Χαμομήλι: Οι ωφ/μένοι του Κ.Δ.Η.Φ. Α.μεΑ ΥΠΕΡΙΩΝ μας το συστήνουν… (εικόνες)
Το χαμομήλι πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή του ανάπτυξη ( χαμαί + μήλον = το μήλο του εδάφους). Άλλες κοινές ονομασίες του είναι το χαμόμηλο, το καμηλάκι ή το λουλούδι του Αϊ Γιώργη. Η Άνθηση του ξεκινά από τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Υπάρχουν πάνω από 70 είδη Χαμομηλιού και από αυτά μόνο το 1 είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα ( γερμανικό χαμομήλι). Η ταπεινή του εμφάνιση μπορεί να σε ξεγελά, ωστόσο το χαμομήλι είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά φυτά. Οι ρίζες του ξεκινούν από την αρχαιότητα και φτάνουν έως σήμερα. Λέγεται ότι το χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι , οι Ρωμαίοι και οι Αρχαίοι Έλληνες για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών, ενώ σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Μερικές λοιπόν από αυτές είναι:
• Η αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Η εισπνοή ατμού με εκχύλισμα χαμομηλιού είναι χρήσιμη στα συμπτώματα.
• Η αλοιφή από χαμομήλι μπορεί να βελτιώσει τις αιμορροΐδες.
• Η κατανάλωση αφεψήματος χαμομηλιού βοηθά στην αντιμετώπιση της αυπνίας και διαθέτει ηρεμιστικές ιδιότητες.
• Χρησιμοποιείται για την θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμάτων.
• Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να διαλύσει το αέριο και να καταπραΰνει το φούσκωμα στο στομάχι.
Οι ωφελούμενοι λοιπόν του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ ‘’Υπερίων’’ στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος:
1. Μάζεψαν, αποξήραναν σε σκιερό μέρος και στην συνέχεια έτριψαν και αποθήκευσαν το χαμομήλι σε βαζάκια.
2. Εκπαιδεύτηκαν στην δημιουργία αφεψήματος χαμομηλιού. Σκοπός ήταν η σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών και η προετοιμασία μικρού γεύματος στα πλαίσια των Δραστηριοτήτων Καθημερινής Ζωής και της Ανεξάρτητης Διαβίωσης.
3. Γνώρισαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού ανατρέχοντας σε εγκυκλοπαίδειες και στο διαδίκτυο. Κόλλησαν το χαμομήλι στο προσωπικό τους φυτολόγιο και βοήθησαν στην σύνταξη του παρόντος άρθρου.
4. Τέλος, χρησιμοποιώντας λάδι, δεντρολίβανο, μια κούπα χαμομήλι και μελισσοκέρι δημιούργησαν κηραλοιφή.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.