Θέμα λειτουργίας μουσικού γυμνασίου στην Κεφαλονιά θέτει το ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 19:15

Θέμα λειτουργίας μουσικού γυμνασίου στην Κεφαλονιά θέτει το ΚΚΕ στον Υπουργό Παιδείας

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: Να λειτουργήσει το Μουσικό Γυμνάσιο Κεφαλονιάς με όλες τις σύγχρονες εγκαταστάσεις και το απαραίτητο προσωπικό


 Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς να λειτουργεί το ήδη ιδρυμένο στα χαρτιά από το 2019 Μουσικό Σχολείο Κεφαλονιάς στο Δήμο Ληξουρίου.

Συγκεκριμένα με την έκδοση του ΦΕΚ 1746/Β/17-05-2019 ιδρύθηκε το Μουσικό Γυμνάσιο Κεφαλονιάς στο Ληξούρι αλλά από τότε μέχρι σήμερα καμιά εξέλιξη δεν έχει υπάρξει προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σχολείο που αποτελεί μια αναγκαιότητα, αφού εκτός των άλλων η Κεφαλονιά είναι το μόνο νησί στα Επτάνησα που δεν διαθέτει μουσικό σχολείο.

Σημειώνουμε ότι, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν το εν λόγω σχολείο να στεγαζόταν στα κτίρια του τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΤΗΜΟ) που καταργήθηκε, (σε αυτά μάλιστα υπήρχε εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων και στούντιο επεξεργασίας ήχου), μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν λειτουργεί το συγκεκριμένο μουσικό Γυμνάσιο αλλά αντίθετα και ο προαναφερόμενος εξοπλισμός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην έδρα του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου αποτελούσε τελικά μόνο μια προεκλογική εκδούλευση και κοροϊδία για το λαό της Παλικής και όλου του Νομού Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αφού με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της Δημοτικής Αρχής η λειτουργία του έχει παραπεμφθεί 5 χρόνια τώρα στις «ελληνικές καλένδες».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

- Να εφαρμοστεί το ΦΕΚ για την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς

- Να εξασφαλιστούν στο ακέραιο οι απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις, το απαραίτητο ειδικό, τεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα μουσικά όργανα, οι μεταφορές μαθητών που θα κατάγονται από όλο το νησί της Κεφαλονιάς, μαθητική λέσχη, ενδεχομένως εστία κ.α. έτσι ώστε αυτό να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με προοπτική.

 Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Δελής Γιάννης

Διγενή Σεμίνα

Παπαναστάσης Νίκος


  • Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου στο Δήμο Ληξουρίου.

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς να λειτουργεί το ήδη ιδρυμένο στα χαρτιά από το 2019 μουσικό σχολείο στο Δήμο Ληξουρίου.

Συγκεκριμένα με την έκδοση του ΦΕΚ 1746/Β/17-05-2019  άναψε το πράσινο φώς για την ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι και από τότε μέχρι σήμερα καμιά εξέλιξη δεν έχει υπάρξει προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το σχολείο που αποτελεί για τον Δήμο μας αλλά και για όλο τον νομό μια αναγκαιότητα.  Η μουσική μας παράδοση, το γεγονός ότι η Κεφαλονιά είναι το μόνο νησί στα Επτάνησα που δεν διαθέτει μουσικό σχολείο αλλά και το ίδιο το ΦΕΚ ίδρυσής του  επέβαλαν και επιβάλλουν να λειτουργήσει επιτέλους αυτό το μουσικό σχολείο.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου και προσωπικά ο κ. Δήμαρχος, φέρουν αποκλειστική ευθύνη για την μη λειτουργία του μουσικού σχολείου, αφού 5 χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει καμιά ουσιαστική πρωτοβουλία για να στηθεί επιτέλους αυτό το εκπαιδευτήριο. Μνημείο αυτής της ολιγωρίας - κοροϊδίας, αποτελεί το αποκαλυπτικό Δελτίο τύπου του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Μελισσά Μιλτιάδη, που συντάχθηκε στις 17/10/2022  με αφορμή την  συνάντησή του με τον Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη καθώς και με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γαλανό Γεράσιμο, με σκοπό τη λειτουργία του ήδη ιδρυθέντος Μουσικού Γυμνασίου Κεφαλονιάς στο Ληξούρι.

Ανέφερε τότε το συγκεκριμένο Δελτίο τύπου ότι «…Ο Δήμαρχος του Ληξουρίου επεσήμανε ότι το Μουσικό Γυμνάσιο προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Β και Γ πτέρυγα του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες και θα παραδοθούν στον Δήμο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Από τη μεριά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γαλανός πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις που θα παραληφθούν περιλαμβάνουν ήδη εργαστήριο κατασκευής μουσικών οργάνων αλλά και στούντιο επεξεργασίας ήχου ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Ληξούρι έχει μια μακρά μουσική παράδοση….»  

Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει είναι αρνητικές. Οι εγκαταστάσεις του Ιονίου πανεπιστημίου στην παλιά ΒΕΣ παραδόθηκαν τελικά στο Δήμο Ληξουρίου, αρκετά όργανα και άλλος εξοπλισμός φυγαδεύτηκε στο πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, το στούντιο είναι άγνωστο ποιος το διαχειρίζεται, ενώ στα κτήρια που προαναφέρθηκαν φιλοξενούνται πλέον αρχείο κ γραφεία αντιδημάρχων. Με βάση τα παραπάνω γεννιέται το ερώτημα που θα στεγαστεί αυτό το σχολείο εάν επιτέλους δρομολογηθεί η δημιουργία του.

Η Λαϊκή συσπείρωση θεωρεί ότι για τους λόγους που ήδη προαναφέρθηκαν το μουσικό σχολείο σήμερα πρέπει να λειτουργήσει με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μην παραμείνει μια προεκλογική διακήρυξη ή ένα θνησιγενές πείραμα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλιστούν στο ακέραιο οι απαραίτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις, το απαραίτητο ειδικό, τεχνικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα μουσικά  όργανα, οι μεταφορές μαθητών που θα κατάγονται από όλο το νησί της Κεφαλονιάς, μαθητική λέσχη, ενδεχομένως εστία κ.α. Αντί όμως όλων αυτών, το μόνο που εισπράττει ο λαός της Παλικής αλλά και της Κεφαλονιάς είναι ανέξοδες υποσχέσεις τόσο από την Δημοτική Αρχή, όσο και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης και το υπουργείο παιδείας, που δεν δρομολογούν επιτέλους την λειτουργία του μουσικού γυμνάσιου.

Αυτή η ακινησία και η στασιμότητα στην υλοποίηση αυτής της διακήρυξης, οδηγεί μοιραία στο συμπέρασμα ότι τελικά αποτελούσε μια ανέξοδη προεκλογική εκδούλευση και κοροϊδία για το λαό της Παλικής και όλου του νομού. Για άλλη μια φορά κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή  «παίζουν» με την ανάγκη να υπάρξει στην Παλική ένα τέτοιο εκπαιδευτήριο που θα δώσει ζωή και θα δημιουργήσει ένα νέο και μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα για το Δήμο αλλά και για όλη την Κεφαλονιά. 

Ως δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα όσα μας ανήκουν και συγκεκριμένα την άμεση λειτουργία του μουσικού γυμνάσιου με όλες τις προϋποθέσεις τις σύγχρονες απαιτήσεις και υποδομές για μια σύγχρονη μουσική παιδεία στο Δήμο μας.

Ληξούρι , 27 / 9 / 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250