Παναγής Καππάτος - "«Δουλειές ξανά»: Κοινωνική Πολιτική με αποτελέσματα και λύσεις για τους πολίτες"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 09:34

Παναγής Καππάτος - "«Δουλειές ξανά»: Κοινωνική Πολιτική με αποτελέσματα και λύσεις για τους πολίτες"

 

 

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Το Ν/Σ προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Από το 2019 ο ρυθμός απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί κατά 83%, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτό.

Συγκεκριμένα για τις συντάξεις που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα θεσμοθετείται η διαδικασία «Σύνταξη Fast Track», ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις θεσμοθετείται η «Σύνταξη Εμπιστοσύνης». Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών εργαλείων, είναι η απόδοση σύνταξης σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά στοιχεία κάθε ασφαλισμένου, με τον έλεγχο των στοιχείων να γίνεται σε επόμενο στάδιο. Προτεραιότητα γίνεται η γρήγορη απονομή σύνταξης, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μένουν σε ομηρία.

Σημαντικές προβλέψεις υπάρχουν και για τη νέα γενιά και το δημογραφικό πρόβλημα, με την αξιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για τη στεγαστική πολιτική, με έμφαση στους νέους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θεσμοθετεί πολιτικές που έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους στέγης για πολλούς συμπολίτες μας.

Ο ΟΑΕΔ αξιοποιεί για αυτό το σκοπό νέα εργαλεία, όπως:

  • Αγορά ή εκμίσθωση οικοπέδων
  • Επιδότηση ενοικίου ή επιτοκίου
  • Παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο και μετέπειτα αγορά (rent-to-own),
  • Επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους

Τέλος το Ν/Σ περιλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις για την ενίσχυση της ενεργούς αναζήτησης εργασίας. Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν μετά από πολλά χρόνια το όριο των 4 εκατομμυρίων και η ανεργία από το 17,2% που την παρέλαβε το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σήμερα στο 11,9%.

  • Με το Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά θεσπίζεται επίδομα εργασίας (50 % του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
  • Το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας ή κατάρτισης, ενώ προβλέπεται και διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια.
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ωφελούμενων από τον ΟΑΕΔ με εισόδημα ακόμα και 100.000 ευρώ.

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια τόνισα ότι οι λύσεις που θεσμοθετούνται, ιδιαίτερα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων, δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, κάτι που αναδεικνύει την κομβική σημασία της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης του κράτους από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

Παρακάτω Κείμενο και Βίντεο της Ομιλίας

 

{https://www.youtube.com/watch?v=45sMPRy87kQ}

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ακούγοντας τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της Αξιωματικής, δε μπορώ παρά να εκφράσω την έκπληξή μου για το εξής παράδοξο:

Μας λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μιλάμε για ένα Σχέδιο Νόμου που το μόνο νέο που κομίζει είναι η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ότι, με άλλα λόγια, δε κάνουμε και τίποτα σπουδαίο· πέραν, φυσικά, της αλλαγής του τίτλου του Οργανισμού και της απορρύθμισης στη λειτουργία του που σύμφωνα με τους επικριτές μας εκείνη επιφέρει.

Την ίδια ώρα μας κατηγορούν ότι ανατρέπουμε τα πάντα!

53 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού τα αγνοούμε, χιλιάδες ανέργων περνούν στην αβεβαιότητα και ό,τι θετικό έχει ο ΟΑΕΔ αποδώσει στη κοινωνία διαγράφεται.

Επειδή όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε, δεν έχουμε παρά να παρακάμψουμε την χαοτική αυτή σκέψη και να μιλήσουμε για την ουσία της μεταρρύθμισης που εισάγουμε.

«Δουλειές Ξανά», είναι ο τίτλο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συνοψίζει τη πρόθεση που προγραμματικά έχουμε εκφράσει:

Την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας,

Την ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού,

Και την διάγνωση των αναγκών εργασίας με έναν μηχανισμό που διευκολύνει τη λήψη των αποφάσεων προς όφελος των πολλών και σε πείσμα των λίγων.

Αναφορικά με τη συγκρότηση, στη θέση του ΟΑΕΔ, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, εκείνη αποτελεί βασική παράμετρο του νομοσχεδίου με το Δεύτερο Μέρος να αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, ζητήματα της εσωτερικής λειτουργίας του Οργανισμού.

Η μετονομασία, βεβαίως, του ΟΑΕΔ συντελείται από κοινού με μια σειρά κομβικών παρεμβάσεων.

Η ενίσχυση, για παράδειγμα, της ενεργούς αναζήτησης εργασίας και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου εμπλοκής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην εύρεση εργασίας είναι μια μεταρρύθμιση προς όφελος των αναζητούντων εργασία.

Η βελτίωση, ακόμη, των δεξιοτήτων που το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον απαιτεί καθώς και η αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.

Μια ανάγκη που το παρόν σχέδιο νόμου φιλοδοξεί να καλύψει.

Υπάρχει, επομένως, μια ποιοτική διάσταση στα όσα ενδεικτικά προανέφερα την οποία τονίζουμε εμφατικά και συστηματικά.

Οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δεν αποτελούν μια ευκαιριακή στάση αλλά  μια προγραμματική μας θέση απέναντι στο μεγάλο ζητούμενο:

Τον περιορισμό της ανεργίας και την ενίσχυση της εργασίας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Αναφορικά, τώρα, με την στεγαστική πολιτική του ΟΑΕΔ δε πρέπει να αφήσουμε αναπάντητες τις αοριστίες που ακούστηκαν, δυστυχώς, χωρίς φειδώ σε αυτήν εδώ την αίθουσα.

Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας το ποσό των  1,5 δισ. ευρώ από το αποθεματικό του ΟΑΕΔ  στηρίζουμε τη στεγαστική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά!

Στο εξής, ο Οργανισμός, αντί να υλοποιεί απλώς εργατικές κατοικίες έχει τη δυνατότητα να αγοράζει ή να εκμισθώνει οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ και θα εφαρμόζει μια σειρά πρωτοποριακών δημοσίων πολιτικών.

Παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις (rent-to-own), επιδότηση του ενοικίου ή της αγοράς πρώτης κατοικίας είναι λίγες από τις δυνατότητες που παρέχονται με το -καταστροφικό, σύμφωνα με την αντιπολίτευση-  σχέδιο νόμου.

Ολοκληρώνω την εισήγησή μου με το Τρίτο Μέρος του νομοσχεδίου και τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων.

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης η θέσπιση της Δράσης δίνει ανάσα σε εκατοντάδες νέων γονέων.

Σε εκείνους που καλούνται να ισορροπήσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή τους ζωή στα πρώτα τους βήματα ως γονέων.

Η επιστροφή στην εργασία μιας νέας μητέρας σηματοδοτεί και την αγωνία φροντίδας του βρέφους.

Σκοπός της Δράσης δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Από τη στήριξη των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν φιλικότερους εργασιακούς χώρους αλλά και νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της φροντίδας βρεφών.

Θα υπάρξει, άραγε, συνάδελφός μας να αντιταχθεί στο περιεχόμενο και τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου αυτού;

Είναι σε θέση κανείς να εισηγηθεί αρνητικά στο αντικείμενο της Δράσης που μόλις περιέγραψα;

Σε κάθε περίπτωση Θα βρει απέναντί του την πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα τους ωφελούμενους από την υλοποίηση της πρωτοποριακής αυτής Δράσης δημόσιας πολιτικής.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συνηθίζουμε να παραλληλίζουμε τη θέση του Υπουργού Εργασίας με εκείνη της ηλεκτρικής καρέκλας.

Πρόκειται για άποψη που έχει καθιερωθεί στον δημόσιο λόγο με τον εκάστοτε Υπουργό να επιχειρεί να αποδείξει το αντίθετο.

Με το Σχέδιο Νόμου «Δουλειές Ξανά» αρκεί μόνο, καλοπροαίρετα, να διαβάσει κανείς το τι ακριβώς ρυθμίζουμε.

Όσο και αν, μερίδα της αντιπολίτευσης, θέλει να μετατρέψει το άσπρο σε μαύρο η πραγματικότητα είναι δύσκολο να παρερμηνευτεί.

Η εύρεση εργασίας, η στήριξη των δεξιοτήτων και η επέκταση των πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα είναι μέτρα που μπορούν να γίνουν αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού.

Αρκεί μόνο να διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο σήμερα ή να παρακολουθήσει την εφαρμογή του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στα «Ψέματα Ξανά» του ΣΥΡΙΖΑ απαντάμε με «Δουλείες Ξανά», κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.

Πριν ολοκληρώσω την εισήγησή μου, οφείλω να αναφερθώ στην πολύ σημαντική τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασία απονομής συντάξεων.

Το Υπουργείο Εργασίας από το 2019 έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή αύξηση του ρυθμού απονομής συντάξεων κατά 83%. Η Κυβέρνηση όμως δεν αρκείται σε αυτό. Αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα το κοινωνικό πρόβλημα της ομηρίας των ασφαλισμένων, που συχνά περιμένουν για χρόνια μέχρι να λάβουν τη σύνταξή τους.

Έτσι για τις συντάξεις που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα θεσμοθετείται η διαδικασία «fast–track», ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις θεσμοθετείται η διαδικασία της «Συνταξης Εμπιστοσύνης». Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών εργαλείων, είναι η απόδοση σύνταξης σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά στοιχεία κάθε ασφαλισμένου, με τον έλεγχο των στοιχείων να γίνεται σε επόμενο στάδιο.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή είναι πλέον εφικτή χάρη στην ωρίμανση της ψηφιακής μεταρρύθμισης του κράτους από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από αυτές τις αλλαγές, που αλλάζουν την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων προς το καλύτερο, γίνεται εύκολα αντιληπτή η τεράστια σημασία του έργου που επιτελείται στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Σας ευχαριστώ




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250