Το διακύβευμα των κινητοποιήσεων στην Σάμη
Η άφιξη των ανεμογεννητριών στο λιμάνι της Σάμης, δεν αποτέλεσε ασφαλώς κεραυνό εν αιθρία. Ήταν γνωστό ότι η σύμβαση για το νέο αιολικό πάρκο στον Ξερακιά είχε υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2019 έχοντας λάβει προηγουμένως όλες τις νόμιμες άδειες εγκατάστασης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής επένδυσης. Είναι επίσης γνωστό, ότι στο επίμαχο σημείο που μάλιστα βρίσκεται εντός δικτύου «Natura 2000» ως ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι προπαρασκευαστικές εργασίες και ουσιαστικά απομένει μόνο η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.
Τις ίδιες εγκρίσεις έχει λάβει εξάλλου και το σύνολο των αιολικών πάρκων που λειτουργούν στην Κεφαλλονιά. Και είναι καλώς ή κακώς πολλά, καθώς το νησί μας διαθέτει υψηλό αιολικό δυναμικό. Σύμφωνα με την μελέτη των περιβαλλοντικών όρων που έχουμε στη διάθεσή μας, η χαμηλότερη τιμή της ταχύτητας του ανέμου στα 80 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους στον Ξερακιά είναι 4,17 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η υψηλότερη 14, όταν η ταχύτητα που απαιτείται για να είναι λειτουργικό ένα αιολικό πάρκο είναι τα 4 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.
Τo Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, προβλέπει μεταξύ άλλων συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε ποσοστό 35% έως το 2030, πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος της δεκαετίας κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την κυβερνητική απόφαση για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αντιλαμβανόμαστε ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Ελπίζουμε βέβαια οι επενδύσεις αυτές να μην αφορούν και πάλι την Κεφαλλονιά, καθώς σύμφωνα με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα, το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων απαγορεύει την αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων στο νησί μας, ενώ το χωροταξικό των Α.Π.Ε. προβλέπει ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να καταλαμβάνουν χώρο που δεν θα υπερβαίνει το 4% της επιφάνειας ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ωστόσο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το ποσοστό πυκνότητας των αιολικών πάρκων στο νησί μας αλλά και στον Δήμο μας ειδικότερα είναι αρκετά μικρότερο του 50% από αυτο που επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία. Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, το πρόβλημα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και απαιτούνται αποφάσεις και δράσεις από το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού της Κεφαλλονιάς.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ζητούμενο είναι οι όποιες νέες επενδύσεις να γίνονται με όρους σεβασμού στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να αυστηροποιηθούν σε σημαντικό βαθμό, με την αποκατάσταση την βλάστησης στα σημεία διάνοιξης οδών στο πλαίσιο της συνολικής προστασίας της βιοποικιλότητας στα σημεία χωροθέτησης, τον σαφή καθορισμό του όλου πλαισίου όταν μια ανεμογεννήτρια ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της και ασφαλώς την παροχή ανταποδοτικών ωφελειών στις τοπικές κοινωνίες. Σε ότι αφορά δε στις υφιστάμενες επενδύσεις, επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν επιτέλους επισταμένοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και εφόσον εντοπιστούν λάθη ή παραλήψεις, να κινηθούν νομικά ώστε να αποδοθούν ευθύνες και φυσικά να απαιτηθούν αποζημιώσεις και διορθωτικές ενέργειες.
Άρα λοιπόν ποιό είναι το διακύβευμα των κινητοποιήσεων που εδώ και δύο εβδομάδες έχουν δημιουργήσει μία πρωτόγνωρη για την Σάμη κατάσταση και που λίγο έλειψε την Παρασκευή να εκτροχιαστεί λόγω της παρουσίας ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, με στόχο την απομάκρυνση των συγκεντρωμένων από το λιμάνι και την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών;
Οι κινητοποιήσεις πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, εντός και εκτός Κεφαλλονιάς, ότι υπαγορεύονται αποκλειστικά και μόνο από την ανάγκη των πολιτών σε Πύλαρο και Σάμη να αισθανθούν ασφαλείς. Δεν έχουν και δεν πρέπει να αποκτήσουν ιδεολογικό πρόσημο, πολλώ δε μάλλον, κομματικό κίνητρο. Δεν είναι μια μάχη κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικά, της ΔΕΗ, της εργολήπτριας εταιρείας ή της ναυτιλιακής που μετέφερε τις ανεμογεννήτριες στην Κεφαλλονιά. Ούτε ασφαλώς δίνουμε κάποιας μορφής αγώνα κατά του πολιτικού συστήματος, των μονοπωλίων ή του μεγάλου κεφάλαιου. Δεν αφορούν κανέναν μας όλα τα παραπάνω και ουδείς έχει το δικαίωμα να προσδώσει τέτοια χαρακτηριστικά στον αγώνα των συνδημοτών μας και κυρίως των νέων ανθρώπων που πρωτοστατούν σε αυτόν.
Οι κινητοποιήσεις έχουν ως αφορμή τους την μη εκφόρτωση των ανεμογεννητριών και την αποτροπή της δημιουργίας του αιολικού πάρκου στον Ξερακιά, η χρονική συγκυρία της οποίας είναι τουλάχιστον ατυχής. Αιτία τους ωστόσο, είναι η καθολική απαίτηση να σκύψουν οι αρμόδιοι φορείς στο πρόβλημα που εδώ και μία πενταετία τουλάχιστον ταλανίζει τον Δήμο μας. Και το πρόβλημα δεν είναι άλλο από τα πλημμυρικά φαινόμενα, γενεσιουργός αιτία των οποίων, πέραν της κλιματικής αλλαγής, είναι τα αιολικά πάρκα και η αποψίλωση των βουνών λόγω της διάβρωσης του εδάφους, των πυρκαγιών και της υπερβόσκησης. Όπως άλλωστε έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, μία απλή βόλτα στα αιολικά πάρκα της περιοχής αρκεί για να διαπιστώσει κανείς του λόγου το αληθές, αλλά και τον τεράστιο όγκο των μπάζων και των φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί στα ρέματα, στα αυλάκια και στους χειμάρρους που ξεκινούν από τις κορυφές των βουνών και περνούν από τα Πουλάτα, τον Καραβόμυλο, την Αγία Ευφημία και άλλες κατοικημένες περιοχές για να καταλήξουν στην θάλασσα ακολουθώντας την φυσική τους ροή. Και δεν θέλει ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι ο όγκος αυτός αποτελεί έναν τεράστιο και διαρκή κίνδυνο για όλους μας.
Τα επίχειρα της διαμορφωθείσας αυτής κατάστασης τα έχει βιώσει τέσσερεις φορές η πολύπαθη Πύλαρος, ενώ τα Πουλάτα στο πρόσφατο παρελθόν υπέστησαν σοβαρές καταστροφές και χαρακτηρίστηκαν ως πλημμυρόπληκτα με το σύνολο του πολιτικού προσωπικού του Νομού μας και όχι μόνο να παρελαύνει από το χωριό μας υποσχόμενο αντιπλημμυρικά έργα που θα το θωράκιζαν από ενδεχόμενα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το αν υλοποιήθηκαν τα υπεσχημένα, είναι μάλλον περιττό να το αναφέρουμε…
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις αποτελούν διαχρονικά σημαντικό όπλο που προφανώς και πρέπει να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της διεκδίκησης αυτών που η κοινωνία θεωρεί ως δίκαια και αναγκαία. Επί του προκειμένου η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η αποφυγή της περαιτέρω επιβάρυνσης της περιοχής μας με νέα αιολικά πάρκα. Αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι και νομικά κατοχυρωμένοι για το ενδεχόμενο να εγερθούν οικονομικές αξιώσεις που προφανώς και δεν θα είμαστε σε θέση ως Δήμος να καλύψουμε. Άλλωστε ο Δήμαρχος Σάμης έκανε προχθές αναφορά σε ασφαλιστικά μέτρα των οποίων την κατάληξη αναμένουμε.
Άρα λοιπόν τι διεκδικούμε ουσιαστικά ως πολίτες και κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου; Πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των ζημιών σε ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές, πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν και ασφαλώς τον καθαρισμό των ρεμάτων και των χειμάρρων από τους όγκους των μπάζων και των φερτών υλικών και την διευθέτησή τους ώστε να περιοριστεί ο διαρκής κίνδυνος που ελλοχεύει για τις παραρεμάτιες και όχι μόνο περιοχές. Ακολούθως, πραγματοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων σε όσα σημεία είναι αναγκαίο. Και επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, άμεση αξιολόγηση της πρότασης για τοποθέτηση μετακινητών φραγμάτων που θα προστατέψουν έστω προσωρινά τα χωριά μας.
Προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος του τόπου μας λοιπόν. Αυτό ζητούν οι πολίτες στην Σάμη και στην Πύλαρο. Αυτό ζητάμε και εμείς στα Πουλάτα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Πηγή: poulatakefalonias.gr