Πέτρος Μαρκαντωνάτος στον COSMOS 96,5 : Για πρώτη φορά οι Κεφαλονίτες έχουμε ενωθεί - Ανταγωνιζόμαστε γαλλικά κρασιά
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πέτρος Μαρκαντωνάτος με αφορμή το πρώτο μεγάλο event του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς!
Για την παραγωγή του 2021: « Η παραγωγή μετά το χαλάζι του Μαΐου και του καύσωνα του Αυγούστου του 2021 ήταν μειωμένη κατά 60-70% και γι αυτό το λόγο φέτος στην Κεφαλονιά και γενικά στην αγορά , δεν θα υπάρξει πολύ Ρομπόλα. Ότι βγήκε ήταν εξαιρετικό, αλλά πολύ λίγο. Όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο, η ζημιά από το χαλάζι ήταν μεγάλη. Χτύπησε τις βέργες σε πρώιμο στάδιο και αυτές οι πληγές φαίνονται τώρα , που κάνουμε το κλάδεμα και τη διαμόρφωση του αμπελώνα που είναι πολύ ευαίσθητες και σπάνε εύκολα.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να βάλουμε τον αμπελώνα λίγο στην εντατική θεραπεία ώστε να επανέλθει. Το κλίμα και γενικά το αμπέλι είναι ένα φυτό που επανέρχεται γρήγορα, αλλά θέλει χρόνο και οι παραγωγοί έχουμε τις αγορές, αλλά δεν έχουμε το κρασί για να τις καλύψουμε».
Για το Κεφαλονίτικο κρασί στις αγορές: « Μετά από πολλά χρόνια , μπορούμε να πούμε οι Κεφαλονίτες έχουμε ενωθεί , έχουμε βάλει στην άκρη τις προσωπικές μας αντιθέσεις και κοιτάμε το γενικό καλό. Τα κρασιά της Κεφαλονιάς αυτή τη στιγμή βρίσκονται από την Αμερική έως την Αυστραλία και από την Φιλανδία και τη Σουηδία μέχρι τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.
Πουλάμε παντού λίγες χιλιάδες , γιατί ο αμπελώνας μας είναι ένας σπάνιος αμπελώνας και έχουμε βρει μια εκλεπτυσμένη αγορά στην οποία μπορούμε να πουλάμε σε υψηλές τιμές.
Μαυροδάφνη και Ρομπόλα πηγαίνουν παντού και οι τιμές είναι τόσο καλές που ανταγωνίζονται και Γαλλικά κρασιά. Μια από τις πολύ σημαντικές αγορές και για μένα και για τους άλλους συναδέλφους είναι η Γαλλία , η οποία είναι πολύ προκατειλημμένη με άλλα κρασιά και βλέπουμε τώρα στα ράφια βραβευμένων εστιατορίων να υπάρχει Ρομπόλα, Μαυροδάφνη , Βοστιλίδι και σε τιμές αρκετά υψηλές. Προσφέρουμε την μοναδικότητα ενός οικοσυστήματος μοναδικού».
Για το πρώτο μεγάλο event του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς «Οινογνωσία Κεφαλονίτικων Οίνων»: « Κλείνουμε ένα χρόνο από την ίδρυση του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς .Είμαστε 6 μέλη, Gentilini, Κτήμα Χαριτάτου, Ορεάλιος Γη, Οινοποιείο Πετρακόπουλου, Οινοποιείο Σαρρή και Οινοποιείο Σκλάβου και ως πρώτη επίσημη εκδήλωση , κάνουμε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου στις 26 Απριλίου από τις 6 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ την πρώτη γευσιγνωσία Κεφαλονίτικων οίνων.
Αυτή η πρώτη επίσημη εκδήλωση γίνεται με την ευγενική χορηγία του Δημοτικού Θεάτρου «Κέφαλος» που μας παραχώρησε την αίθουσα, την χορηγία του Στατέρη που θα μας προσφέρει ωραία εδέσματα και με υποστηρικτές τα τυροκομεία Γιαννάκη και Γαλιατσάτου.
Όλοι οι παραγωγοί θα έχουμε τις κλασικές μας ετικέτες , αλλά θα έχουμε και κάποιες παλιές σοδειές για να τιμήσουμε τους επισκέπτες μας.
Θέλουμε να δείξουμε την δουλειά μας στην τοπική κοινωνία , γιατί πρέπει και η τοπική κοινωνία να στηρίξει έναν κλάδο ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός και κάνουμε πιστεύω υπερήφανη όλη την Κεφαλονιά στο εξωτερικό και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ως «ΣΟΚ» ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε το όνομα Κεφαλονιά ως brand name με όχημα το κρασί. Πρώτα η Κεφαλονιά κι μετά τα υπόλοιπα προιόντα, αυτό το δουλεύουμε για τα επόμενα 5-6 χρόνια».
Η συνεργασία με τα τοπικά εστιατόρια: « Σίγουρα βοηθάνε τους ντόπιους παραγωγούς. Υπάρχει ένας ευγενής ανταγωνισμός με τα κρασιά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση λόγω της ποσότητας που παράγουμε. Έχουνε αλλάξει τα πράγματα, τα Κεφαλονίτικα εστιατόρια δημιουργούν λίστες με αναφορές στα δικά μας κρασιά, θεωρώ ότι θέλουμε ακόμα λίγο δουλειά , να πιστέψουμε περισσότερο στο δικό μας δυναμικό και τα επόμενα χρόνια θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί στις λίστες της Κεφαλονίτικης ταβέρνας και του εστιατορίου.
Δεν θα μπω στη σύγκριση με τα άλλα νησιά, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουμε καλύτεροι εμείς , που στο τέλος ο εστιάτορας να μην μπορεί να αρνηθεί να τα βάλλει στη λίστα του, γιατί θα τα ζητάνε οι καταναλωτές. Ο 1ος μας στόχος είναι να ενημερώσουμε τον καταναλωτή και γι αυτό είναι και αυτή η εκδήλωση στις 26 Απριλίου».
Για τη συνεργασία με την «Γαστρονομική Κοινότητα»: « Υπάρχει συνεργασία με την «Γαστρονομική Κοινότητα» και ο Πάνος Σαρρής είναι μέλος της , γίνονται και κάποιες εκδηλώσεις παράλληλα, στην εκδήλωση της 26ης όμως είμαστε μόνο ως ΣΟΚ , γιατί θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε καθαρά το κρασί».
Για την συμμετοχή στις εκθέσεις και την αποδοχή των κρασιών : « Το Κεφαλονίτικο κρασί στο επαγγελματικό κομμάτι είναι η χαρά του sommelier
Από την ίδια ποικιλία βγάζεις διαφορετικά στυλ κρασιού, άρα μπορεί σε μια λίστα να υπάρχουν 2,3 , η 4 Ρομπόλες που είναι πολύ σπάνιο για άλλες περιοχές.
Στο καταναλωτικό κομμάτι , ειδικά η Ρομπόλα δεν είναι το πιο εύκολο και φιλικό κρασί και θέλει να έχεις ξεκινήσει να την γνωρίζεις για να την ψάχνεις, αυτό μας βολεύει εν μέρει γιατί είναι περιορισμένης παραγωγής και πάει σε λίγο πιο ψαγμένους.
Θεωρώ ότι σιγά σιγά, με τις μοντέρνες οινοποιήσεις που κάνουμε, τα κρασιά Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και το Μοσχάτο Χαριτάτου, αρχίζουν και πιάνουν και τον πιο απλό καταναλωτή. Τα κρασιά μας είναι φτιαγμένα για όλους, απλώς θέλει να είσαι πιο ανοικτός και να δοκιμάζεις και να δημιουργείς ένα βάθος γνώσης πάνω στο κρασί».
Για τους επόμενους σχεδιασμούς του ΣΟΚ: « Η επόμενη εκδήλωση θα είναι μέσα στον Αύγουστο, θα γίνει πάλι σε κεντρικό σημείο στο Αργοστόλι και θα δίνει έμφαση η στη Ρομπόλα, η στο Ροζέ.
Κάναμε και πέρυσι μια εκδήλωση με τα Ροζέ κρασιά και μάλλον θα γίνει και πάλι το ίδιο. Το δουλεύουμε να κάνουμε και προς τον Σεπτέμβριο άλλη μία εκδήλωση.
Επιλέγουμε τον χρόνο ώστε να γνωρίζει τον παραγωγό ο καταναλωτής για να του μεταλαμπαδεύουμε το πάθος και την αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε. Μόνο έτσι μπορεί να καταλάβει ότι είναι ένα προϊόν αγάπης και πάθους».
Τέλος κάλεσε άπαντες να παραβρεθούν στις 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο στο Αργοστόλι, για να γνωρίσουν τους παραγωγούς, για τους οποίους έκανε για τον καθένα χωριστά ιδιαίτερη μνεία.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης