Προβλήματα στις διακομιδές των ασθενών του Νοσοκομείου μας εντός και εκτός νομού, με το ΕΚΑΒ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 10:23

Προβλήματα στις διακομιδές των ασθενών του Νοσοκομείου μας εντός και  εκτός νομού, με το ΕΚΑΒ

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τα συμβάντα στις 27/6/2014 κατά την διάρκεια διακομιδής ασθενούς με εξελισσόμενο έμφραγμα, από το Νοσοκομείο μας στο Αιμοδυναμικό Καρδιολο-γικό κέντρο του Π.Π.Ν. Ρίο Πάτρας στο οποίο είχε κλεισθεί ραντεβού υποδοχής για επείγουσα επεμβατική στεφανιογραφία νωρίς το πρωί στις 27/6/2014,αφού είχε προηγηθεί από το προηγούμενο βράδυ φαρμακευτική θρομβόληση από το Καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου.

Όπως είναι γνωστό από πολλαπλές καταγγελίες τόσο των γιατρών, όσο και των ασθενών αλλά και των συγγενών τους, στον τοπικό τύπο έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα με μεγάλο οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό υγείας.

Απολύθηκαν οι δύο οδηγοί του Νοσοκομείου μας και παραχωρήθηκαν τα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ που διοικείται από την περιφέρεια της Πάτρας, και με Διοικητή τον κ. Γρηγόρη Μπαράκο, γιατρό Αναισθησιολόγο, πρώην πολιτευτή χωρίς καμία αρμοδιότητα του Διοικητή του Νοσοκομείου μας αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του . Ας σημειωθεί εδώ ότι το κονδύλι που υπήρχε για τα εισητήρια του ασθενοφόρου και την αποζημίωση των γιατρών που συνοδεύουν τον ασθενή που το
ποσόν ανέρχεται στα 9,80€ για κάθε διακομιδή, μεταφέρθηκε στο ΕΚΑΒ.

Οι οδηγοί του νοσοκομείου μετά από μήνες προσλήφθηκαν στο ΕΚΑΒ
Παρά τα παραπάνω με τα νέα δεδομένα έχει παρατηρηθεί το ευτράπελο στη μεταφορά με ασθενο-
φόρο ασθενών με την Kefalonia Lines να πληρώνουν εκτός από το ασθενοφόρο, ο συγγενής,
ο ιατρός και ο ασθενής που είναι στο φορείο ακόμη και με κρανιοεγκεφαλική κάκωση (υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία του χειρουργού κ. Δουλγεράκη για διακομιδή ασθενούς με ΚΕΚ στην


Νευροχειρουργική κλινική του ΠΠΝ Ρίου).Μετά το νέο κανονισμό το ΕΚΑΒ μεταφέρει μόνο δύο φορές την εβδομάδα ,κατάκοιτους ασθενείς από το Νοσοκομείο μας στην οικία τους, ή στα ιδρύματα(Δ. Γηροκομείο – Οίκο Ευγηρίας) και αυτό όχι σε συνεχή βάση και όχι όλους όσους έχουν εξιτήριο, αλλά ορισμένους ανάλογα με την απόσταση του προορισμού τους από το Νοσοκομείο, ή ακόμη και κανέναν όταν τύχει επείγουσα διακομιδή. Αποτέλεσμα αυτού είναι να λιμνάζουν ασθενείς στο Νοσοκομείο και να κινδυνεύουν από νοσοκομειακές λοιμώξεις, να υπάρχει πρόβλημα στην εισαγωγή ασθενών, ειδικά κατά την τουριστική σαιζόν που ο πληθυσμός δεκαπλασιάζεται ,να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της υγείας και να παρατηρούνται τα απαράδεκτα, να μεταφέρονται ασθενείς με αγροτικά η ΤΑΧΙ ξαπλωμένοι στο πίσω κάθισμα, ή να πηγαίνουν με αναπηρικά αμαξί-δια στην κατηφόρα σε μικρή απόσταση από το νοσοκομείο που βρίσκεται ο Μαγνητικός Τομογρά-φος, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς που τυγχάνουν οικονομικής ευχέρειας, έχουν χρησιμοποιήσει επί πληρωμή ασθενοφόρα από την κεντρική Ελλάδα για την μεταφορά τους. Επίσης αναγκαστικά χρησιμοποιήθηκε θάλαμος στην Παθολογική Κλινική που είχε κλείσει λόγω μεγάλων ζημιών από τον σεισμό στους μεσότοιχούς του, που σημειωτέον παρά τις υποσχέσεις δεν έχει ξεκινήσει καμία αποκατάσταση. Υπήρξαν περιστατικά που λόγω αδιαλλαξίας και ασυνεννοησίας με το ΕΚΑΒ για το Π.Π.Ν. Ρίου έγιναν καταχρηστικά και αναγκαστικές αερομεταφορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της υγείας. Για τις διακομιδές στην Πάτρα με ασθενοφόρο και συνοδό γιατρό, όπως εξελίχθηκε και το περιστατικό της 27/6/2014, το πρόβλημα έχει ως εξής: Η εντολή για την διακομιδή γίνεται απ΄ ευθείας από τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Πατρών αφού έχει γίνει ειδοποίηση από εμάς και αφού εμείς έχουμε ενημερώσει και κλείσει ραντεβού με το ανάλογο ειδικό τμήμα των νοσοκομείων της Πάτρας που αποτελούν κέντρα της τριτοβάθμιας αναφοράς για το ΓΝΚ και ειδικά τα μοναδικά επεμβατικά Καρδιολογικά, καθώς και Επεμβατικά Γαστρεντερολογικά και Ακτινολογικά Κέντρα που υπάρχουν μόνο στο Π.Π.Ν. Ρίου.


Οι άμεσες εφικτές λύσεις είναι οι εξής:


1η )Επείγουσα καταχρηστική αερομεταφορά η οποία είναι είδος 'εν ανεπαρκεία' ειδικά την θερινή περίοδο, ιατρικά μη δόκιμη και με προορισμό το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Αράξου που σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία πρέπει να γίνεται με 'φειδώ' σε υπερεπείγοντα περιστατικά. Από τον Άραξο είναι υποχρεωμένο το ΕΚΑΒ Πάτρας να το μεταφέρει στο ΠΠΝ Ρίο ή στο Νοσοκομείο ΄΄ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ΄΄ με ασθενοφόρο επανδρωμένο με συνοδό γιατρό(μονάδα).


2η )Να φύγει ασθενοφόρο από την Κεφαλονιά με γιατρό του νοσοκομείου οδικώς και ακτοπλοϊκώς μέχρι την Κυλλήνη και εκεί να γίνει ανταλλαγή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που να έχει συνοδό γιατρό για να μεταφέρει τον ασθενή στα νοσοκομεία της Πάτρας και έτσι ο δικός μας γιατρός να επιστρέψει στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς με το ασθενοφόρο, ούτως ώστε να μπορέσει να εφημερεύσει κανονικά με απουσία 4 ωρών.


3η )Να φύγει το ασθενοφόρο με τον δικό μας γιατρό και να φθάσει μέχρι την Πάτρα, να αφήσει τον ασθενή και να γυρίσει με το επόμενο δρομολόγιο από την Κυλλήνη, με απουσία γιατρού από την εφημερία του 7 ωρών συνήθως.


4η )Στην ανταλλαγή των ασθενοφόρων στην Κυλλήνη να συνοδεύσει ο δικός μας γιατρός με το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ της Πάτρας και όχι με γιατρό του ΕΚΑΒ. Στην τελευταία περίπτωση ο γιατρός εάν υπάρχει δρομολόγιο θα επιστρέψει μέσω Πάτρας-Σάμης με σύνολο απουσιών από την εφημερία του 10-11ώρες,και εάν η εφημερία είναι σε τέτοια ημερομηνία που να μην υπάρχει άλλο δρομολόγιο θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο και θα επιστρέψει την επομένη ημέρα. Αποτέλεσμα παντελής αδυναμία εφημερίας και εργάσιμου κανονικού πρωινού ωραρίου την επόμενη ημέρα για το νοσοκομείο μας.


Στην τελευταία λύση επιμένει ανένδοτα ο ΄΄Καίσαρας΄΄ Διοικητής του ΕΚΑΒ Πάτρας. Δυστυχώς είναι μόνιμα αρνητικός για εποικοδομητική συνεργασία σε απλές και απόλυτα εφικτές λύσεις που απαλύνουν την βάναυση πραγματικότητα.


Αντίθετα ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων που υπάγεται η Λευκάδα μετά τα νέα δεδομένα παραχώρησε ένα ασθενοφόρο με οδηγό στο νοσοκομείο Λευκάδας για να κάνει καθημερινά τις τοπικές διακομιδές η τις διακομιδές στα Ιωάννινα με συνοδό γιατρό του νοσοκομείου. Την λύση αυτή την πρότεινε ο Διοικητής του νοσοκομείου μας στον κ. Μπαράκο αλλά ο κ. Μπαράκος δεν ήθελε ούτε να το συζητήσει.


Εμείς προτείνουμε πάντα ή την δεύτερη ή την τρίτη λύση, γιατί το πρόβλημα με τις εφημερίες ,τον δεκαπλασιασμό του πληθυσμού του καλοκαιρινούς μήνες την άφιξη κρουαζιερόπλοιων που στην πλειοψηφία τους διακινούν άτομα μεγάλης ηλικίας. και την μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι προβληματική η επαρκής λειτουργία του νοσοκομείου η οποία στηρίζεται στον πατριωτισμό και τις απλήρωτες ατελείωτες υπερωρίες της πλειοψηφίας των γιατρών του. Να σημειωθεί ότι οι συνοδεύοντες γιατροί δικονομικά θα μπορούσαν να αρνηθούν την συνοδεία των περιστατικών, γιατί είναι ανασφάλιστοι στην διαδρομή των ασθενοφόρων, πληρώνουν από τα δικά τους χρήματα και όπως προαναφέραμε η αμοιβή τους είναι 9,80€ ανά διακομιδή, όμως υπερισχύει πάντα το ιατρικό καθήκον που δεν επιτρέπει συνειδησιακά την μη συνοδεία και φροντίδα βαρέως πάσχοντος πράγμα που εκμεταλλεύεται ασύστολα το σύστημα και οι εκπρόσωποί του. Έτσι στο περιστατικό στις 27/6/2014 που δυστυχώς δεν είναι το μόνο, μετά τις ολονύκτιες προσπάθειες, διαπραγματεύσεις, διαπληκτισμούς ,ψυχική φθορά, απώλεια πολύτιμου χρόνου, πιθανότητα πολιτικών εξωτερικών παρεμβολών, και καταγγελία στον Εισαγγελέα υπηρεσίας που μας συνέστησε να κάνουμε σαν ύστατο μέσο, η Προϊσταμένη των αεροδιακομιδών κ. Μαριόλα η οποία είχε δείξει κατανόηση και απευθύνθηκε ιδιαιτέρως αλλά δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματική γιατί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρων Πάτρας είναι τελείως διοικητικά ανεξάρτητο και αυτόνομο από τις αερομεταφορές του ΕΚΑΒ και δεν μπορεί να εισακουσθεί.


Τελικά στο συγκεκριμένο περιστατικό δόθηκε η λύση της συνοδείας του δικού μας εφημερεύοντος γιατρού με το ίδιο ασθενοφόρο έως την Πάτρα και η επιστροφή του στην Κεφαλονιά με το ίδιο ασθενοφόρο και με το αμέσως επόμενο δρομολόγιο από την Κυλλήνη(2η λύση που παραπάνω σας αναφέρουμε).
Κλείνοντας σας παραθέτουμε παλαιό περιστατικό και μάλιστα πριν τα νέα δεδομένα.


Ασθενής μετά από 20 ημέρες περίθαλψης από βαθύ κώμα μετά από έρπητική εγκεφαλίτιδα όταν συνήλθε στις15:00 μμ, διαπιστώθηκε ότι το μοναδικό καλό μάτι του (γιατί το άλλο το είχε κτυπήσει στο στρατό είχε προσβληθεί από τον ιό του έρπη και χρειαζόταν επείγουσα ειδική ιατρική χειρουργική οφθαλμική μέριμνα μετά και την γνωμάτευση του Οφθαλμιάτρου.


Έφευγε το τελευταίο δρομολόγιο των 6 το απόγευμα από Κυλλήνη. Κλήθηκε από εμάς ο οδηγός ο οποίος είχε και άδεια και έφυγε για την Κυλλήνη προκειμένου ο ασθενής να εισαχθεί σε Νοσοκομείο της Πάτρας για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά του. Ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά το ΕΚΑΒ της Πάτρας και η Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική. Οι δύο γιατροί που κάλυπταν την εφημερία ήταν στο χειρουργείο με έκτακτο περιστατικό από τραυματισμό και η προϊσταμένη μετά από εντολή τους έδωσε το ΟΚ ότι θα περιμένουν για να επιληφθούν του περιστατικού.


Ο Γραμματέας του ΕΚΑΒ μας απάντησε «όλα εντάξει» και το ασθενοφόρο είχε ήδη φύγει για τον Πόρο. Μετά από λίγη ώρα πήραν τηλέφωνο από το ΕΚΑΒ Πάτρας και μας είπαν ότι ο Διοικητής απαιτεί να πάρουν τηλέφωνο οι γιατροί που όμως βρισκόταν στο Χειρουργείο, για να ενημερώσουν ότι δέχονται το περιστατικό. Εξηγήσαμε το αυτονόητο, ακολούθησαν 2-3 τηλεφωνικές επικοινωνίες και μετά μας συνέδεσαν με το γραφείο του κ. Μπαράκου. Ευγενικά του εξηγήσαμε πως έχουν τα πράγματα και ότι όλα είχαν γίνει σωστά αλλά αυτός επέμενε ότι θέλει να ενημερωθεί από γιατρό και έδωσε τηλεφωνική εντολή στο ασθενοφόρο μας, να σταματήσει στην Αγία Ειρήνη όπου και ευρίσκετο 10 λεπτά μάλιστα πριν να αναχωρήσει το πλοίο για Κυλλήνη. Ακολούθησε έντονος καυγάς με τον Διευθυντή του Παθολογικού και τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό με τον κ. Μπαράκο τον Διοικητή του ΕΚΑΒ Πάτρας που μας απείλησε ότι έχουμε ήδη φύγει από το ΕΣΥ και ότι οι συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες.

Ενώ προσπαθούσαμε μέσω Αθήνας και Υπουργείου για Αερομεταφορά, ώστε να δοθεί μία λύση 2 λεπτά πριν την αναχώρηση του πλοίου και επειδή πιθανόν φοβήθηκε τις επιπτώσεις εάν ο ασθενής έχανε το μάτι του και έμεινε τυφλός, πήρε τηλέφωνο τον τότε διοικητή του νοσοκομείου μας, και του είπε να καθυστερήσει το πλοίο για ένα τέταρτο επειδή υπήρχε σοβαρή ανάγκη.

Έτσι έφθασε ο ασθενής αλλά και το πλοίο με ένα τέταρτο καθυστέρηση επειδή το ήθελε ο κ. Μπαράκος. Αυτά για να σχηματίσετε εικόνα.
Από αυτό μπορεί να συμπεράνεται ότι πέρα από τις λάθος επιλογές που προκαλούν και οικονομική επιβάρυνση, άσχετα αν στοχεύουν στο αντίθετο και δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα και επιδεινώνουν την ήδη δυσχερή κατάσταση και τελικά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, πρόσωπα που θα μπορούσαν να διευκολύνουν καταστάσεις και λύσεις, ενεργούν για το εντελώς αντίθετο.

Με εκτίμηση και την ευχή να μην χρειασθεί να επανέλθουμε. Για τους γιατρούς του ΓΝΚ:

ΛΥΚΙΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Δ/ΝΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ του ΓΝΚ και Αναπληρωτής Διοικητής
(στην διάρκεια του έκτακτου συμβάντος
στις 27/06/2014 λόγω αδείας του κ. Διοικητή
του Νοσοκομείου)

ΕΠΟΝΤΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250