Νέα στοιχεία για τον κρυμμένο θησαυρό των Ιονίων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 07:46

Νέα στοιχεία για τον κρυμμένο θησαυρό των Ιονίων

Την ύπαρξη ενός πραγματικού κρυμμένου θησαυρού στο Ιόνιο επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από 63 γεωτρήσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Οι θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις ενδεχομένως να οδηγούν σε εμπορικά αξιοποιήσιμα αποθέματα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία θα είναι εκμεταλλεύσιμα μετά το 2025.
Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολλά τα προαπαιτούμενα που θα μας οδηγήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Χαμόγελα αισιοδοξίας προσφέρει η σιγουριά των ειδικών αναφορικά με τα ευρήματα στα Επτάνησα και τη Δυτική Ελλάδα σε σύγκριση με την Κρήτη. Στο γεγονός αυτό συνηγορεί και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον των Αράβων και των Ρώσων. Υπενθυμίζουμε το λόμπι Αράβων και Ρώσων επιχειρηματιών που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στο Ιόνιο. Οι αγοροπωλησίες βραχονησίδων εντείνονται αφού μετά την Οξυά και τις Εχινάδες νήσους που πέρασαν σε χέρια Αράβων, σειρά πήρε ο Σκορπιός που μετατρέπεται πλέον σε ιδιοκτησία Ρωσικών συμφερόντων. Εκείνου που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πλέον αρκετά στρέμματα γης στο νησί μας έχουν περάσει σε Ρώσους επιχειρηματίες. Η αξία όμως της εξέλιξης αυτής βρίσκεται στο γεγονός ότι μετά την Κέρκυρα, οι αναδυόμενες περιοχές της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς, αλλά και το νησιωτικό σύμπλεγμα νότια της Λευκάδας βρίσκεται πλέον στην κορυφή των διεθνών προτιμήσεων. Εξελίξεις που σηματοδοτούν μια νέα περίοδο τουριστικής άνθησης για όλο το Ιόνιο, που δεν επιτρέπονται άλλα λάθη, ώστε να επωφεληθούμε.

Οι εκτιμήσεις
Την εκτίμηση πως “στο Ιόνιο και τη στεριά στη Δυτική Ελλάδα κρύβεται ένας θησαυρός που περιμένει”, διατύπωσε στην “Ημερησία” ο γεωλόγος πετρελαίων Ντίνος Νικολάου, και επί 35ετία διευθυντής ερευνών των Ελληνικών Πετρελαίων στην περιοχή.
Ο κ. Νικολάου επισήμανε πως “στη δυτική Ελλάδα έχουμε 30.000-40.000 χλμ σεισμικών ερευνών, δεκάδες [ερευνητικές] γεωτρήσεις σε θάλασσα (13) και ξηρά (50) αντίστοιχα, γνωρίζουμε την έκταση και τα πάχη των πετρωμάτων και τους δείκτες παραγωγικότητας, υδρογόνου και ωρίμανσης. Στην περιοχή εκτιμάται ότι έχουν “γεννηθεί” 40 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα μητρικά πετρώματα, εκ των οποίων το 10% περίπου σε εμπορικά αξιοποιήσιμες συγκεντρώσεις”, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά επισήμως τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Τα προαπαιτούμενα
Για να φτάσουμε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα προαπαιτούμενα είναι πολλά, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, που πρόσθεσε ότι “πρέπει να έχουμε 15-20 ερευνητικές άδειες και γιγάντιες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, γιατί πρόκειται για πάρα πολύ δύσκολες περιοχές, ως προς τη γεωλογία και το ανάγλυφο. Εκτιμώ ότι για τις έρευνες θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ και για την εγκατάσταση, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση δεκαπλάσιες, δηλαδή συνολικά πάνω από 22 δισ. ευρώ.
Το παρήγορο είναι πως δεν διατύπωσε αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Κρήτη, καθώς όπως είπε, “τα διαθέσιμα στοιχεία για εκεί δεν είναι επαρκή για να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί το αντίθετο”.

Έχει σαρωθεί το Ιόνιο
Αισιόδοξος για τις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων και ιδιαίτερα στο Ιόνιο εμφανίστηκε πρόσφατα στο “Ionian Channel” ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι “πετρέλαιο υπάρχει και οι πολίτες δε θα απογοητευθούν. Το Ιόνιο είναι αποδεδειγμένα μια καλή περιοχή, ενώ και η Νότια Κρήτη δημιουργεί σοβαρές προσδοκίες. Αν προσθέσουμε και τα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις γνωστές θαλάσσιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τότε δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι”.
Κληθείς να εκτιμήσει τα πιθανά οφέλη με συγκρατημένη αισιοδοξία έκανε λόγο για δημόσια έσοδα της τάξης των150.000.000.000€.

ΗΜΕΡΑ




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250