Πέφτει σε... ξέρες η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Μεσολόγγι
Την έγκριση για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου Μεσολογγίου και Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας, ζήτησε ο αντιδήμαρχος Παντ. Καρατσόλης από το Σώμα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως είναι γνωστό στις 21 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί το παρθενικό ταξίδι του πλοίου «Αqua Μaria» από το Μεσολόγγι προς τα Ιόνια Νησιά, εγκαινιάζοντας έτσι την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Για να γίνει, όμως, αυτό απαιτείται σειρά παρεμβάσεων στο δίαυλο, προκειμένου η είσοδος και έξοδος του πλοίου να γίνεται με ασφάλεια. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν βαθομετρήσεις και γεωλογικές έρευνες από ειδικούς, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν τις συγκεκριμένες εργασίες. Αφού έλαβαν τα δείγματα και έκαναν τις ανάλογες μετρήσεις, το επόμενο βήμα τους είναι η σύνταξη μελέτης για τις εργασίες εκβάθυνσης που απαιτούνται στο δίαυλο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι εργασίες αυτές θα κοστίσουν περίπου 400.000 ευρώ, από τα οποία τα 250.000 ευρώ θα διαθέσει ο δήμος Μεσολογγίου και τα υπόλοιπα 150.000 ευρώ το Λιμενικό Ταμείο.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, αφού ο δήμος δεν έχει το δικαίωμα παρεμβάσεων σε χώρο που δεν του ανήκει. Έτσι ο εισηγητής του θέματος, ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει αυτή την προγραμματική σύμβαση και πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί ο δήμαρχος για την υπογραφή της. Για τη διάνοιξη του διαύλου θα απαιτηθούν 300.000 ευρώ, για διάφορα χωματουργικά 70.000 ευρώ και για κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν στους λιμενοβραχίονες θα δαπανηθούν 30.000 ευρώ. Οι 200.000 ευρώ θα προέρχονται από τη ΣΑΤΑ του δήμου για το 2013 και οι 50.000 ευρώ από το μερίδιο των μετοχών που έχει ο δήμος στις Ελληνικές Αλυκές. Οι 150.000 ευρώ που θα αποτελούν το μερίδιο του Λ.Τ., θα προέλθουν από τις δημόσιες επενδύσεις.
Παρά το γεγονός ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση θεωρείται από όλους ιδιαίτερα σημαντική για το Μεσολόγγι, ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε ο Ν. Μουρκούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να δαπανώνται χρήματα για κάτι τέτοιο, την ίδια ώρα που οι ανάγκες του δήμου είναι τεράστιες, κυρίως σε θέματα καθημερινότητας. Υποστήριξε ότι, αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να τα διαθέσει το κράτος και ο δήμος να κρατήσει τη ΣΑΤΑ για τις δικές του ανάγκες, ενώ έθεσε και θέμα νομιμότητας της διαδικασίας αφού ακόμα δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη.
Ο Σπ. Βασιλείου δεν έχασε την ευκαιρία να καυτηριάσει την πρόταση της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι έπρεπε πρώτα να δοθεί βαρύτητα στα σοβαρά θέματα του δήμου, όπως είναι το νερό στο Αιτωλικό και στη συνέχεια να δρομολογούνται άλλου είδους σχέδια.
Τελικά, η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία, αφού οι σύμβουλοι του κ. Μουρκούση δήλωσαν παρόντες, όπως έκανε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Π. Κολοζάκης.