Στα 43,2 δις. η παραοικονομία στην Ελλάδα!
Από την Visa Europe πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα για την παραοικονομία στην Ευρώπη με τίτλο: «Η παραοικονομία στην Ευρώπη, 2013 – Η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας».
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ευρωπαϊκή παραοικονομία ανέρχεται σε €2,1 τρισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 18,5% της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη .
Στην Ελλάδα το ποσοστό της παραοικονομίας ανέρχεται σε 24% του ΑΕΠ ή €43,2 δισεκατομμύρια, παραμένοντας υψηλό σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο .Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μικρή μεταβολή τα τελευταία χρόνια και δεν έχει σημειωθεί ο κατάλληλος ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρονικών συναλλαγών-αναφέρουν οι ερευνητές- που θα συμβάλει στην κάμψη του μεγέθους της παραοικονομίας.
Σύμφωνα με την Visa Europe το 10% της παραοικονομίας θα μπορούσε να εκλείψει μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών και στην Ελλάδα παρατηρήθηκε ότι την περίοδο 2010-2012 ο αριθμός των online καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8%, ενώ η παραοικονομία μειώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ.
Εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον βαθμό συσχέτισης των δυο μεταβλητών που είναι οι «on line συναλλαγές» και η «παραοικονομία», αλλά είναι βέβαιο ότι η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώνει ως έναν βαθμό την παραοικονομία που στηρίζεται στη χρήση μετρητών και εκδηλώνεται στην αδήλωτη εργασία και τις αδήλωτες πωλήσεις. Η αδήλωτη εργασία αντιστοιχεί στα 2/3 της παραοικονομίας στην Ευρώπη, ενώ 1/3 προκύπτει από αδήλωτες πωλήσεις. Τομείς που σχετίζονται με την παραοικονομία είναι οι κατασκευές, το λιανεμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Στο λιανεμπόριο π.χ., η έρευνα δείχνει ότι οι online αγορές συμβάλλουν στη διαφάνεια των συναλλαγών και περιορίζουν τις αδήλωτες πωλήσεις.
Η παροχή κινήτρων προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για να επιλέγουν στις συναλλαγές κάρτες πληρωμών έναντι μετρητών θα λειτουργούσε προς όφελος του κράτους και της εθνικής οικονομίας. Θα μπορούσαν π.χ. να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στους χρήστες ή (και)θα μπορούσε να υπάρχει μείωση ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή για συγκεκριμένο χρόνο. Ταυτοχρόνως, βεβαίως, θα μπορούσαμε να είχαμε επέκταση των σημείων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. σε χώρους εστίασης, περίπτερα, mini markets, κλπ)