Αίνος, το καμάρι της Κεφαλονιάς (εικόνες)
Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό όχι μόνο της Κεφαλονιάς, αλλά και όλων των Επτανήσων: η ψηλότερη κορυφή του, ο Μεγάλος Σωρός, φτάνει τα 1.628 μέτρα ύψος. Εκτίνεται στο ανατολικό μέρος του νησιού και είναι καλυμμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από τα γνωστα μαύρα έλατα, από τα σπανιότερα έλατα της Ευρώπης!
O δρόμος που οδηγεί από το Aργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, στη Σάμη, παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού, διακλαδίζεται στο 12ο χλμ. Ύστερα από διαδρομή 5,5 χλμ οι φυσιολάτρες φθάνουν στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Αίνου.
Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1962, για να διαφυλαχθεί το κατεξοχήν ενδημικό είδος ελάτης, εκτείνεται στον κυρίως όγκο του Αίνου και στο όρος Ρούδι.
Στο δρυμό συναντώνται πλατύφυλλα είδη και θάμνοι, φιλοξενούνται δε θηλαστικά και είδη της πτηνοπανίδας.
Στην ευρύτερη περιοχή αν είστε τυχεροία θα συναντήσετε και τα περίφημα άγρια άλογα της Κεφαλονιάς του είδους «Equus caballus», που διαβιώνει ελεύθερα στον Αίνο, σε ημιάγρια κατάσταση.
Ο Ηλίας Μπεριάτος, καθηγητής Χωρικού - Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην νομάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, έχει γράψει τα εξής για τον Αίνο:
«O Αίνος δεν είναι μόνο το μεγάλο βουνό της Κεφαλονιάς, είναι κι ένα σύμβολο κι ένας μύθος. Είναι ακόμη ένας τόπος διπλά ιερός: χώρος αρχαίας λατρείας, αλλά και μεγαλοπρεπής ναός της φύσης. Είναι το μοναδικό νησιωτικό βουνό της Ελλάδας με δάσος από έλατα. Νησί, βουνό, ελατόδασος, τρία στοιχεία απόλυτα συνυφασμένα μεταξύ τους στη γεωλογική και ιστορική πορεία του. Αυτή ακριβώς η μοναδικότητα της φυσιογνωμίας του Αίνου δικαιολογεί και εξηγεί το ενδιαφέρον και τη φροντίδα όλων όσων ευαισθητοποιούνται για το μέλλον του Μεγάλου Βουνού και της νησιωτικής φύσης γενικότερα».