Ο ρόλος των Κεφαλλήνων από τα Μεσοβούνια στην παράδοση της Ακρόπολης απο τους Τούρκους στους Ελληνες
Η δράση τους πολλή μεγάλη και αποτυπώνεται με αναφορές των αρχείων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Στα Μεσοβούνια σώζονται ως σήμερα τα ερείπια των σπιτιών τους, ενώ υπάρχουν και επιζώντες της οικογενειακής τους ρίζας.
Η δράση τους πολλή μεγάλη και αποτυπώνεται με αναφορές των αρχείων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Το Ιστορικά στοιχεία
ΣΥΝΘΗΚΑΙ, τας οποίας έκαμαν οι υπογεγραμμένοι Επίτροποι της υπερτάτης Διοικήσεως , οί τε Έφοροι των Αθηνών, και Καπιτάνιοι με τους εν Ακροπόλει πολιορκημένους Τούρκους , ότε καταπολεμηθέντες ούτοι υπό των Ελλήνων , κι εις εσχάτην ανάγκην ελθόντες, επρεσβεύσαντο περί συνθηκών.
Κεφ. Αον Οι Τούρκοι να παραδόσωσι τα όπλα των και την Ακρόπολιν με όλα τα εν αυτή ευρισκόμενα πράγματα άνευ τινός δόλου.
Κεφ. Βον Οι Έλληνες να φιλάξωσι με όλη τη δυνατήν επιμέλειαν την ζωήν και τιμήν των Τούρκων.
Κεφ. Γον Πάσα φαμιλλία Τουρκική να λάβη ένα φόρτωμα από τα ρούχα της, εννοώντας ρούχα του ύπνου και της αλλαξιάς, δύο τεγγερέδες με τα σκεπασματά των, δύο σαχάνια με τα σκεπασματά των.
Κεφ. Δον από ασημικών, μαλαγματικόν, μαργαριτάρι, συμπεριλαμβάνοντας και τα μετρητά και κάθε τζοβαερικόν όπου ήτον εξ αρχής κτήμα εδικόν των των Τούρκων, εκτός δηλαδή όσων ελαφυραγώγησαν από χριστιανούς, να λάβουν το ήμισυ.
Κεφ. Εον Όσοι των Τούρκων θελήσουν αυτοπροαιρέτως να μείνουν εις τα Αθήνας, να τις συγχωρηθή ελευθέρα η κατοικία, όσοι δε θελήσωσι να απέλθωσι εις Ασίαν, να τους εκβαρκαρίζη η διοίκησις εις Ευρωπαϊκά καράβια, οποιασδήποτε σημαίας τύχοι δίδουσα εις πάσα φαμίλλιαν το αρκετόν διά των ταξείδίων των παξιμάδι και τυρί, πληρώνουσα και τον ναύλον των.
Ταύτα εσυμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο μερών αμεταβλήτως και απαραβάτως και ούτος εδώθη το παρόν είς τα χείρας των Τούρκων, εσφραγισμένον τη σφραγίδι της Διοικήσεως και υπογεγραμμένων παρά των κάτωθεν.
Εν Αθήναις τη 9 Ιουνίου 1822
Ο Αθηνών Διονύσιος
Οι Επίτροποι της υπερτάτης διοικήσεως |
Οι Έφοροι Αθηνών |
Οι Καπετάνιοι Ο Αρχιγραμματεύς |
Ποιος ήταν ο Χριστόδουλος Ραφτόπουλος
*Ένα καλό ερέθισμα και για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.