Κοινή επιστολή 4 επιμελητηρίων προς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 09:45

Κοινή επιστολή 4 επιμελητηρίων προς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη διεύρυνσης των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων

Αίτημα για τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων απέστειλαν  προς τον Πρωθυπουργό, με κοινή δήλωση  οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Επιμελητηρίου Ιωαννίνων κ.  Δημήτρης  Δημητρίου, Επιμελητηρίου Αργολίδας  κ. Φώτιος Δαμούλος και Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας- Ιθάκης κ. Σταύρος Σπαθής.

Όπως αναφέρουν, η διεύρυνση των μέτρων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη, καθώς δεν υπάρχει κλάδος ή είδος επιχείρησης που να μην πλήττεται από τη παρούσα κρίση, που προκαλείται από την εξάπλωση του κορονοϊού. «Βρισκόμαστε σε οικονομία πολέμου και στην κατάσταση αυτή χρειάζονται δραστικά, αποτελεσματικά, θαρραλέα και άκρως πολεμικά μέτρα».

Η επιστολή κοινοποιείται στους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κων. Μίχαλο, ζητώντας τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, να είναι μόνο η αρχή.

«Κράτος, Δημόσια Διοίκηση, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Επιμελητήρια, ας πράξουμε όλοι τα δέοντα για να σωθούν πρωτίστως οι άνθρωποι, ομοίως να σωθούν και οι επιχειρήσεις, να στηρίξουμε την κατά κοινή ομολογία ραχοκοκαλιά των τοπικών οικονομιών και της εθνικής μας οικονομίας, για να νικηθεί όχι μόνο ο εχθρός αλλά και οι πληγές που θα αφήσει στο πέρασμά του, που τείνουν να μην είναι αόρατες όπως αυτός», καταλήγουν οι Πρόεδροι στην επιστολή τους.

Η επιστολή αυτή, έχει όχι μόνο σημαντικό περιεχόμενο αλλά και ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα., διότι αποτελεί τη πρώτη από κοινού προσπάθεια και  διεκδίκηση των τεσσάρων Επιμελητηρίων που προχώρησαν στη μεταξύ τους αδελφοποίηση στα πλαίσια της γιορτής των  100 χρόνων του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας- Ιθάκης το Δεκέμβριο του 2019.

Από το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου

***

Προς:

τον Πρωθυπουργό,

κ.Κυριάκο Μητσοτάκη

κοινοποίηση:

  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
  • Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη
  • Πρόεδρο Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Κων. Μίχαλο

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΡΗΣΕΩΝ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ : ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ- ΙΘΑΚΗΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναντίρρητο γεγονός αποτελεί ότι, τα μέτρα προφύλαξης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτική «μένουμε σπίτι» έχει στόχο τη προστασία της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης. Σε αυτό το δύσκολο έργο έχετε τη σύμφωνη γνώμη και τη στήριξή μας. Η κατάσταση άλλωστε είναι πρωτόγνωρη για όλους. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης  της οικονομίας χρειάζονται  περαιτέρω διευκρινήσεις, εμπλουτισμό και διεύρυνση.

Στη πραγματικότητα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει. Έχουμε μόνο ένα δεδομένο, δικό σας δεδομένο: βρισκόμαστε  σε  «οικονομία πολέμου» και στη κατάσταση αυτή χρειάζονται δραστικά, αποτελεσματικά, θαρραλέα και άκρως «πολεμικά» μέτρα. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο. Όπως καμία ανθρώπινη ζωή δεν πρέπει να πάει χαμένη, έτσι και καμία επιχείρηση, δεν πρέπει να κλείσει. Ειδικά, όταν η ελληνική οικονομία προσπαθεί ακόμη να επανέλθει από τα πλήγματα  προηγούμενων ετών, προηγούμενων πολιτικών.

Ασκώντας την ουσία του γνωμοδοτικού μας ρόλου και όντας συνεπείς με την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει απέναντι στα μέλη μας και στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου,  ρητά σας δηλώνουμε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η διεύρυνσή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει κλάδος ή είδος επιχείρησης που να μην πλήττεται από τη παρούσα κρίση. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο κλάδο του τουρισμού που ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για μια χρονιά «χαμένη» με αλυσιδωτές συνέπειες. Τα τουριστικά καταλύματα δεν θα ανοίξουν ή θα υπολειτουργούν. Ο τουρισμός όμως τροφοδοτεί μια αλυσίδα δραστηριοτήτων. Ας σκεφτούμε όλοι υπεύθυνα τις συνέπειες.

Αδιαμφισβήτητα, οι θέσεις εργασίας πρέπει να προστατευθούν. Ωστόσο, τις επιχειρήσεις τις ταλανίζουν μια πληθώρα παγίων εξόδων που τίποτα δεν έχει προβλεφθεί για αυτά. Τα ενοίκια πρέπει να επιδοτηθούν από το κράτος. Το μισθολογικό κόστος επίσης. Γενναιόδωρα. Αποφασιστικά.  Η αναστολή πληρωμών για ένα ή δύο μήνες δεν είναι λύση. Η μετάθεση υποχρεώσεων δεν δίνει λύση στην αποπληρωμή τους. Ειδικά δε όταν τα πάγια έξοδα αφορούν όχι πληρωμές προς το κράτος αλλά και ιδιώτες (πχ τηλεφωνία). Ακόμη και όταν θα έρθει η στιγμή της πληρωμής, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει με ευνοϊκούς όρους.

 Η πολιτική του άμεσου επιδόματος ή ενίσχυσης, είναι αποδεκτή μόνον κατά τη διάρκεια του χτυπήματος από τον εχθρό. Τα κριτήρια διανομής ωστόσο πρέπει να είναι δίκαια, αντικειμενικά. Κάθε επιχείρηση είναι τελείως διαφορετική από την άλλη. Δεν είναι ώρα για μηδενισμούς και εξισωτικές πολιτικές. Τα επιδόματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη, δεν επαρκούν ούτε  και για την επούλωση. Σε κάθε περίπτωση εν μέσω «πολέμου» δεν γίνεται να αφορούν μόνο μερικούς.

Κράτος, Δημόσια Διοίκηση, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χρηματοπιστωτικά Iδρύματα, Επιμελητήρια ας πράξουμε όλοι τα δέοντα για να σωθούν πρωτίστως οι άνθρωποι, ομοίως να σωθούν και οι επιχειρήσεις, να στηρίξουμε την κατά κοινή ομολογία ραχοκοκαλιά των τοπικών οικονομιών και της εθνικής μας οικονομίας, για να νικηθεί όχι μόνο ο εχθρός αλλά και οι πληγές που θα αφήσει στο περασμά του, που τείνουν να μην είναι αόρατες όπως αυτός.

Με εκτίμηση,

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου,

Επιμελητήριο Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου

Επιμελητήριο Αργολίδας, Φώτιος Δαμούλος

Επιμελητήριο Κεφαλληνίας – Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250