Δρ. Σ.Α.Θεοτοκάτος: Η πικρή αλήθεια...
Από τότε που ο άνθρωπος βρέθηκε στη γη, το πρώτο μέλημα του ήταν η αναζήτηση τροφής. Την τροφή του ο πρωτόγονος άνθρωπος τη διάλεγε, στηριζόμενος στις αισθήσεις του και στη συνέχεια στην εμπειρία του. Η προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να αυξήσει την ποσότητα οδήγησε στην αύξηση αποδοτικότητας, εντατικοποίηση παραγωγής, χαμηλό κόστος και τη δημιουργία ενός υπερκαταναλωτικού μοντέλου. Δεν το υποψιαζόμαστε, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι αποθηκεύουμε εν αγνοία μας και παρά τη θέλησή μας εκατοντάδες χημικά στο σώμα μας. Τουλάχιστον πάνω από 600 χημικές ενώσεις από τις 60.000 και πλέον που έχει κατασκευάσει τα τελευταία 60 χρόνια η βιομηχανία καθηλώνονται καθημερινά στο λίπος μας προκαλώντας πολλά γνωστά και ακόμη περισσότερα άγνωστα δεινά.
Το ραγδαίο διογκούμενο πρόβλημα που άλλοτε λαμβάνει το όνομα της καταστροφής του περιβάλλοντος, άλλοτε της υπογεννητικότητας και της διαταραχής στην ανάπτυξη και άλλοτε της μάστιγας του καρκίνου, επιφέρει και αλλαγές στην συμπεριφορά μας. Οι αλλεπάλληλες διατροφικές κρίσεις στην τροφική αλυσίδα ούτε εικονικές είναι αλλά ούτε και τυχαίες. Όποια χημική ένωση παραχθεί από τον άνθρωπο, διαφεύγει μαζί με τα παραπροϊόντα της στο περιβάλλον, κυκλοφορεί στον αέρα, τη γη, το νερό διαποτίζοντας ότι τρώμε και πίνουμε για να καταλήξει στο σώμα μας, το οποίο ποτέ δεν θα εγκαταλείψει. Έχοντας εγκατασταθεί καλά εκεί και παρέα μαζί με τις εκατοντάδες χιλιάδες άλλες ουσίες που έχουν συσσωρευτεί νωρίτερα θα δρα … εφ΄ όρου ζωής πάνω στο αναπαραγωγικό, ανοσοποιητικό, νευρικό μας σύστημα, προκαλώντας προβλήματα στην υγεία μας.
Αντιβιοτικά και ορμόνες για παραγωγικά ζώα, φυτοφάρμακα, συντηρητικά, χρωστικές, προσθετικά, διοξίνες, ρύποι από βιοτεχνίες και αυτοκίνητα, χημικές ενώσεις που περιέχονται σε καλλυντικά, φάρμακα, τρόφιμα και κρασιά αποτελούν ένα χημικό κοκτέιλ που δυναμιτίζει σήμερα τον οργανισμό μας.
Η ιχνηλασιμότητα, η τυποποίηση, η πιστοποίηση και πάνω από όλα η ποιότητα των προϊόντων δεν επιτυγχάνονται εύκολα. Πίσω από αυτές τις έννοιες κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όμως, αποτελούν μοναδικό μέσο για την επιτυχία, την ευημερία, την ασφάλεια και την επιβίωση μιας σύγχρονης κοινωνίας.
Δρ. Σ.Α.Θεοτοκάτος