Σοφία Ζαφειράτου (Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς) στον Inkefalonia 103,9: «Ο ΕΟΔΥ κάπου "έχασε την μπάλα" με τα κρούσματα. Κάναμε τους ντετέκτιβ για να βρούμε πως, τι και ποιόν»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 09:17

Σοφία Ζαφειράτου (Πρ. Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς) στον Inkefalonia 103,9: «Ο ΕΟΔΥ κάπου "έχασε την μπάλα" με τα κρούσματα. Κάναμε τους ντετέκτιβ για να βρούμε πως, τι και ποιόν»

Στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι" με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Σοφία Ζαφειράτου.

Συνοπτικά τοποθετήθηκε ως εξής:

Για τα κρούσματα Covid-19 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στην Κεφαλονιά:

Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι τα 6 κρούσματα είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και ομολογώ ότι περιμένω ότι θα ανέβει ο αριθμός αυτός. Από εδώ και μπρoς θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και καθημερινά και κάποια κρούσματα.¨Hταν αναμενόμενο να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος. Το ενθαρρυντικό είναι ότι και τα 6 κρούσματα , είναι 7 τα κρούσματα τελικά κι ένας εξηντάχρονος, δεν έχει χρειασθεί να νοσηλευτούν , είναι με ήπια συμπτώματα. Εκείνο που εύχομαι και ευελπιστώ είναι να παραμείνουνε και όλα έτσι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την δομή του Νοσοκομείου η οποία θα υποστεί μεγάλη πίεση αν χρειαστεί να νοσηλευτούν εκεί και καλό και για τους ίδιους γιατί παραμένουν στα σπίτια τους. Γι αυτό και αυτές τις μέρες αυτό το οποίο συνέχεια τονίζω ,είναι ότι επειδή ακριβώς το επόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων είναι πάρα πολύ κρίσιμο και για το νησί μας και λόγω της μετακίνησης που έγινε τις προηγούμενες μέρες, αλλά και γιατί είναι αναπόφευκτο αφού πανελληνίως είμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος πάρα πολύ δύσκολο εμείς να μείνουμε έξω απο αυτό.

Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι η μαζική έλευση στο νησί επηρέασε την κατάσταση ,αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες και θα έχουμε μια εικόνα, αλλά σίγουρα για το διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων της καραντίνας που έγινε και αυτή η έλευση στο νησί ,θα πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και όσοι είμασταν εδώ και όσοι μετακινήθηκαν και όσοι πάνε κι έρχονται λόγω επαγγελματικών η άλλων προσωπικών λόγων ,θα πρέπει να προστατέψουμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα αν υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ,ηλικιωμένοι μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Για το 2ο Απαγορευτικό (locκdown):

Όλοι ποντάρουμε στο δεύτερο απαγορευτικό (locκdown).Ήδη φαίνεται ότι υπάρχει μια μείωση ,δεν ισχύει ότι γίνονται λιγότερα τεστ, χρειάζεται όμως ένα μεσοδιάστημα 10 ημερών να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Είναι ενθαρρυντικό ότι μειώνεται λίγο ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, απο την άλλη βέβαια, βλέπουμε να αυξάνουνε καθημερινά τα κρεβάτια στις εντατικές μονάδες .Όταν το ποσοστό το οποίο μπορεί να βγεί απο την εντατική είναι το ένα τρίτο περίπου αυτών που μπαίνουν ,λογικό είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτών που θα καταλήξουν.

Για rapid test αντιγόνου για COVID-19 (Ag-RDT στην Κεφαλονιά:

Στις 10 Νοεμβρίου υπήρξε μία συνάντηση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας με τον Υπουργό Υγείας ,του θέσαμε κάποια θέματα μεταξύ των οποίων ήτανε τι θα γίνει και με τα rapid test, διότι αυτή τη στιγμή διανέμονται συγκεκριμένα rapid test, που έχει εγκρίνει ο ΕΟΦ και διενεργούνται μόνο απο τις κρατικές δομές. Κάποιοι πρόεδροι του θέσαμε το πρόβλημα ότι στις περιοχές μας δεν υπάρχουν οι κρατικές δομές που έχει στο μυαλό του ,δηλαδή τα ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία και αυτό το έργο να το αναλάβουν τα νοσοκομεία ,το έργο δηλαδή της πρωτοβάθμιας που αφορά τα μαζικά τεστ, δεν μπορεί να το αναλάβει το νοσοκομείο ,αρκετά προβλήματα και φόρτο έχει, άρα θα πρέπει να δώσει ένα ελεύθερο στις κατά τόπους Περιφέρειες και στους Ιατρικούς Συλλόγους και αν μπορέσουμε να προμηθευτούμε επιπλέον τεστ απο αυτά που ο ΕΟΔΥ έχει και διαχειρίζεται ,είτε μέσα απο δωρεές η αν η περιφέρεια θέλει να δώσει ένα κονδύλι η οι Δήμοι για την προμήθεια αυτών των τέστ και απο εκεί και πέρα, ο Ιατρικός Σύλλογος σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία γιατί δεν μπορεί να γίνονται τα rapid test στο πεζοδρόμιο και για να υπάρχει ένας έλεγχος και να υπάρχει μια αναφορά στον ΕΟΔΥ που είναι και το ζητούμενο του κράτους, να γίνονται στο νοσοκομείο η στις ιατρικές δομές .

Είπαμε το αυτονόητο ,ότι αν είναι πέντε γιατροί στο νοσοκομείο, δεν μπορούν να κάνουν τα μαζικά τεστ. Δώστε μας την ελευθερία να συνεισφέρουμε και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι .

Αυτό μέχρι τώρα δεν γινόταν. Εμείς εδώ τοπικά είπαμε ως Ιατρικός Σύλλογος ότι θα τους παρακάμψουμε και θα πάμε με την Αντιπεριφέρεια να προμηθευτούμε τα τεστ και θα τα κάνουμε χωρίς την άδεια τους.

Αναγνώρισε ο Υπουργός ότι είναι πρόβλημα αυτό και μάλιστα δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα δεί πως μπορεί να γίνει ,ούτως ώστε να γίνουν τα μαζικά τέστ πέρα απο τον ΕΟΔΥ και τις κρατικές δομές οι οποίες έχουν αναλάβει το έργο.

Επειδή όμως αυτές τις δεσμεύσεις τις ακούω λίγο κάπως, εμείς προσπαθούμε με τον Αντιπεριφερειάρχη να συνεχίσουμε αυτό το οποίο έχουμε κάνει. Ελπίζω να μας αφήσουν και να μην κολλήσουμε στα διασκεδαστικά. Υπάρχει φραγμός, τον οποίο φραγμό τον έχει βάλλει το κράτος και ο ΕΟΔΥ. Ελπίζω να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και προ του εισαγγελέα ότι παρανομούμε.

Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε

Είμαστε στην φάση που η Περιφέρεια έχει ζητήσει προσφορές απο τις εταιρείες ,έχω ζητήσει το μάξιμουμ ,ανάλογα με τις προσφορές που θα υπάρχουνε και χίλια και δύο χιλιάδες rapid test.

Για την ενημέρωση των κρουσμάτων:

Είπα στον Υπουργό, ότι αυτή την στιγμή εννοείται ότι υπάρχει ένα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κεφαλονιά, αφήστε που κάναμε τους ντετέκτιβ για να βρούμε πως, τι και ποιόν, δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Ιατρικός Σύλλογος και τώρα δεν ξέρουμε, δεν υπάρχει κάποια θεσμική ενημέρωση, δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση. Πανελλαδικά υπάρχει αυτό το θέμα, οι διαμαρτυρίες όλων είναι, ότι τα κλιμάκια που υπάρχουν στις Περιφέρειες ,δεν έχουν καμία επικοινωνία με του Ιατρικούς Συλλόγους με αποτέλεσμα να μην έχουμε οι κατά τόπους Σύλλογοι την πληροφορία ούτως ώστε να δώσουμε μιά συμβουλή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων, να συμβουλεύουμε δηλαδή το κράτος. Κάποιοι Πρόεδροι συμμετέχουμε στα Συντονιστικά Όργανα των Περιφερειών, όμως αυτό δεν γίνεται Πανελλαδικά. Κι εμείς που συμμετέχουμε αν δεν έχουμε τη σωστή πληροφορία και την έγκαιρη, πως μπορούμε να παρέμβουμε;

Προκειμένου να υπάρχει ένα κεντρικό κοντρόλ στην όλη ιστορία απο τον ΕΟΔΥ, μπήκανε πάρα πολλά απαγορευτικά, στεγανά. Με αποτέλεσμα τώρα σ αυτή τη φάση ,ούτε πληροφορία να υπάρχει και ο ίδιος ΕΟΔΥ από μόνος του να μην μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Αυτό που ζητήσαμε εμείς από τον Υπουργό είναι αυτά τα στεγανά να αρθούν, διότι μπορεί μέχρι τώρα ο ΕΟΔΥ να κατάφερνε να συντονίσει τα πάντα όλα, αλλά αυτή την στιγμή είναι σε ανεπάρκεια. Και πως φαίνεται αυτό;¨Οταν θετικοί ασθενείς προσπαθούν να επικοινωνήσουν 4 και πλέον ώρες να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ και δεν τα καταφέρνουν τελικά για να τους βοηθήσει για το τι πρέπει να κάνουν στην ιχνηλάτηση και ιχνηλάτηση δεν γίνεται τελικά; Κάπου έχει χαθεί η μπάλα. Αυτό που ζητάμε τελικά είναι να αρθούν τα κάποια στεγανά ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.

Τα μαζικά τεστ θα μας δώσουν και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα που να μπορέσουμε να οργανώσουμε. Που βρισκόμαστε γενικά ως νησί, που βρίσκεται ο κάθε δήμος.

Καμιά φορά ακούω σχόλια, μα ο Ιατρικός Σύλλογος τι κάνει; Μα αν δεν έχει την πληροφορία τι να κάνεις Αν είχαμε πληροφόρηση έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις.

Είπε ο Υπουργός ότι θα προσπαθήσει αυτά τα ζητήματα της επικοινωνίας των τοπικών φορέων να λυθούνε .Κρατάω μικρό καλάθι. Περιμένω να δώ τι θα γίνει.

¨Όσον αφορά την μεταδοτικότητα του ιού:

Θεωρούμε ότι έχουν γίνει κάποιες μεταλλάξεις του ιού και υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ο καιρός ψυχραίνει και παίζει ρόλο και αυτό.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε ,θεωρούνε όλοι ότι είμαστε στο πίκ ,η τέλος πάντων κοντά στο πικ της πανδημίας, θα παραμείνει για κάποιες μέρες ψηλά και μετά θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται αν τα μέτρα θα αποδώσουν.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες:

Να τηρούνε τα μέτρα του απαγορευτικού (locκdown).

Οι Κεφαλονίτες και στο πρώτο έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και στο δεύτερο από ότι βλέπω υπάρχει σεβασμός στα μέτρα αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στον κόσμο και τους ευχαριστώ από την θέση μου, γιατί αυτό μας διευκολύνει και ως ιατρική κοινότητα. Είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ακολουθούν τις οδηγίες μας, έρχονται με τα ραντεβού τους στα ιατρεία ,έξω τηρούν τα μέτρα που πρέπει να τηρούνε, τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γιατί μας βοηθάνε πάρα πολύ μ αυτό που κάνουνε.

Να τηρούν λοιπόν ευλαβικά τα μέτρα ,που νομίζω όλοι το κάνουνε, όσοι αναγκαστικά βγαίνουν και μπαίνουν στο νησί ανεξαρτήτως την περιοχή που έχουν επισκεφθεί, αν είναι στο κόκκινο η στο πορτοκαλί θα πρέπει για μια εβδομάδα να μπουν σε μια μορφή αυτοκαραντίνας. Αν κάποιος εμφανίσει κάποια συμπτώματα ,άμεση επικοινωνία με τον γιατρό του, εκείνος θα τον καθοδηγήσει ανάλογα. Δεν βοηθάει να τρέχει στο νοσοκομείο. Ούτε άμεσα τεστ μπορεί να γίνει κι αν γίνει και είναι αρνητικό ,δεν σημαίνει ότι δεν έχει. Στο νοσοκομείο πηγαίνουν αυτοί οι οποίοι κατευθύνονται απο την Πολιτική προστασία μέσω της ιχνηλάτησης.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη που ακολουθεί: 

{https://soundcloud.com/user-46829938/zafeiratou-iatrikos-10-11-inkefalonia-1039}

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250