Επιστρέφει η Κρήνη του Τουλ στο Αργοστόλι μετά από 70 χρόνια (εικόνες)
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70 ΧΡΌΝΙΑ, Η ΚΡΗΝΗ ΤΟΥ ΤΟΥΛ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ, ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ.
Ένα πολύτιμο κομμάτι από το DNA της πόλης του Αργοστολίου, η Κρήνη του Τουλ, - έργο του συμπατριώτη μας, επιφανή γλύπτη Γεώργιου Μπονάνου, - από χθες ταξιδεύει για το νησί μας.
Σε μια εποχή που οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης σαρώνουν, συνθλίβουν και ομογενοποιούν τα πάντα, ανθρώπους, κουλτούρες, χώρους, εικόνες, ήθη και συνήθειες, το μοναδικό μονοπάτι για να μας ταξιδέψει με ασφάλεια στο αβέβαιο μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας είναι «η επιστροφή στις ρίζες μας».
Όταν για πρώτη φορά, το 2020, αντίκρισα τα θραύσματα της κρήνης του Τουλ στοιβαγμένα σε μια γωνία της αποθήκης του Δήμου στη ΒΙΠΕ, κακοποιημένα από τον εγκέλαδο και παρατημένα στα αζήτητα από τον άνθρωπο, είπα στο Δήμαρχο ότι το γλυπτό αυτό πρέπει να αποκατασταθεί και να ξαναβρεί τη θέση που του αρμόζει σε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο στην αστική γεωγραφία της πόλης. Ο Δήμαρχος συμφώνησε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Λίγες μέρες μετά, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τον κ. Νίκο Φραντζή, αναλάβαμε να οργανώσουν την διαδικασία αποκατάστασης του έργου. Στη πορεία που ακολούθησε, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν και συνέβαλαν στην προοπτική αυτή. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην Πολιτικό Μηχανικό κ. Άννα Κολαΐτη και την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Ευρύκλεια Παπαδήμα καθώς και στον εγνωσμένης αξίας συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κ. Αθανάσιο Τζαμαλή και την ομάδα του.
Όπως μας πληροφορεί η κ. Δώρα Μαρκάτου: «Το 1903 οι απόγονοι του Ερνέστο Τουλ, σε μια περίοδο που το πρόβλημα της ύδρευσης ήταν πολύ μεγάλο στο Αργοστόλι, δωρίζουν 4 κρήνες, έργα του γλύπτη Μπονάνου με σαφείς επιρροές από την Ελληνική μυθολογία». Οι δύο κρήνες ήταν κυλινδρικές. «Η μία τοποθετήθηκε στη λαχαναγορά και η άλλη στην πλατεία Τελωνείου (Ντουγάνα)» (Δ. Μαρκάτου).
Οι άλλες δύο κρήνες ήταν επιτοίχια παραλληλεπίπεδα πρίσματα.
«Η πρώτη τοποθετήθηκε τότε στην κεντρική πλατεία και η δεύτερη στην περιοχή της προσεισμικής Πλάκας, κοντά στο αρτεσιανό πηγάδι της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη. Το 1906 ο δήμαρχος Σπύρος Φωκάς-Κοσμετάτος γκρεμίζει το παλιό δικαστικό μέγαρο του Νάπιερ στην κεντρική πλατεία και τότε η κρήνη του Τουλ εντοιχίζεται σε οικία απέναντι από τον κήπο του Νάπιερ και στη γωνία με την οδό Λάσσης.
Όσον αφορά τις δυο εντοιχισμένες, ο κ. Δεμπόνος μας εκμυστηρεύτηκε ότι μαζί με τον μηχανικό κ. Λάμπρο Μήλα, βρήκαν και διέσωσαν τις πλάκες αμέσως μετά τον σεισμό του 1953, τις οποίες φύλαξαν πρόχειρα σε ιδιόκτητο οικόπεδο αλλά δυστυχώς κάποια χρονική στιγμή αυτές εξαφανίστηκαν» (Δ. Μαρκάτου).
Στη πορεία του χρόνου, πριν από αρκετές δεκαετίες, τα θραύσματα της κρήνης κατέληξαν στην αποθήκη του Δήμου Αργοστολίου.
Μετά από 70 χρόνια, με οδηγό μια διαφορετική πολεοδομική λογική που στον πυρήνα της στοχεύει να ανασυνθέσει «το Πνεύμα του Τόπου (Genius Loci)», την ταυτότητά μας, ίσως έχει έρθει η ώρα, η Κρήνη του Τουλ, να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι στο μέλλον μέσα στο αστικό ιστό της πόλης του Αργοστολίου.
Ανάρτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων, Διονύση Μινέτου