Υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει σήμερα ο Φαραντούρης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 10:02

Υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνει σήμερα ο Φαραντούρης

Η σχέση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα - Γιατί ξεκίνησε συζήτηση για «διακόπτη» στο Συνέδριο αν επιχειρηθεί ακύρωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής

Στρωμένη με εκπλήξεις και ανατροπές είναι η κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς στο παλμαρέ των υποψηφίων για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να προστεθεί σήμερα το όνομα του Ευρωβουλευτή, Νικόλα Φαραντούρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νικόλας Φαραντούρης θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να δώσει την μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εντός της σημερινής ημέρας, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών υπέρ της υποψηφιότητάς του από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Συγκεκριμένα, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Φαραντούρης θα δηλώσει παρών, καθώς ο ίδιος δέχτηκε έντονες πιέσεις από στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Άλλωστε, ο Έλληνας ευρωβουλευτής που κατέγραψε με την παρθενική του εμφάνιση μια εξαιρετική παρουσία στις τελευταίες Ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας περίπου 140.000 ψήφους, δεν είχε απορρίψει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής, εάν άνοιγε τελικά η διαδικασία, αλλά κάθε άλλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «θα το σκεφτεί σοβαρά και με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική ενωτική, συμπεριληπτική και συντροφική επιλογή" μακριά από "τοξικότητα και διχαστικές λογικές».

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, δόθηκε η εντύπωση ότι το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην κούρσα διαδοχής απομακρυνόταν, ιδίως μετά την ανάληψη σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ευρώπη, όπως η Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ - ΗΠΑ και η εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο σε ένα από τα πλέον επιδραστικά φόρα των Βρυξελλών, το Spinelli Group.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που ο κ. Φαραντούρης ακούγεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντίστοιχες πιέσεις είχε δεχθεί και το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να συμμετάσχει στις διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά τελικά επέλεξε να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής. Και αυτό, γιατί ο ίδιος φέρεται να επιθυμούσε την νομιμοποίησή του από τη βάση του κόμματος, ενώ η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι συγκεντρώνει υποστήριξη από πολλές πτέρυγες του κόμματος, με δεδομένο ότι ότι ο ίδιος δεν ανήκε ποτέ σε κάποια τάση.

Η σχέση με τον Τσίπρα

Ο Κεφαλονίτης Ευρωβουλευτής και ακαδημαϊκός διατηρεί πολύ στενή σχέση και με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, του οποίου υπήρξε σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων. Όταν, μάλιστα, ο κ. Φαραντούρης δέχτηκε κρούση για να κατέλθει υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2023, εκείνος επέλεξε να δώσει την μάχη στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς, αλλά έχασε την έδρα παρά το υψηλότατο ποσοστό 30%, που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νησί. Ούτε, όμως, θέλησε να αλλάξει εκλογική περιφέρεια στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, προκειμένου να εξασφαλίσει μια εκλόγιμη θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά αναζήτησε το σταυρό για… τις Βρυξέλλες, περιοδεύοντας σε όλη τη χώρα.

Πριν την είσοδό του στην πολιιτκή, ο Νικόλας Φαραντούρης εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια ως καθηγητής του Ευρωπαϊκού δικαίου και δικηγόρος την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την περίοδο 2009-2019 ήταν μέλος ΔΣ, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, ενώ την περίοδο 2016 -2019 εξελέγη Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της ΕUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη. Θεωρείται ειδήμονας επί των ενεργειακών θεμάτων, έχοντας συγγράψει 11 βιβλία και πάνω από 50 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι έγγαμος και πατέρας 3 παιδιών.

Προς Πέμπτη ο Κασσελάκης

Πάντως, η είσοδος του Νικόλα Φαραντούρη στην κούρσα διαδοχής εντείνει τις προετοιμασίες και των εσωκομματικών του αντιπάλων, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του μάλλον την Πέμπτη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Σήμερα το βράδυ ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιοδεύσει στη Σαλαμίνα, μιλώντας στους Συντονιστές των κομματικών οργανώσεων και σε στελέχη της περιοχής, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί εφ΄ όλης της ύλης σε 10 ημέρες από σήμερα και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Συνέχεια στην προεκλογική του περιοδεία στην Κρήτη έδωσε χθες και ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, λέγοντας για τις τομές που ο ίδιος προτείνει στο zarpa radio πως «δεν μιλάμε για επανάσταση. Εξάλλου ορισμένα από αυτά που προτείνω, τα έκανε ο Καραμανλής μετά το 1974 κάτω από την πίεση της μεταπολίτευσης και αναγκάστηκαν δεξιές κυβερνήσεις να τα κάνουν». «Και φαίνεται το πόσο πίσω έχουμε πάει από το γεγονός ότι το 2024 μιλάμε για τα ίδια πράγματα σαν αναγκαίο όρο επιβίωσης της κοινωνίας» συμπλήρωσε ο κ. Πολάκης, καταλήγοντας για τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «η κοινωνία έβλεπε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά δεν τον άκουγε. Και αυτό φάνηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν είναι δυνατόν να χάνει η Νέα Δημοκρατία 1 εκ ψήφους και να χάνουμε κι εμείς 300 χιλιάδες».

Από πλευράς του, την πρώτη θεσμική συνάντησή του είχε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό. ««Η προχειρότητα της κυβέρνησης στον νέο δικαστικό χάρτη δημιουργεί αδιέξοδο στα δικαστήρια, ταλαιπωρία για όλους και κόστος για τους πολίτες. Και όλα αυτά γιατί στόχος της δεν είναι η ενίσχυση της Δικαιοσύνης αλλά η δημιουργία εντυπώσεων» υποστήριξε ο κ. Φάμελλος, τη δήλωση στο πρόσωπο του οποίου επανέλαβε χθες ο Χρήστος Γιαννούλης.

protothema.gr




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250