Ο Κεφαλονίτης που ανακάλυψε και «εξέδωσε» τον Πάμπλο Πικάσο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Απριλίου 2013 11:05

Ο Κεφαλονίτης που ανακάλυψε και «εξέδωσε» τον Πάμπλο Πικάσο

Το ιστορικό περιοδικό «Τετράδια Τέχνης», το οποίο εξέδιδε από το 1926 έως το 1960, ο Κεφαλλονίτης Κριστιάν Ζερβός, ο Ελληνας που ανακάλυψε τον Πάμπλο Πικάσο, αποφάσισε να ξανατυπώσει ο Σουηδός φιλότεχνος Στάφαν Αρενμπεργκ, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη και το θαυμασμό του για την ιστορία του περιοδικού.

Ο Ελληνας που ανακάλυψε τον Πικάσο

Ο Κριστιάν Ζερβός, ο οποίος διατέλεσε σημαντικό έργο στην ανάδειξη των έργων πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών, έγινε ευρύτερα γνωστός για τους 33 τόμους που εξέδωσε, στους οποίους περιέχονται περισσότεροι από 16.000 πίνακες και σχέδιά του Πάμπλο Πικάσο.

Το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα ολοκληρώθηκε οκτώ χρόνια μετά το θάνατο του Ζερβού, με τον τελευταίο τόμο να εκδίδεται το 1978.

Ο Ζερβός συμπεριέλαβε στα 97 περιοδικά και στις 50 μονογραφίες που εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τις δημιουργίες του Ελ Γκρέκο, του Μαν Ρέι, αλλά και του συμπατριώτη του Νίκο Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Για το προσωπικό του ενδιαφέρον και την ανάδειξη της Κυκλαδική Τέχνης, το Γαλλικό κράτος τον τίμησε με την δημιουργία του Μουσείου Ζερβός (MUSÉE ZERVOS).

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ζερβός ανέστειλε την εκδοτική του δραστηριότητα και οι εγκαταστάσεις του περιοδικού χρησιμοποιήθηκαν ως έδρα του γαλλικού αντιστασιακού Τύπου. Εκτός των άλλων, το 1936, ο Ζερβός έσωσε από το καθεστώς του Φράνκο έργα της ισπανικής πρωτοπορίας, ενώ ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες της πρότασης να σταλούν στην Ελλάδα 46 έργα τέχνης με σπουδαίες υπογραφές, ως φόρος τιμής στους Ελληνες που αντιστάθηκαν γενναία κατά των Γερμανών.

Η επανέκδοση του περιοδικού

Ο Στάφαν Αρενμπεργκ, ο οποίος από παιδί διάβαζε και αγαπούσε τα τετράδια, τα οποία έφερνε στο σπίτι ο πατέρας του, αγόρασε τον εκδοτικό οίκο και έθεσε τις «μηχανές» ξανά σε λειτουργία. Δύο χρόνια χρειάστηκαν ώστε να προετοιμαστεί η επανέκδοση του περιοδικού, η αναζήτηση μικρογραφιών και η επαναλειτουργία της γκαλερί, την οποία παλιότερα διατηρούσε η σύζυγος του Κριστιάν, Ιβόν Μαριόν.

Το περιοδικό κυκλοφόρησε σε δύο γλώσσες, την αγγλική και τη γαλλική, με έργα, μεταξύ άλλων, των Ελσγουορθ Κίλι, Σάρα Μόρις και Οσκαρ Νιμάγιερ. Μένοντας πιστός στην ιδεολογία και την φόρμα του κλασικού περιοδικού, ο Στάφαν πλαισίωσε τα εικαστικά κείμενα με άλλα σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Είναι βιώσιμη, όμως, μία έντυπη έκδοση;

Το περιοδικό πουλάει περίπου 100 αντίτυπα το μήνα και έχει εστιάσει στην ποιότητα, καθότι δεν έχει διαφημίσεις. Ομως, οι λάτρες των τεχνών στηρίζουν την προσπάθεια του Στάφαν, ενώ έχουν ήδη παραγγείλει και 100 αντίτυπα από το βιβλίο που σχεδιάζει να τυπώσει με τη βιογραφία του Αμερικανού γλύπτη Αλεξάντερ Κάλντερ, χρησιμοποιώντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Χέρμπερτ Μάτερ, στο οποίο αποτυπώνονται σημαντικές πτυχές από τη ζωή του πρώτου. Εντονο ενδιαφέρον έχει επίσης εκδηλώθει και για τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου, η οποία κοστίζει 2.000 ευρώ.

Η δραστηριότητα του Στάφαν Αρενμπεργκ δεν σταματάει, όμως, εδώ, καθώς έως το τέλος του χρόνου θα επανακυκλοφορήσει και τους 33 τόμους που είχε εκδώσει  ο Ζερβός με έργα του Πικάσο από το 1895 έως το 1972.

____________________

O Κριστιάν Ζερβός όρθιος δίπλα στη σκάλα μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο (καθιστός) κατά την προετοιμασία του σκηνικού για την παράσταση «4η Ιουλίου» του έργου του νομπελίστα Ρομέν Ρολάν (από «Τα Νέα»)

Ο Κριστιάν Ζερβός

«Τετράδια Τέχνης»

O πρώτος από τους 33 τόμους για τον ΠΙκάσο

iefimerida



16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250