Κεφαλονια 1879-2023 - Πόσο άλλαξε το νησί στο πέρασμα του χρόνου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 16:44

Κεφαλονια 1879-2023 - Πόσο άλλαξε το νησί στο πέρασμα του χρόνου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε στον «Κέφαλο» ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Σταυρακούδης.

Επίκεντρο της ομιλίας του οι μεταβολές σε δημογραφικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο της Κεφαλονιάς από το 1879 έως το 2023, χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, βασιζόμενα σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤΑ, αλλά και άλλες πηγές.

Εσωτερική Μετανάστευση

Δόθηκαν πληροφορίες όπως για το που ζουν σήμερα οι Κεφαλόνιτες  όπου η πλειοψηφία (16,3%) στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, το 7,5 % στο νότιο τομέα, το 5% στο νομό Αχαίας , ενώ ακολουθούν και άλλες περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και η Θεσσαλονίκη.

Απώλεια πληθυσμού ανά περιοχή

Σύμφωνα με τον καθηγητή, από το 1951, μετά το τέλος του πολέμου, υπάρχουν μεγάλες πληθυσμιακές  μεταβολές στη Σάμη και την Ιθάκη, με το σημερινό Δήμο Σάμης, σε σχέση με το 1951 να έχει χάσει το 41% του πληθυσμού του.

Το Ληξούρι έχει χάσει το 36,7% του πληθυσμού του, ενώ το Αργοστόλι, σε καλύτερη κατάσταση, έχει χάσει το 10% του πληθυσμού.

Πρόσφυγες στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά δέχθηκε αρκετούς πρόσφυγες το 1923, με το Αργοστόλι να δέχεται περί τους 3.500 πρόσφυγες , επιπλέον των 7.400 που είχε την αναφερόμενη περίοδο.

Ο αριθμός αυτός στην απογραφή του 1928, μειώθηκε σημαντικά σε μόλις 429, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι έμειναν μόνο για μερικά χρόνια στο νησί, κάτι που συνέβη σε πολλά νησιά, λόγω της ευκολίας μεταφοράς με τα καράβια.

Νέοι που συντηρούνται από άλλους

Ένα ακόμη ενδιαφέρον ποσοστό ήταν οι πτυχιούχοι που συντηρούνται από άλλους, καθώς το εισόδημα τους δεν επαρκεί.

Στην Κεφαλονιά, το ποσοστό είναι 32,6 % και εντοπίζεται σε ηλικίες 22-29 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρακούδη, το ποσοστό δεν είναι άσχημο αλλά ούτε και καλό για την Κεφαλονιά, ενώ υπάρχουν άλλες περιοχές, όπως το Γιάννενα, που το ποσοστό φθάνει το 40%.

Οι Κεφαλονίτες πιο σπουδασμένοι το… 1971

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάστηκε ήταν το ποσοστό των πτυχιούχων το 1971, στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τις καταγραφές, τότε, η Κεφαλονιά είχε από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων στην Ελλάδα, κάτι που συνέβαινε και σε άλλα Ιόνια νησιά.

Το ποσοστό αυτό σταδιακά άρχισε να πέφτει τείνοντας προς το μέσο όρο , ενώ σήμερα η αναλογία πτυχιούχων είναι ταυτόσημη με τα στατιστικά όλης της χώρας.

Παππούδες ανά παιδί

Σύμφωνα με τα στατιστικά, για την Κεφαλονιά αντιστοιχούν 1,13 παππούδες (άτομα άνω των 65) ανά παιδί κάτω των 18 χρονών , αριθμός παρόμοιες με πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Σε εθνικό επίπεδο, ενδιαφέρον έχει η αναλογία σε άλλες περιοχές με γερασμένο πληθυσμό όπως η Γορτυνία Αρκαδίας με αναλογία 3,8 ή το Ζαγόρι με αναλογία 6,5.

Στον αντίποδα , στη έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη Θέρμη, η αναλογία πέφτει στο 0,4 , καθώς έχει μετακομίσει νέος πληθυσμός.

Μεταβολές στην Αττική από το 1951

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν η μεγάλη μεταβολή του πληθυσμού εντοπίζεται στην ανατολική Αττική με Δήμους όπως το Μαρκόπουλο, με αύξηση που φθάνει το 300%, σε περιοχές που κάποτε ήταν απλώς χωράφια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Το 1951, η Αττική, ήταν η πρώτη περιοχή σε παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, κάτι που μεταβλήθηκε προς τα κάτω ραγδαία τις επόμενες δεκαετίες.

Ενδιαφέρον στοιχείο ότι η μεταβολή στην Αθήνα (ως πρωτεύουσα) έχει αύξηση πληθυσμού μόλις 14%.

Ο καθηγητής υπογράμμισε τη συσχέτιση των μακροχρόνιων αλλαγών που συντελούνται σε μια περιοχή , με τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό / αυτοδιοίκητο επίπεδο , τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι μεταβολές , καθώς οι πολιτικές αποφάσεις έχουν μεγάλες επιδράσεις με προβολή, 50 η ακόμη και περισσότερων χρόνων μπροστά.

Ο κ. Σταυρακούδης εξήρε τη συνεργασία του με τον Δήμο Αργοστολίου και προσωπικά με την Αντιδήμαρχο κ. Κρυσταλλία Μιχαλάτου, η οποία έδωσε το παρών στην εκδήλωση μαζί με τον Αντιδήμαρχο Διονύση Κωνσταντάτο.

Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Video: Γιάννης Παπαδάτος

 {https://youtu.be/oTJhkyuyysI/}

IMG 3979IMG 3984




00 inkefalonia general ad 300X250