Ενημέρωση για το πρόγραμμα «Εγγυήσεις για τη Νεολαία»
Φίλες και φίλοι, Όλοι γνωρίζουμε το συντριπτικό ποσοστό ανεργίας, περίπου 60% στους νέους μας έως 25 ετών. Ήδη αρκετοί μιλούν για μια «χαμένη» γενιά. Αυτό δεν πρέπει να το δεχτούμε και επιβάλλεται να το αντιστρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ως ενεργός εκπαιδευτικός καθημερινά βιώνω τις ανησυχίες και τις αγωνίες αυτών των παιδιών και ειδικότερα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Καμιά ευκαιρία και κανένα εργαλείο πολιτικής δεν πρέπει να αφεθεί ή να λειτουργήσει όπως παλιά δηλαδή γραφειοκρατικά, πελατειακά με μοναδικό γνώμονα την απορρόφηση του κονδυλίου προς όφελος των λίγων.
Ένα τέτοιο εργαλείο πολιτικής που θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις στο μεγάλο πρόβλημα είναι το πρόγραμμα «εγγυήσεις για τη νεολαία».
Περί τίνος πρόκειται;
Οι "Εγγυήσεις για τη Νεολαία" είναι μια νέα δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 –είτε είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες απασχόλησης είτε όχι– θα λαμβάνουν μια συγκεκριμένη, ποιοτική προσφορά εντός 4 μηνών αφότου εξέρχονται από την επίσημη εκπαίδευση ή καθίστανται άνεργοι.
Αυτή η ποιοτική προσφορά πρέπει να αφορά εργασία, μαθητεία, πρακτική άσκηση ή συνέχιση της εκπαίδευσής τους, και να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την κατάσταση κάθε νέου.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν επί της αρχής τις Εγγυήσεις για τη Νεολαία τον Απρίλιο του 2013 (Σύσταση του Συμβουλίου).
Με ποιον τρόπο θα συγκροτηθούν τα συστήματα παροχής Εγγυήσεων για τη Νεολαία;
Η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συστήματος Εγγυήσεων για τη Νεολαία προϋποθέτει τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: δημόσιων αρχών, υπηρεσιών απασχόλησης, φορέων συμβουλευτικής υποστήριξης για θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ιδρυμάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, υπηρεσιών στήριξης των νέων, επιχειρήσεων, εργοδοτών, συνδικαλιστικών ενώσεων κ.λπ.
Μεγάλη σημασία έχουν η έγκαιρη παρέμβαση και δραστηριοποίηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να γίνουν μεταρρυθμίσεις, π.χ. να βελτιωθούν τα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ καταρτίζουν επί του παρόντος τα εθνικά τους Σχέδια Υλοποίησης των Εγγυήσεων για τη Νεολαία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά κάθε κράτος μέλος να καταρτίσει το σχέδιό του και να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα παροχής Εγγυήσεων για τη Νεολαία το συντομότερο δυνατό.
Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εθνικών αρχών, ιδίως μέσα από το Πρόγραμμα Αμοιβαίας Μάθησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση.
Περισσότερα στην http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1079&langId=el
Από τα παραπάνω εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι κατά τόπους ο ρόλος του Δήμου στην υλοποίηση του προγράμματος είναι σημαντικός, γιατί
ü οφείλει να επιδιώξει την συνέργεια των φορέων (επιμελητήριο, ΟΑΕΔ)
ü οφείλει να υποστηρίξει τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
ü οφείλει να συμμετέχει στο σχεδιασμό του προγράμματος με προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων κατά την υλοποίηση (γραφειοκρατία, εποχικότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων)
ü οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή κουλτούρας που απαιτεί η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος
Γεράσιμος Βασιλάτος