Κ. Πρέντζας στον Inkefalonia 89,2: ‘’Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, όχι τα οικιακά’’
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή , μίλησε ο Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός Πιστοποιημένος Εγκαταστάτης ΑΠΕ Κωνσταντίνος Πρέντζας, για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ με τα “ χρωματιστά τιμολόγια ” ηλεκτρικού ρεύματος που θα ισχύσουν από το 2024.
Ο κ Πρέντζας με μία δόση χιούμορ ξεκίνησε να αναλύει τα των νέων τιμολογίων:
«Η αλήθεια είναι ότι είναι μπερδεμένο, είναι πολλά τα ζητήματα που αφορούν τα νέα τιμολόγια ρεύματος και θα έλεγα να διαλέξουν οι πολίτες τα νέα τιμολόγια ανάλογα με την ομάδα τους.
Το παράδοξο είναι ότι πρέπει πρώτα να αποφασίσω που θα πάω και μετά μαθαίνω την τιμή. Είναι σαν το μπλακ τζάκ, ό,τι τιμολόγιο και αν επιλέξεις, στα τυφλά επιλέγεις-ποντάρεις. Θα πρέπει να επιλέξω μέχρι την 1η Ιανουαρίου και μετά να μάθω την τιμή- δεν είναι λογικό αυτό. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά, ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες και όσοι ξένοι πολίτες ζούν εδώ, ότι ζούν στη χώρα της τυχαιότητας και αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη επί του θέματος. Μήπως ξέρει ένας επιχειρηματίας τι φόρο θα πληρώσει;».
Αποκωδικοποιώντας τα νέα τιμολόγια ο κ Πρέντζας ανέφερε: «Αν κάποιος δεν επιλέξει χρώμα, πάει στο «πράσινο» αυτόματα, είναι το ειδικό τιμολόγιο που έχει μέσα και το οικιακό. Το Υπουργείο προτείνει το «πράσινο» τιμολόγιο. Οι περισσότεροι εκ των παρόχων προτείνουν το «κίτρινο». Το «πορτοκαλί» τιμολόγιο θα μπορούν να το βάλουν μόνο όσοι έχουν «έξυπνο» μετρητή. Το «μπλέ» τιμολόγιο είναι το σταθερό, που σημαίνει ότι παίρνεις για ένα χρόνο χωρίς να μπορείς να φύγεις –έχεις ρήτρα αποχώρησης και ξέρεις πχ ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την τιμή της κιλοβατώρας στα 17,5 λεπτά με 7 λεπτά.
Το «κίτρινο» τιμολόγιο είναι το πιο δίκαιο, γιατί αν ανέβει το ρεύμα χρηματιστηριακά τότε ναι, θα πληρώσω κάτι παραπάνω , αν όμως πέσει, θα πληρώσω παρακάτω.
Μπορεί το «μπλέ» τιμολόγιο- το σταθερό-να αποδειχθεί καλύτερο, αλλά αυτό θα αποδειχθεί του χρόνου».
Ο κ Πρέντζας υπήρξε καυστικός απέναντι στην Κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος:
«Αυτό που με ενοχλεί ως πολίτη , είναι ότι το Υπουργείο δήλωσε ότι εμείς πλέον δίνουμε την δυνατότητα στον κάθε πολίτη με το σταθερό τιμολόγιο να ξέρει ακριβώς τι πληρώνει. Μπορεί να μου εξηγήσει το Υπουργείο γιατί πληρώνουμε τόσα;
Όπως διάβασα προ λίγων ημερών το 2022 οι 6-7 μεγάλοι πάροχοι παρουσίασαν κέρδη 24 δις. Αυτά τα υπερκέρδη των 6-7 παρόχων που κατά την άποψη μου αυτοί ορίζουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας και όχι η Κυβέρνηση, τα πήρα από όλους μας. Ρωτάω λοιπόν το Υπουργείο γιατί πληρώνω τόσα. Η μέση Ευρωπαϊκή τιμή στην Ευρώπη είναι 30 λεπτά η κιλοβατώρα, αλλά με άλλους μισθούς , με άλλες κοινωνικές παροχές και με άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Είμαστε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια, έχουμε αιολικά πάρκα, οπότε γιατί είναι τόσο ψηλή η τιμή, γιατί υποχρεωτικά το αέριο είναι μέσα, γιατί πουλάνε οι πάροχοι όταν παράγουν ενέργεια το αέριο τη τιμή της κιλοβατώρα στο χρηματιστήριο όσο θέλουν».
Ο κ Πρέντζας διαβαθμίζοντας το πρόβλημα με τα νέα τιμολόγια σημείωσε: «Το κοινωνικό τιμολόγιο παραμένει ως κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο το πληρώνουμε στον λογαριασμό μας όλοι μας (εξήγησε τα ανάλογα).
Όλος ο ντόρος γίνεται για τα οικιακά τιμολόγια και είναι εύκολο να κάνει τους υπολογισμούς του κανείς σε σχέση με τις καταναλώσεις του για να δει που τον συμφέρει να πάει. Μέσα στον χρόνο το όφελος σου αν θα ναι 20 πάνω είκοσι κάτω, εκεί είναι η διαφορά . Το πρόβλημα είναι τα επαγγελματικά τιμολόγια, όχι τα οικιακά. Στις επιχειρήσεις παίζει η ανταγωνιστικότητα μεταξύ τους κι η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας με το εξωτερικό και δεν βλέπω να κάνει κάτι το Υπουργείο για να βελτιώσει αυτή την ανταγωνιστικότητα».
Εν κατακλείδι , έδωσε οδηγίες για το πώς μπορεί να κινηθεί ο κάθε πολίτης: «Μπορεί να επικοινωνήσει ο κάθε πολίτης έως τέλος του χρόνου με τον πάροχο που έχει, πχ την ΔΕΗ και να δηλώσει ποιο τιμολόγιο θέλει. Αν δεν επικοινωνήσει θα πάει υποχρεωτικά στο «πράσινο» και αν θελήσει στην συνέχεια να το αλλάξει, μπορεί να το κάνει στην συνέχεια- έδωσε παραδείγματα αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, αναλύοντας και τις χρεώσεις στους ήδη δεδομένους λογαριασμούς. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς , είναι τα όρια που δηλώνει ο πάροχος στην διακύμανση του ρεύματος που θα ισχύσει η ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό ισχύει για το «κίτρινο» και το «πράσινο» τιμολόγιο ».
Ο κ. Πρέντζας τέλος ενημέρωσε για τα φωτοβολταικά , λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή μέχρι 10, 8 κιλοβάτ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη η επιχείρηση να τοποθετήσει ένα φωτοβολταικό και να μην τον ενδιαφέρει η διακύμανση του ρεύματος: « Η γνώμη μου είναι ότι αν κάποιος έχει ένα οικιακό τιμολόγιο με χαμηλή κατανάλωση , θα του έρθει ακριβά το φωτοβολταικό , με το παράλογο 24% ΦΠΑ, ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία είναι να μην υπάρχει ΦΠΑ στις οικιακές εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένα πρόγραμμα για τα οικιακά και τους αγρότες, το οποίο όμως σε υποχρεώνει να βάλεις μπαταρία , οπότε θα σου αυξήσει περίπου 10 χιλιάδες το κόστος. Ναι μεν θα το αποσβέσεις , όμως αυτό προϋποθέτει να υπάρχει χρήμα, γιατί οι αποσβέσεις στα οικιακά είναι αργές. Το μόνο πλεονέκτημα , είναι ότι δεν τον ενδιαφέρει πως θα εξελιχθεί η τιμή του ρεύματος. Στις επιχειρήσεις όμως που αναμένεται να βγεί και ένα νέο πρόγραμμα, τα 10, 8 κιλοβάτ τους εξυπηρετούν και οι αποσβέσεις είναι πολύ ποιο γρήγορες και με ένα ΦΕΚ που βγήκε το 2022, τα έξοδα της εγκατάστασης διπλασιάζονται και εκπίπτουν του φόρου και είναι πολύ σημαντικό για τις επικερδείς επιχειρήσεις . Θα κάνουν απόσβεση σε λιγότερο από 3 χρόνια. Σε όσους έχω βάλλει φωτοβολταικά στην Κεφαλονιά, είναι όλοι ευχαριστημένοι. Για μένα το σωστό θα ήταν να δοθεί η δυνατότητα να μπούν τα φωτοβολταικά και στα σπίτια, έτσι όπως λειτουργεί το πρόγραμμα, απευθύνεται μόνο στους πλουσίους».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-mesimeri-510354992?si=4daa4983de4e4c1385c60353b73eae9a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}