόμων που νόσησαν και δεν το γνωρίζουν:

“Οι ασυμπτωματικοί δεν ξέρουν ότι έχουν Covid, οπότε είναι καλό να το κρατήσουμε προληπτικά το μέτρο της αποστασιοποίησης. Έτσι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα”, τονίζει ο Καθηγητής.

Έχουμε πραγματική ύφεση στο κύμα της μετάλλαξης Όμικρον;

Καυτά ερωτήματα θέτει ωστόσο, ο Καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σχετικά με το εάν η ύφεση των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες 5 με 7 ημέρες είναι πραγματική, ή εάν θα υπάρξει εντός της εβδομάδας κάποια δυσάρεστη έκπληξη, με απότομη αύξηση κρουσμάτων.

“Επισήμως με βάση τους αριθμούς έχουμε σαφώς ύφεση”, λέει και προσθέτει: “Υπάρχει μια μικρή αμφιβολία αν οι αριθμοί που καταγράφονται αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά αντιπροσωπευτικοί. Δεν λέω ότι καταγράφονται όλα τα κρούσματα, αλλά η τάση αν είναι αντιπροσωπευτική, ή εάν υπάρχει υποκαταγραφή του προβλήματος. Γιατί είμαστε μετά από τέσσερις ημέρες εορτών, Φώτων, Αγίου Ιωάννη και Σαββατοκύριακου που παραδοσιακά καταγράφονται λιγότερα κρούσματα. Και τώρα έχει και τον κακό καιρό που δυσχεραίνει το να πάει κάποιος να κάνει τεστ αν δεν είναι σίγουρος ότι έχει μολυνθεί”.

Αν επιβεβαιωθεί η μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες θα είμαστε όχι μόνο σε αποκλιμάκωση, αλλά και σε ύφεση, λέει ο ειδικός:

“Με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του ρυθμού αναπαραγωγής και την ταχύτητα της πορείας της πανδημίας είμαστε κάτω από τη μονάδα. Που σημαίνει πως είμαστε σε ύφεση επίσημα”. Έτσι, εάν τις επόμενες δύο ημέρες δεν υπάρξει νέο “αρνητικό ρεκόρ” στα κρούσματα, τότε θα επιβεβαιωθεί και επισήμως η φθίνουσα πορεία της παραλλαγής Όμικρον.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250