Το πρώτο, αυθεντικό μπουγατσάδικο της Κεφαλονιάς, είναι γεγονός!
Μια νέα επιχείρηση που αναμένεται να αλλάξει τις γευστικές μας συνήθειες άνοιξε πριν λίγες μέρες στο Αργοστόλι και ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς επισκέπτες.
«Το πλαστήρι», το πρώτο , αυθεντικό μπουγατσάδικο στην Κεφαλονιά βρίσκεται στον παραλιακό Αργοστολίου και προσφέρει καθημερινά, από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα, τη γνωστή, αγαπημένη σε όλους μας μπουγάτσα , χειροποίητα φτιαγμένη διαθέσιμη σε ποικιλία γεμίσεων, για όλα τα γευστικά γούστα.
Βρεθήκαμε στο νέο κατάστημα όπου μας υποδέχθηκε η ιδιοκτήτρια, Χρυσάνθη Κουρούκλη
Η Χρυσάνθη μας μίλησε για την μπουγάτσα, γιατί άνοιξε αυτή την επιχείρηση αλλά και πως έχει επιλέξει να δουλεύει.
Η ιστορία της μπουγάτσας
Σύμφωνα με τη Χρυσάνθη, η μπουγάτσα ξεκίνησε να παράγεται πριν το 1453 στην Κωνσταντινούπολη ενώ στην Ελλάδα ήρθε τη δεύτερη δεκαετία του 1900 από κάποιο μετανάστη από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες με αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να γίνει γνωστό ως ένα Σερραϊκό προϊόν.
Μάλιστα, τον πρώτο καιρό ο κόσμος της περιοχής δεν έδειχνε να στηρίζει ένθερμα το προϊόν, καθώς θεωρούνταν «προσβολή» για τις γυναίκες ότι δεν φτιάχνουν καλές πίτες!
Χρόνο με το χρόνο η αποδοχή της μπουγάτσας άρχισε να αυξάνεται καθώς, η διάδοση της συνεχίζονταν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ το 1951 αποτέλεσε μια χρονιά ορόσημο καθώς συστάθηκε η πρώτη συντεχνία Μπουγατσοποιών στη Θεσσαλονίκη, πράγμα που βοήθησε τη συμπρωτεύουσα να καθιερώσει το προϊόν ως «μπουγάτσα Θεσσαλονίκης».
Τι εννοούμε όμως, ακριβώς, όταν λέμε «μπουγάτσα» ;
Η Χρυσάνθη μας ξεκαθαρίζει την ετοιμολογία της λέξης. Όταν λέμε μπουγάτσα εννοούμε το φύλλο αέρος , το οποίο από ένα μικρό πιτάκι το ανοίγεις , περίπου στα 2τμ και εγκλωβίζεις μαζί με τη γέμιση τον αέρα.
Περισσότερο γνωστή στο κοινό ήταν αρχικά η μπουγάτσα με γέμιση κρέμα ή τυρί ενώ με το πέρασμα των χρόνων άλλα υλικά , όπως ο κιμάς, το σπανάκι, η σοκολάτα και το ζαμπόν εμπλούτισαν την ποικιλία γεύσεων.
«Μεγάλωσα δίπλα από ζυμωτήρια»
Στο ερώτημα μας γιατί επέλεξε να ανοίξει μια τέτοια επιχείρηση η Χρυσάνθη μας απαντά :
«Μεγάλωσα δίπλα από ζυμωτήρια, καθώς, για πολλά χρόνια ο πατέρας μου είχε στο Αργοστόλι το αρτοποιείο «Ιόνιον» και μάλλον ήταν μια.. λογική συνέχεια. Μπορεί να μην ασχολήθηκα με το ψωμί, αλλά με ένα παρεμφερές προϊόν, καθώς τα τελευταία χρόνια άρχισα εντατικά να δουλεύω με το φύλο αέρος.
Αν και είναι ένα δύσκολο φύλο, η εκπαίδευση που έκανα για αρκετό καιρό σε ένα εργαστήριο στη Βόρεια Ελλάδα με βοήθησε σημαντικά. »
Τι θα βρείτε στο «Πλαστήρι»
Καθημερινά ο κόσμος θα μπορεί να βρίσκει τα δυο βασικά μας προϊόντα μπουγάτσα με γέμιση τυριού και κρέμας ενώ συχνά εμπλουτίζουμε τις διαθέσιμες επιλογές με κουλούρια Θεσσαλονίκης (με γέμιση φέτας, ανθότυρου, τυριού-ζαμπόν) , σφολιάτα τυρί , κασερόπιτα, λουκανικόπιτες , μπριός και άλλα ενώ παράλληλα μπορείτε να προμηθευτείτε και τον καφέ σας.
Εμφανές το εργαστήριο – φρέσκα τα υλικά
Επέλεξα το εργαστήριο να είναι εμφανές, ώστε ο κόσμος να μπορεί να διαπιστώνει ότι η παρασκευή του φύλου γίνεται μέσα στο χώρο ενώ τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι επώνυμα για μεγαλύτερη ποιότητα.
Ό,τι υπάρχει στη μπουγατσιέρα, τονίζει η Χρυσάνθη, είναι φρέσκο. Μπορεί μια μέρα ο κόσμος να μη βρει π.χ. μπουγάτσα με κιμά. Προτιμώ να πω «δεν έχω» από το να βάλω κάτι κατεψυγμένο.
Που ακριβώς βρίσκεται το πλαστήρι
Το «Πλαστήρι» βρίσκεται στην Ιωάννου Μεταξά 62, ακριβώς μπροστά από το Λιμάνι του Αργοστολίου και το τηλέφωνο για διανομή από τις 06.00 έως τις 14.30 και από τις 17.00 έως τις 21.00 είναι 2671102573.
Χρήστος Λαμπράκης
Ο Σπύρος φροντίζει καθημερινά ώστε όλα προϊόντα να έχουν το ιδανικό ψήσιμο!
Η Ελένη πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, πρόθυμη να σας εξυπηρετήσει
Και παγωτά για να συνδυάζετε με τις γευστικές μπουγάτσες
Η Χρυσάνθη επί τω έργω
«Το Πλαστήρι»
Ιωάννου Μεταξά 62 , Αργοστόλι
Τηλ. παραγγελιών 2671102573