Ν. Μαραβέγιας: «Σκέψη για δημιουργία ομοειδών τμημάτων»
Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή
Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ναπολέων Μαραβέγιας, παραχωρώντας συνέντευξη στο “inkefalonia”,αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον του ιδρύματος.
- Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την Κεφαλονιά, αλλά και για τα υπόλοιπα νησιά;
«Είναι αλήθεια ότι μετά την προσπάθεια που είχε γίνει να δημιουργηθούν νέα τμήματα του Ιόνιου Πανεπιστημίου και στα άλλα νησιά του Ιονίου έκτος της Κέρκυρας, ο τότε υπουργός κύριος Γεράσιμος Αρσένης σκέφτηκε να δημιουργήσει Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ‘Ιδρυμα στα Ιόνια νησιά με έδρα την Κεφαλονιά. Η σημασία της ύπαρξης ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος σε όλα τα Ιόνια νησιά είναι προφανής, διότι ιδιαίτερα στην περιφέρεια των Ιονίων νήσων υπάρχει ένας τεράστιος πολιτιστικός και μορφωτικός πλούτος, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ωστόσο η δεκαετής πορεία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεν ήταν αρκετά επιτυχής ώστε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης βασισμένης στον πολιτισμό των νησιών μας».
- Πριν λίγες μέρες συστάθηκε επιτροπή στήριξης του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Πού αποσκοπεί αυτή;
«Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου ανέλαβε μία νέα διοικούσα επιτροπή στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε το ίδρυμα από όλες τις πλευρές να βελτιώσουμε τις υποδομές, να εκσυγχρονίσουμε τα προγράμματα σπουδών, να επιλέξουμε τους καλύτερους εντεταλμένους έκτακτους καθηγητές και γενικότερα να φροντίσουμε ώστε τα τμήματά μας στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα να συνεργαστούν με τις τοπικές ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί μία νέα δυναμική προς όφελος της ανάπτυξης και του ΤΕΙ και των τοπικών κοινωνιών. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού συστήσαμε μία επιτροπή στήριξης αποτελούμενη από τους Γεράσιμο Αρσένη, Διονύσιο Βώρο, Διονύσιο Ζήβα, Γιάννη Μεταξά και Σπύρο Φλωγαϊτη, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ευρύτερα δίκτυα φίλων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε κάθε νησί προκειμένου να στηριχθεί το ίδρυμά μας από κάθε πλευρά».
- Υπάρχει ενδεχόμενο συγχώνευσης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;
«Μέσα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας έχει συζητηθεί κατ’ αρχήν η δυνατότητα συνεργασίας και στη συνέχεια συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων που υπάρχουν στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δηλαδή Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η συζήτηση είναι σε ένα πολύ αρχικό στάδιο και θα πρέπει να συνεχιστεί με πολλές προϋποθέσεις, έτσι ώστε η συγχώνευση να είναι επωφελής και για τα δύο ιδρύματα και κυρίως να μην υπαχθεί το ένα στο άλλο».
- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
«Οι σκέψεις που υπάρχουν σήμερα είναι να δημιουργήσουμε σχολές με ομοειδή τμήματα χωρίς να καταργηθεί κανένα από αυτά, ώστε οι φοιτητές που θα εισάγονται στο πρώτο έτος στη σχολή, στη συνέχεια να μπορούν να επιλέξουν τα σημερινά τμήματα – προγράμματα- σπουδών. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε φοιτητές και στα τρία τμήματα στα οποία πέρυσι το υπουργείο Παιδείας δεν επέτρεψε να εισαχθούν νέοι φοιτητές».
- Υπάρχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη λειτουργία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;
«Η δημιουργία σχολών εκτός από την επίλυση του προηγούμενου προβλήματος μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη στελέχωση του ιδρύματός μας σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, διότι σχεδόν μετά από 10 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει κατορθώσει να αποκτήσει την αναγκαία στελέχωση και αυτό δυστυχώς δημιουργεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα στην λειτουργία του. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα της στελέχωσης αντιμετωπίζεται με συμβασιούχους μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εκτελεί το ίδρυμα».