Σημαντική διάκριση για τον Κεφαλονίτη Καθηγητή Αναστάσιο Γερμενή (ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)
Επιμέλεια : Χρήστος Λαμπράκης
Σημαντική διάκριση για τον Κεφαλονίτη Καθηγητή Αναστάσιο Ε. Γερμενή, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στον κλάδο «Ιατρικές Επιστήμες – Εργαστηριακή Ανοσολογία», στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση για τον συμπατριώτη μας επιστήμονα με τη σπουδαία πορεία και το πλούσιο «αποτύπωμα» στο χώρο της Ιατρικής , η οποία αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κεφαλονιά.
«Είναι η ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να μου αποδοθεί σε αναγνώριση της επιστημονικής μου προσφοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γερμενής με δηλώσεις του στο INKEFALONIA.GR προσθέτοντας ότι επέλεξε να υπηρετήσει την Ιατρική μέσα από ένα δρόμο αρκετά δύσκολο στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
«Η Ανοσολογία, στην οποία εξειδικεύτηκα, ήταν, εκείνα τα χρόνια, ένας νέος και σχετικά άγνωστος για την Ιατρική χώρος. Στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας, όπου υπηρέτησα για 13 χρόνια, διορίστηκα λίγο μετά την ίδρυσή του, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όταν πήγα, όχι μόνο δεν υπήρχε Ανοσολογικό Εργαστήριο, αλλά ούτε καν το μάθημα της Ανοσολογίας δεν διδασκόταν» υπογραμμίζει ο Καθηγητής.
Επιπρόσθετα , τονίζει ότι κατά τα πρώτα χρόνια, οι απαιτήσεις κυρίως ως προς τη μεταφορά της απαραίτητης τεχνογνωσίας από το Εξωτερικό, την εκπαίδευση των κλινικών γιατρών στη χρήση των ανοσολογικών υπηρεσιών και την εγκατάσταση των σχετικών ερευνητικών γραμμών ήταν τεράστιες.
«Το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας θεώρησε διακεκριμένη την επάρκεια, με την οποία ανταπεξήλθα σ’ αυτές τις προκλήσεις, κάνοντάς με μέλος του», υποστηρίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γερμενής.
- Η σχέση του με την Κεφαλονιά
«Η Κεφαλονιά είναι η γενέτειρά μου αλλά κι ο χώρος της αισθητικής και της πολιτισμικής μου αναφοράς. Πολλά πράγματα στη ζωή μου, ανάμεσα στα οποία κι ο τρόπος που άσκησα την Ιατρική, θα ήταν διαφορετικά χωρίς αυτή τη σταθερή αναφορική σχέση», απαντά με ενθουσιασμό ο καθηγητής για τη σχέση του με το νησί μας και προσθέτει. «Αν η εκλογή μου στην Ακαδημία Αθηνών σημαίνει κάτι έξω από μένα, αυτό θα ήθελα να είναι η ελάχιστη συμβολή μου στη διατήρηση της αναφορικότητας αυτού του χώρου».
- Οι σημαντικές σπουδές και η επαγγελματική πορεία
O Αναστάσιος Ε. Γερμενής γεννήθηκε το 1952 στα Γερμενάτα, ένα μικρό χωριό της Ερίσου, δυο χιλιόμετρα μακριά από το Φισκάρδο. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο στα Αντιπάτα, το Γυμνάσιο στα Μεσοβούνια και το Λύκειο στη Σάμη.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτορας.
Ειδικεύθηκε στην Παθολογία και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως επισκέπτης ιατρός στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, στη Βέρνη, ως Αναπληρωτής Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις παραπάνω θέσεις είχε μακρόχρονες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε διακεκριμένα Κέντρα του Εξωτερικού, όπως το Columbia University Medical Center (Νέα Υόρκη), τo Laboratoire d' Immunologie et Histocompatibilité, Hôpital St Louis, η Liver Unit, Queen Elizabeth Hospital (Μπέρμινχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο) και η New York Blood Bank.
Το 2001 εκλέχθηκε Καθηγητής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Παράλληλα, διηύθυνε και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Εφαρμογές Μοριακής Ιατρικής».
Ο Α.Ε. Γερμενής έχει διατελέσει, επί σειρά ετών, μέλος πολλών διοικητικών οργάνων με πιο ενδιαφέροντα τα Διοικητικά Συμβούλια της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας και της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα και είχε σημαντική συμβολή στη γενικότερη οργάνωση της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης της χώρας.
- Το πλούσιο συγγραφικό του έργο και η πολυεπίπεδη προσωπικότητά του
Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το συγγραφικό και το συντακτικό έργο του Α.Ε. Γερμενή.
Έχει εκδώσει τέσσερα μονοσυγγραφικά ιατρικά βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 200 ερευνητικές εργασίες και έχει διατελέσει Διευθυντής Σύνταξης, μέλος των επιτροπών σύνταξης ή και κριτής εργασιών διαφόρων ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών.
Ερευνητικά, ο Α.Ε. Γερμενής έχει ασχοληθεί με μια σειρά ανοσολογικών θεμάτων με κυριότερα τις κινητικές μελέτες της σπληνικής και της ηπατικής λειτουργίας, τις μελέτες ανοσογενετικής και τη μελέτη των κυτταρολυτικών απαντήσεων στα καρκινικά αντιγόνα.
Βάσει των ευρημάτων αυτού του τελευταίου ερευνητικού αντικειμένου του, επέτυχε κοινοτική χρηματοδότηση για την ίδρυση τεχνοβλαστού (spin-off company) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του οποίου έχει την επιστημονική διεύθυνση.
Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα του κ. Α.Ε. Γερμενή εστιάζονται στην Κβαντική Ανοσολογία και στη γενετική των σπανίων νοσημάτων με τη χρήση γενωμικών προσεγγίσεων.
Η ερευνητική του δραστηριότητα χρηματοδοτείται από ανταγωνιστικά εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών.
Πέραν των ανωτέρω, ο Α.Ε. Γερμενής ασχολείται από μακρού με τη φιλοσοφία της επιστήμης. Επί σειράν ετών συμμετείχε με διαλέξεις του στα Σεμινάρια της Ερμούπολης.
Πρόσφατα, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και στη σειρά Φιλοσοφία της Επιστήμης εκδόθηκε το βιβλίο του «Ανοσία: Αλληγορία και πραγματικότητα».
Επιπροσθέτως, έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή, ενώ ποιήματά του έχουν φιλοξενηθεί από διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Κασταλία, Αιολικά Γράμματα κ.ά.).
Τέλος, έχει τιμηθεί με το Αργυρούν Μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των άρθρων, των φωτογραφιών και των πολυμεσικών αρχείων του inkefalonia.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.
Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.