Eσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Αργοστολιού: Υπαίθρια εκδήλωση με τίτλο «Μικροί – μεγάλοι, ελάτε να χαρούμε το νησί μας!»
Υπαίθρια εκδήλωση με τίτλο «Μικροί – μεγάλοι, ελάτε να χαρούμε το νησί μας!» το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στις 12 το μεσημέρι, στον πεζόδρομο Χωραφά (δίπλα στο κατάστημα του Μουίκη στη Σιτεμπόρων) Το θέμα: Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-13 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκαν δυο ερευνητικές εργασίες με κεντρικό θέμα την Κεφαλονιά. Συγκεκριμένα, η Α' Λυκείου ασχολήθηκε με την άγρια χλωρίδα του νησιού μας, καταγράφοντας όλα τα εδώδιμα φυτά που μεγαλώνουν άγρια στη φύση γύρω μας. Επόμενο ήταν να απευθυνθούμε και στους παππούδες και γιαγιάδες μας για πληροφορίες και εμπειρίες, μιας και γνωρίζουν περισσότερα για το θέμα αυτό και οι γνώσεις τους είναι πολύτιμες.
Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς επέζησαν από τη φύση κατά τη διάρκεια της Κατοχής: θυμηθείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο 82χρονος κ. Άγγελος Μποζάς στο μαθητή του σχολείου μας Παναγιώτη Γαλιατσάτο (http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=36764&Itemid=38)
Η Β' Λυκείου αποφάσισε «να τα βάλει» με το μύθο που λέει ότι στο νησί μας υπάρχουν 365 χωριά, ένα για κάθε ημέρα του χρόνου. Αν και δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε φωτογραφικό υλικό από όλα τα χωριά, μάθαμε πολλά πράγματα για την ιστορία του νησιού μας: η κα. Δώρα Ζαφειράτου, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχεία Κεφαλονιάς, μας μίλησε για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που κατά καιρούς «άλλαξαν τα δεδομένα» στις κοινότητες και τους δήμους της Κεφαλονιάς (http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=33451&Itemid=38)
Ευνόητο είναι ότι οι εργασίες αυτές «δεν τελειώνουν ποτέ»: το φωτογραφικό υλικό και οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι μαθητές έχουν αναρτηθεί και θα συνεχίσουν να αναρτώνται στις ειδικές σελίδες που δημιουργήσαμε στα Wikimedia Commons: Άγρια Χλωρίδα της Κεφαλονιάς http://commons.wikimedia.org/wiki/Wild_flora_of_Kefalonia,_Greece και Χωριά της Κεφαλονιάς http://commons.wikimedia.org/wiki/Villages_in_Kefalonia,_Greece
Μπορείτε να πάρετε μια «γεύση» της δουλειάς που κάναμε, αν δείτε το βίντεο που ετοιμάσαμε για την παρουσίαση που έγινε στο πλαίσιο της ημερίδας για τη Βικιπαίδεια στην Εκπαίδευση την Παρασκευή 12 Απριλίου στο 24ο Γυμνάσιο Αθηνών: https://www.youtube.com/watch?v=ZKJeWJVl52I
Η εκδήλωση: Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε υπαίθρια εκδήλωση, ώστε να είναι ανοικτή σε όλους: μεγάλοι και μικροί, ντόπιοι και ξένοι, όλοι είναι ευπρόσεκτοι να ενημερωθούν για τη δουλειά μας, να δουν φωτογραφίες που έβγαλαν οι ίδιοι οι μαθητές «περιπλανώμενοι» στα χωριά μας, να γευτούν τα φαγητά που θα ετοιμάσουμε με υλικά της άγριας χλωρίδας, να ακούσουν παραδοσιακή μουσική, ακόμα και να χορέψουν, αν τους κάνει κέφι! Έχουμε προγραμματίσει και εκπλήξεις, οι οποίες πιστεύουμε θα ενθουσιάσουν το κοινό...
Το κοινό που θέλουμε: ΟΛΟΙ είναι ευπρόσδεκτοι... αλλά ιδιαίτερη τιμή θα ήταν για μας η συμμετοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας. Θέλουμε να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες τους... να μας πουν για τα «αγριολάχανα», να μοιραστούν μαζί μας συνταγές... να μας μιλήσουν για τα χωριά τους... ενδεχομένως κάποια από αυτά να μην κατοικούνται πια. Είναι πολύτιμη η συνεισφορά των ατόμων αυτών, ώστε να μείνουν για πάντα ζωντανές οι μνήμες, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός μας! Μάλιστα, αν μας φέρετε φωτογραφίες του χωριού σας ή κάποιου άγριου φυτού που γνωρίζετε ότι τρώγεται, με χαρά θα τις προσθέσουμε στη σελίδα της εργασίας μας, με το δικό σας ονοματεπώνυμο!
Ο χώρος: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο Χωραφά (δίπλα στο κατάστημα ηλ. ειδών «Euronics – Μουίκη-Νεόφυτος Ε.Ε.» στη Σιτεμπόρων) το Σάββατο 18 Μαΐου στις 12:00. Θα υπάρχουν καρέκλες για να καθίσουν όσοι κουραστούν, ενώ το δέντρο στην είσοδο του πεζόδρομου θα προσφέρει αρκετή σκιά.
Επιπλέον: μέσω της εκδήλωσης θα υποβάλουμε συμμετοχή στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό "generations@school", ο οποίος προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των γενεών και ενθαρρύνει δράσεις που τη συνδέουν με το «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών 2013». Σκεφτείτε ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε σε εκείνους που χαράσσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε χιούμορ, ακόμα και κριτική! Οι πολίτες της Ευρώπης οφείλουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους και τα οράματά τους για ένα καλύτερο αύριο...
Ελάτε λοιπόν να χαρούμε όλοι μαζί το νησί μας... να μάθουμε, να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να φάμε, να χορέψουμε, να μοιραστούμε εμπειρίες... σας περιμένουμε!