Σάββας Σαββαόγλου: Τηλεματικές δίκες και το μέλλον της δικαιοσύνης στην Κεφαλονιά
Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Σάββας Σαββαόγλου, για την πρώτη τηλεματική δίκη στην ιστορία των δικαστηρίων της Ελλάδας, που έλαβε χώρα την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας.
«Για ότι καινούργιο έρχεται πάντα υπάρχει και αντίλογος και πάντα υπάρχουνε και θέματα που πρέπει να τα λάβουμε υπ όψιν μας. Η τεχνολογία όπως κάθε καινούργια εξέλιξη προκαλεί και κάποιες αντιδράσεις, όπως το ίντερνετ, που έχει μια επίδραση πολύ αρνητική σε ένα μέρος της κοινωνίας και δη της νεολαίας, αλλά δεν παύει να είναι ένα εργαλείο που το χρειαζόμαστε. Η χρήση του μετράει και όπως τα αρχαία χρόνια λέγαμε έχεις ένα μαχαίρι, στο δίνω και μπορεί να κόψεις το ψωμί σου, αλλά μπορείς και να αυτοκτονήσεις, το ίδιο πράγμα λοιπόν, ισχύει και μ αυτό.
Είναι μία θετική εξέλιξη, θέλει πολύ προσοχή όμως στην εφαρμογή του και να μην γίνει ο κανόνας, γιατί δεν μπορούμε να στερήσουμε την φυσική παρουσία και τον φυσικό Δικαστή σε κανέναν άνθρωπο, αυτό είναι ένα από τα θεμελιώδη θέσφατα της Δικαιοσύνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις, σ αυτές που προβλέπεται , η στην περίπτωση που έχουμε ένα Δικαστήριο που λέγεται Διοικητικό Δικαστήριο Πατρών , που δεν έχουμε εμείς . Υπάρχει μία μεταβατική έδρα και κουβαλιόνται τώρα όλοι οι Δικαστές, φάκελοι κλπ, εδώ πέρα δύο φορές τον χρόνο και οι περισσότερες δίκες δεν γίνονται. Τώρα το Διοικητικό Δικαστήριο δεν μετακινείται, μειώνονται τα έξοδα, εμείς θα είμαστε εδώ οι διάδικοι και οι συνήγοροι, θα κάνουμε την δίκη θα λέμε το παρόν και θα καταθέτουμε τον φάκελο εδώ-θα μας βοηθάει το Δικαστήριο εδώ- και θα πηγαίνουνε εκεί. Δηλαδή θα μπορεί να συνεργάζεται περισσότερες φορές τον χρόνο και να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, ενώ στο παρελθόν ήτανε μόνο δύο φορές τον χρόνο και ήτανε λίγο συμπτυγμένα τα πράγματα. Όμως αυτό δεν μπορεί να το κάνουμε σε όλες τις δίκες, δεν πρέπει να γίνει και δεν προβλέπεται να γίνει., ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Αρχικά αυτό έγινε και το έχουν πει και οι αρμόδιοι, για τις περιπτώσεις που χρειάζονται μεταγωγές κρατουμένων. Για τις μεταγωγές στα ποινικά δικαστήρια που κάποιος κρατούμενος έχει κάποια άλλη ποινική και πρέπει να έρθει να δικαστεί για ένα απλό πλημμέλημα ας πούμε , κινητοποιείται όλος ο κρατικός μηχανισμός. Δηλαδή έχουμε συνοδεία, Αστυνομία, έχουμε 800 άτομα να γυρίζουν να κάνουν φύλαξη και άλλες υπηρεσίες και είναι και συνοδεύουν γι αυτό τον λόγο. Για το ότι επιλέχθηκε η Κεφαλονιά για την πρώτη τηλεματική Δίκη, θεωρώ ότι ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι προσφερόταν επειδή έχουμε αυτό το θέμα της Μεταβατικής Έδρας. Αυτή είναι η δικιά μου εκτίμηση. Ήταν δύο κανονικές δίκες Διοικητικού, απλώς δεν προχώρησαν , λόγω του ότι απέχουμε από τα καθήκοντα μας λόγω κτηματολογίου. Οι συνεδριάσεις είναι δίκες, οι συναδέλφισες ήταν εκεί , παρασταθήκανε και απλά δηλώσανε ότι ζητάνε αναβολή διότι ο Δικηγορικός Σύλλογος απέχει και μάλιστα ο Πρόεδρος του Πρωτοδικείου του Διοικητικού, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα αιτήματα της αποχής. Όταν εφαρμοστεί πλήρως το θέμα των τηλεματικών δικών θα απελευθερωθούν από τις υποχρεώσεις τους και τα 800 άτομα της ΕΛ.ΑΣ που απασχολούνται πλήρως . Η ψηφιοποίηση έχει ξεκινήσει, θα μπεί παντού , είναι μια διαδικασία επίπονη, αλλά μετά όταν θα ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα είναι ποιο απλά τα πράγματα για όλους».
Για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για τις τηλεματικές δίκες, ο κ Σαββαόγλου ανέφερε: «Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή, μπορεί να είναι παρόν ο κατηγορούμενος στην απομακρυσμένη συνεδρίαση , όμως δεν πρέπει να είναι ο κανόνας , γιατί βασική αρχή είναι η φυσική παρουσία. Μιλάμε για εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει σοβαρό κώλυμα να εμφανιστεί κάποιος, κάποιος κίνδυνος για την ασφάλεια της διεξαγωγής της διαδικασίας, δεν θα είναι ο κανόνας , θα είναι η εξαίρεση και μ αυτή την προϋπόθεση λέω ναι , αλλιώς όχι .Δεν πρέπει να γίνει κανόνας και εμείς είμαστε οι μόνοι που διεκδικούμε και θα το διασφαλίσουμε απαιτώντας το. Είμαστε ένας κλάδος που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή , με τις αποχές μας, με προσωπικό και οικονομικό κόστος . Δεν έχουμε άλλα μέσα, τις παρεμβάσεις μας τις κάνουμε στους αρμόδιους φορείς και ζητάμε συμπαράσταση και από άλλους φορείς και από την κοινωνία, που συνήθως δεν έρχεται. Αισθανόμαστε απελπιστικά μόνοι μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά . Έχουμε ενσυναίσθηση του ρόλου μας».
Για τον νέο Δικαστικό χάρτη σημείωσε ότι έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα επανειλημμένα, κάποιες αλλαγές έπρεπε να γίνουν και κάποιες όχι. Όσον αφορά την Κεφαλονιά όμως τόνισε: « Όχι μόνο δεν καταργήθηκε το μόνο ενεργό Ειρηνοδικείο που έμεινε όταν καταργήθηκαν τα Ειρηνοδικεία, αλλά καταφέραμε και το αναβαθμίσαμε και θα είναι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου στην Σάμη. Θα δικάζει για την περιοχή του Δήμου Σάμης και θα υπηρετεί και την Ιθάκη. Κάποιοι λένε ότι είναι περιττή ταλαιπωρία , όμως εγώ θεωρώ ότι η περιοχή Σάμης ,Ερίσου ,Πυλάρου και Ιθάκης θα πρέπει να είναι καλυμμένη . Ο Δικηγορικός Σύλλογος το ζήτησε με επιχειρήματα τα όσα προείπα και με το ότι έχει το κτήριο του και μάλιστα πήγα με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν εδώ για τη τηλεματική δίκη στο Δικαστήριο της Σάμης και είδαμε και κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνουν για να χορηγηθούν κάποιες πιστώσεις για τις επισκευές».
Ο κ Σαββαόγλου ενημέρωσε επίσης ότι στις πλείστες των περιπτώσεων το αρμόδιο Υπουργείο συμβουλεύεται τους Δικηγορικούς Συλλόγους και για κάποια πράγματα κακώς κείμενα στην πορεία προσπαθούν να τα μαζέψουν. Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το προσδοκώμενο, αλλά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας.
Τέλος ο κ Σαββαόγλου ενημέρωσε ότι συνεχίζουν την αποχή γιατί στις περιοχές που είναι υπό κτηματογράφηση δεν έχουν κάποιοι προλάβει να δηλώσουν καθόλου, έχουν γίνει και αρκετά λάθη είτε από τους δηλούντες είτε από το Κτηματολόγιο και ό ίδιος πιστεύει ότι θα βρεθεί ο τρόπος και θα δοθεί η ευκαιρία τελικά σε όσους έχουν προβλήματα, γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το σκεπτικό του βασίζεται στο ότι εάν δοθεί η ευκαιρία για διορθώσεις νωρίς, θα αποφευχθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκ των υστέρων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κεφαλονιάς είναι ο μόνος ανέφερε που συνεχίζει απέχοντας απ τα καθήκοντα του να πιέζει καταστάσεις ενημερώνοντας τους αρμοδίους και πιστεύουν ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί η λύση. Είναι μεγάλος ο αριθμός που έχει προβλήματα και κατά τον ίδιο το κράτος δεν έχει κανέναν λόγο να ταλαιπωρεί περαιτέρω τους πολίτες και να τους στερήσει την περιουσία τους. Πρόσθεσε ότι ο Ιόνιος Κώδικας λαμβάνεται υπ όψιν για τα τότε ισχύοντα και όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως προς τα δάση και το τεκμήριο κυριότητας , έχει διευθετηθεί αυτή η ιστορία και έχει αναγνωρισθεί νομικά.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.