Τοποθέτηση αιρετής του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς
Η συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ, την Πέμπτη 30/5, για την εκτίμηση κενών και πλεονασμάτων εκπαιδευτικών στο Νομό, έγινε μέσα σε ένα κλίμα αφόρητων κυβερνητικών πιέσεων για λήψη απόφασης που θα νομιμοποιούσε τα στοιχεία της λεγόμενης «εφαρμοσμένης αξιολόγησης» του e-survey. Έγινε επίσης με δεδομένη την κινητοποίηση που είχε προγραμματίσει η ΕΛΜΕ-ΚΙ στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση και η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκειά της.
Στήριξα την πρόταση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και κατέθεσα για τα πρακτικά το σκεπτικό της. Θεώρησα απαράδεκτη κάθε συζήτηση στη βάση των τελεσμένων πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης για ύπαρξη πλεονασμάτων, που απλώς θα διαπραγματευόταν τον αριθμό τους. Η λογική αυτή, που αναπτύχθηκε πανελλαδικά και από αιρετούς, βάζει αντικειμενικά πλάτη στις απολύσεις που θα στηριχθούν στα «πλεονάσματα».
Το σκεπτικό που ανέπτυξα διαμορφώθηκε πλειοψηφικά (4-1), με μειοψηφία του Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Η πρόταση που κατέθεσα και υπερψηφίστηκε ήταν η εξής:
Στη στήλη «Εκτίμηση ΠΥΣΔΕ για Ελλείμματα (-)/ Πλεονάσματα(+)» να αναφερθούν μόνο τα κενά και όχι πλεονάσματα.
Αιτιολόγηση της πρότασης: «Το ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης εκτιμά ότι υπάρχουν τα δηλούμενα οργανικά κενά και ότι με βάση την πείρα των προηγούμενων χρόνων και εκτιμώντας τις ανάγκες του σε εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, διαθέσεις και μετατάξεις στην Α/θμια, αποσπάσεις, άδειες εκπαιδευτικών, τα τμήματα σε ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ που θα γίνουν το Σεπτέμβρη και άλλες ανάγκες) δεν υπάρχουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.».
Η παρέμβαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και των συναδέλφων έδωσε άλλη δυναμική και αποσαφήνισε την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα διοικητικά μέτρα (αριθμός μαθητών στο τμήμα, απρόσκοπτη λειτουργία κατευθύνσεων – επιλογών – τομέων ΕΠΑΛ, καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου, γεωγραφική κατανομή Αγίας Θέκλης κλπ), που θα αποτρέπουν πλασματικές υπεραριθμίες.
Η χρησιμοποίηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων σαν εργαλεία υλοποίησης της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ επιβεβαιώνεται. Μόνο το οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα, με κοινωνική συμμαχία – πριν απ' όλα με γονείς και μαθητές, μπορεί να υπερασπιστεί τη μόρφωση των παιδιών του λαού και το δικαίωμα των συναδέλφων στη μόνιμη σταθερή εργασία.