Στα Τζαννάτα ξέρουν από… κρεατόπιτα! Διαβάστε τα μυστικά της συνταγής της (απόψε η γιορτή στην περιοχή)
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ ΓΙΑTHN ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ Ο Σύλλογος μας στη προσπάθεια μεταλαμπάδευσης του τρόπου μαγειρικής των προγόνων μας σας προσφέρουμε απόψε παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα όπως την έφτιαχναν οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας Από έρευνα που κάναμε στις παλιές μαγείρισσες του χωριού μας προέκυψε η πιο κάτω συνταγή με πολλές όμως λεπτομερειακές διαφορές που έχουν να κάνουν με το γούστο και τη προτιμούμενη γεύση κάθε νοικοκυριού
Βασική διαφορά του τρόπου παρασκευής της Τζαννιώτικης κρεατόπιτας με την
παρασκευαζόμενη στην υπόλοιπη Κεφαλονιά είναι η απουσία σοταρίσματος του κρέατος και του κρεμμυδιού πριν την τοποθέτηση στο ταψί με το φύλλο
Όλα τα βασικά υλικά ( κρέας κρεμμύδι ρύζι πατάτα ντομάτα μαϊντανό σκόρδο μπαχαρικά ), προαιρετικά ( αυγό τυρί κρασί μαντζουράνα μέντα άνηθος ) αναμειγνύονται με αναλογίες που διαφέρουν από γιαγιά σε μάννα και τοποθετούνται στο ταψί με το φύλλο και μετά στην τσερέπα ή το φούρνο .
Σας προτείνουμε μια συνταγή με τα βασικά υλικά με την χρησιμοποίηση και των προαιρετικών υλικών μπορείτε να δοκιμάσετε και να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τη δική σας γεύση και ποσότητα με αναλογία υλικών της αρεσκείας σας Η αναλογία των υλικών και των μπαχαρικών παίζουν σημαντικό ρόλο στο γευστικό αποτέλεσμα
ΔΟΣΗ 10-12 ΜΕΡΙΔΩΝ
1 κιλό κρέας μπούτι τράγιο ψιλοκομμένο
½ κιλό κρέας μπούτι χοιρινό ψιλοκομμένο
1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο
2 πατάτες μέτριες ψιλοκομμένες
6 κουταλιές σούπας ρύζι γλασσέ
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 τεμάχια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 ντομάτες φρέσκες με τα υγρά τους
2 κουταλιές πελτέ κύκνος ή 200 ml πουμαρο
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο κατ εκτίμηση
αλάτι πιπέρι, κανέλλα ,μοσχοκάρυδο κατ εκτίμηση
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
• 1 κιλό αλεύρι
• 1 ποτήρι κρασιού ή δυνατόν σπιτικό
• μισό ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
• νερό χλιαρό όσο πάρει
• Αλάτι πιπέρι κανέλλα μοσχοκάρυδο κατ εκτίμηση ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Το Κρασί στη ζύμη κάνει το φύλλο τραγανό
Η ζύμη δουλεύεται (ζυμώνεται) καλά και αφήνεται 1 ώρα να ηρεμήσει
Το ψήσιμο στο φούρνο ξεκινά με θερμοκρασία 50 c για μίση ώρα , την επόμενη μισή ώρα 100c και τις επόμενες 2 ώρες στους 180c