Ταινία μικρού μήκους: "Από την επιθετικότητα στην αγάπη", της Μαριλένας Φωκά
ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: “ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ” ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ
Της Μαριλένας Φωκά (ΜΑ), κριτικού τέχνης & λογοτεχνίας
Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια μάστιγα της σύγχρονης εποχής που έχει φτάσει σε σημείο να ευθύνεται όχι μόνο για την βαριά κακοποίηση αλλά και κάποιες φορές για την αφαίρεση της ίδιας της ζωής. Από τα στοιχεία που συλλέγονται από τις αρχές και προβάλλονται από τα ΜΜΕ η ενδοοικογενειακή βία αφορά όχι μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά και το σχολικό όπου τα παιδιά, έχοντας βιώσει άσχημες καταστάσεις, εκφράζουν μια πρωτοφανή παραβατική συμπεριφορά και “εκτονώνονται” κακοποιώντας λεκτικά ή φυσικά συμμαθητές/τριές τους.
Στην ιστορία του πολιτισμού η βία ως κοινωνικό φαινόμενο συνοδεύει τον άνθρωπο από τις πρώτες μέρες της εμφάνισής του πάνω στην γη. Για να τραφεί έπρεπε να εξασκήσει βία στο οικοσύστημα (σκότωμα θηραμάτων), για να προστατεύσει την ζωή του (επίθεση από άγρια ζώα) και για να οριοθετήσει την κατοικία του και την περιοχή δράσης του (διεκδίκηση χώρου από άλλες ομάδες ανθρώπων).
Η βία αποτέλεσε έκτοτε την κύρια διεκδικητική του πρακτική έως τις μέρες μας που έφτασε σε μια απαράμιλλη κορύφωση. Δεν είναι να απορεί κάποιος εφόσον η βία “υπερ-προβάλλεται” από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, την λογοτεχνία και την τέχνη, την μόδα και τα παιχνίδια. Η βία έχει τεχνηέντως συνδυαστεί με την καπατσοσύνη, την εύκολη πρόσβαση σε αγαθά και αξιώματα χωρίς κόπο και προεργασία και προτάσσει την εύκολη απόκτηση μιας διακριτής ταυτότητας ακόμα κι αν αυτή είναι του “κακού” ή του αντι-ήρωα.
Τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σήμερα διεθνώς είναι κατασκευές με άγριες τρομακτικές μορφές που διαπράττουν το κακό, στα σήριαλ κυριαρχούν οι πρωταγωνιστές που επιδίδονται σε εκβιασμούς, απάτες, εκφοβισμούς, φόνους, την ίδια γραμμή έχουν και οι στίχοι τραγουδιών συγκεκριμένων ρευμάτων, κ.λπ.
Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Νεανικό Κέντρο Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού με την πρωτοβουλία και επίβλεψη του εφημέριου Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Χριστοδούλου δημιούργησαν ένα βίντεο- ταινία μικρού μήκους που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προτροπή για μια αλλαγή στάσης ζωής που αντί για μίσος θα διαπνέεται από αγάπη, ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της βίας. Η εν λόγω ταινία αποτελεί εκπαιδευτικό υλικό για α) σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και β) Κατηχητικά σχολεία.
Στην μικρή αυτή ταινία συμμετέχουν ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου και τα παιδιά: Αγγελική Παπαδοπούλου, Ελένη Κακαλή, Κωνσταντίνα Βασσάλου, Μελίνα Χριστακοπούλου, Δέσποινα Τσατσάκη. Αφήγηση: Eleven Labs. Εικόνες: Flux.1Dev.Μουσική: ΑΙMysicFactory. Μοντάζ: Clipchamp.
Η ταινία είναι προϊόν ΑΙ. Με αφορμή τις φανταστικές ιστορίες της Μαρίας και του Γιάννη καταδεικνύονται οι επιπτώσεις της βίας στις ψυχές αυτών που την υφίστανται και εκτείνονται από την ενόχληση, τον φόβο, την παραμέληση των σχολικών υποχρεώσεων, τον κατακερματισμό της προσωπικότητας και την κοινωνική απομόνωση έως τέλος την επιλογή της ίδιας της “επιστροφής” της βίαιης συμπεριφοράς στην κοινωνία.
Απάντηση σε αυτή την κατάσταση όπως φαίνεται στην ταινία είναι η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση, η αλληλοβοήθεια, η καταφυγή σε φορείς όπως η Εκκλησία που έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για όλον τον κόσμο και η επιλογή ενός πνευματικού που μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να εστιάσει στην σχέση του με τον Θεό και να χαρεί και να αξιοποιήσει τα δικά του προσωπικά χαρίσματα.
Η συμβουλευτική καθοδήγηση είναι του Δρα Παιδοψυχολογίας Σήφη Κουράκη. Συνεισφέροντες είναι οι: π. Νικόλαος Μεταξάς, εφημέριος Ιερού Ναού Αγ. Θεωδόρων Γέρακα, Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρευωτικής, εκπαιδευτικός ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο Κωνσταντίνος Μπούρος, πληροφορικάριος. Για αυτήν την προσπάθεια ο π. Γεώργιος Χριστοδούλου αναφέρει: “Αγαπητοί μου, το παρόν βίντεο είναι η νέα προσπάθεια της Νεανικής μας Εστίας στην καταπολέμηση της Νεανικής Παραβατικότητας. Παρακαλώ εκ μέρους όλων των συνεργατών μου που εργάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το εκπαιδευτικό υλικό να το κοινοποιήσετε ώστε κι εσείς να βάλετε το δικό σας λιθαράκι σε αυτήν την μάστιγα. Ο Θεός να φωτίζει την Νεολαία μας και την κοινωνία εν γένει.”
(Πηγή: Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού)