H διεθνής οργάνωση Healthy Seas, κυνηγάει τα δίχτυα φαντάσματα στην Κεφαλονιά
Την Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή στο κοινό στο Μπαστούνι, Αργοστολίου για την ανάδειξη του προβλήματος της 'αλιείας φάντασμα' της οποίας τη διοργάνωση έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, του Γεωπάρκου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της «Μεσογειακής ημέρας δράσης» του MIO-ECSDE για την ανάδειξη της σημασίας των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών Natura 2000[i] και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα LIFE, θα περιλαμβάνει έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας και βίντεο που θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν μάρτυρες του προβλήματος, «βουτώντας» σε ναυάγια και ύφαλους στη Μεσόγειο, την Αδριατική και τη Βόρεια θάλασσα.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την εικαστικό Micheline Divaris – Lambert, που ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά, θα δημιουργηθεί μια επιβλητική εικαστική εγκατάσταση που αποτυπώνει καλλιτεχνικά το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση του έργου θα μπουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Για τα παιδιά, έχει προβλεφθεί δραστηριότητα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Όσα επιθυμούν να συμμετέχουν, παροτρύνονται να φέρουν μαζί τους μάσκα θαλάσσης.
Το Σάββατο 25/7 και Κυριακή 26/7, διεθνής ομάδα τεχνικών δυτών από την οργάνωση Ghost Diving, θα διεξάγει καθαρισμούς στο βυθό της Κεφαλονιάς για την ανάσυρση διχτυών φαντασμάτων. H ομάδα είναι σε επαφή με την Ακτοφυλακή για την εποπτεία του έργου. Από κει και πέρα, ξεκινάει μια δεύτερη ζωή για τα δίχτυα αυτά. Πρώτη στάση θα είναι σημείο συλλογής στην Πάτρα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη για καθαρισμό και ανακύκλωση σε ολοκαίνουρια προϊόντα.
Πληροφορίες για Συντάκτες:
Healthy Seas
Η περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα θα μετατραπούν και θα αναγεννηθούν από την Aquafil σε νήμα ECONYL®, μια υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.
Ghost Diving
Το Ghost Diving Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ιδρύθηκε το 2002, αρχικά για την προστασία και την διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου, όμως από τον Φεβρουάριο του 2018 ανέλαβε την προστασία και την διαχείριση όλων των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Για την διαχείριση τους χρηματοδοτείται από πόρους του ΥΠΕΝ, του Πράσινου Ταμείου, ενώ υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα με σκοπό την μελέτη και καταγραφή μνημειακών δέντρων, υπεραιωνόβιων ελιών & ελαιώνων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, την λειτουργία του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, την ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας ανάδειξης της βιοποικιλότητας των Ιονίων Νήσων κ.α. στα πλαίσια του ΠΕΠ “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.
Ο Φορέας Διαχείρισης είναι ήδη μέλος ευρωπαϊκών δικτύων προστατευόμενων περιοχών, όπως των EUROPARC, Eurosite, MedPAN. Παράλληλα, έχει θέσει ως στόχο την ανακήρυξη της Κεφαλονιάς-Ιθάκης ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και την θεσμοθέτηση του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως “Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού”. Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών.
[i] Η Κεφαλονιά περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται σημαντικές για επιλεγμένα είδη φυτών και ζώων ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών. Το δίκτυο Natura 2000 καλύπτει το 18 % της ξηράς επιφάνειας της ΕΕ και σημαντικά τμήματα των θαλασσών που την περιβάλλουν. Δεν είναι απλώς ένα δίκτυο φυσικών προστατευόμενων περιοχών. Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται. Στόχος του δεν είναι ο αποκλεισμός οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά η διασφάλιση της συμβατότητας των δραστηριοτήτων με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.