“Κραυγή αγωνίας” από τον πρόεδρο της “Κράνης” Ιάκωβο Νιφοράτο: “Έρχεται το τέλος του λιανεμπορίου -  Χρειαζόμαστε στήριξη”   

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 12:07

“Κραυγή αγωνίας” από τον πρόεδρο της “Κράνης” Ιάκωβο Νιφοράτο: “Έρχεται το τέλος του λιανεμπορίου -  Χρειαζόμαστε στήριξη”    

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή ,μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου “Η Κράνη” Ιάκωβος Νιφοράτος.

Το δεύτερο lockdown, οι επιχειρήσεις που  αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο καθώς και στους μήνες που προηγήθηκαν οι τζίροι ήταν αναιμικοί και οι αρνητικές επιπτώσεις  εμφανίζονται ήδη δοκιμάζοντας ανθρώπινες αντοχές,  και φυσικά επαγγελματική δραστηριότητα,ήταν το θέμα που αναπτύχθηκε. 

Αρχικά,ο κ. Νιφοράτος στάθηκε στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε αναφέροντας ότι σε διάρκεια 11 μηνών τα καταστήματα είναι πάνω από τρεισήμισι-τέσσερεις μήνες κλειστά και αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Για την παρούσα κατάσταση ανέφερε:”Οι καταστάσεις που ζεί το λιανεμπόριο είναι πρωτόγνωρες,έχει χαθεί πολύ μεγάλος τζίρος από τα καταστήματα και θεωρώ ότι έρχεται το τέλος του. Το λέω με κραυγή αγωνίας, όλοι γνωρίζουμε την μεγάλη απώλεια που έχει αυτή τη στιγμή το λιανεμπόριο. Αλλάζει το προφίλ της αγοράς και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από το Ελληνικό κράτος. Στα δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης που βιώσαμε, είμασταν εμείς που σηκώσαμε στο μεγαλύτερο μέρος τον σταυρό του μαρτυρίου. Και τότε συνέβησαν στην αγορά πρωτόγνωρες καταστάσεις,η δεκαετής κρίση δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα,χιλιάδες λουκέτα στις ελληνικές επιχειρήσεις, υπερχρεώθηκαν, τείχαν μειωμένους τζίρους λόγω χαμηλού εισοδήματος του καταναλωτή και έρχεται ως συνέχεια αυτής της κατάστασης η πανδημία να χτυπήσει τον χώρο. Κατά την δεκαετή οικονομική κρίση και με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων φτιάχτηκε το “μαξιλάρι¨των 32 δις, που η μία κυβέρνηση κληρονόμησε στην άλλη. Ένα μεγάλο μέρος ήταν απο την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και ένα μέρος  από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους .

¨Ενα μεγάλο μερίδιο όμως ανήκει στις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή,που έπρεπε αυτό το “μαξιλάρι” να γυρίσει πλέον αναλογικά στις επιχειρήσεις ,να βοηθηθούμε γιατί εμείς το δημιουργήσαμε δεν έρχεται κι έρχεται σε μορφή δανείων. Η κυβέρνηση δημιούργησε τα προγράμματα τα ΤΕΠΙΧ,το ΤΕΠΙΘ2  ,το εγγυοδοσίας με την συμβολή του δημοσίου κατά 80%αλλά δεν παύει να είναι δάνειο. Και η επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να ξαναγυρίσει πίσω. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις έχουν απολέσει την ασφαλιστική και φορολογική τους ενημερότητα γιατί χρωστάνε.

Έχει επιβληθεί πλέον ένα καθεστώς στην αγορά αφιλόξενο και επικίνδυνο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις,αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που είναι στις επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή που η αγορά έχει ανάγκη από ρευστότητα και ρευστότητα που να μην είναι επιστρεπτέα,να δοθούν άτοκα δάνεια και με μακρόχρονη αποπληρωμή. Από την στιγμή που η κυβέρνηση έχει να καλύψει ένα σωρό τομείς,πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός πακέτου γιατί αλλιώς οι επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν. Παρότι οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές,οι υποχρεώσεις μας τρέχουν. Η ταυτότητα μιας επιχείρησης είναι η ασφαλιστική και η φορολογική της ενημερότητα,εάν δεν τα έχεις αυτά δεν υφίστασαι ως επιχείρηση ,έχουν ανασταλεί οι πληρωμές για κάποιους φόρους,για άλλους όχι, αν δεν έχεις τις ενημερότητες που ανέφερα δεν μπορείς να έχεις μπλοκ επιταγών. Οι επιταγές μπήκαν σε αναστολή για άλλη μια φορά,όπως εφαρμόζεται όμως η όλη ιστορία είναι πρόβλημα. Μπορεί να καλύπτεις την επιταγή σε 75 ημέρες,αλλά δεν έχεις δουλέψει για να τις καλύψεις. Υπάρχει πρόβλημα με τους προμηθευτές μεγάλο.Προτείναμε στο κράτος από το πρώτο lockdown ,να βγει ένα άτοκο δάνειο για να καλύπτονται οι επιταγές στον ανάλογο χρόνο,υπήρχε χρόνος να το επεξεργαστεί η κυβέρνηση  και να δοθούν άτοκα δάνεια.Δεν έχουν αφουγκραστεί τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά,είμαστε κλειστοί με κρατική εντολή,παρά την θέληση μας,θα πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση όταν δίνει αυτές τις εντολές να είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις. Γιατί δεν ήταν η κυβέρνηση έτοιμη να καλύψει το πρόβλημα των σφραγισμένων επιταγών απο την προηγούμενη απαγόρευση;.Όλα αυτά που γίνονται είναι για να κλείσουν οριστικά οι επιχειρήσεις. Το ότι θα κλείσουν  επιχειρήσεις πάρτε το ως δεδομένο”.

Οσον αφορά το σύστημα “ακορντεόν”(άνοιγμα-κλείσιμο): “Θα είναι τσάκισμα των επιχειρήσεων .Είθισται την περίοδο τον γιορτών η αγορά να είναι πάντα ενήμερη,να έχουν κάνει τις προμήθειες τους τα καταστήματα,γενικά ήταν ένας μήνας ευεργετικός για τις επιχειρήσεις,τώρα πως το κατάστημα θα προμηθευτεί πράγματα τα οποία δεν ξέρει αν θα τα πουλήσει και δεν ξέρει και πότε θα ανοίξει για να τα πουλήσει. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς,ένδυση,υπόδηση,τι να επιχειρήσει,να του μείνει το εμπόρευμα η να ξεκινήσει τις εκπτώσεις για να δελεάσει τον καταναλωτή;Ακούγονται πάρα πολλά,ο καθένας παίρνει ένα μικρόφωνο, μπορεί να μιλάει από τον καναπέ του αλλά  είναι άσχετος και δεν συνυπολογίζει ότι και ο τουρισμός και η εστίαση που με ρίσκο λειτούργησαν όσο λειτούργησαν δεν κέρδισαν τελικά.Εκεί που λειτουργούσαν 5-6 μήνες για να μπορέσουν να τζιράρουν, μέσα σε ενάμιση δύο μήνες που δουλέψανε ,μπήκανε μέσα. Παίρνουν αυτό το μοντέλο τώρα και το πάνε στο εμπορικό κομμάτι της αγοράς. Δεν είναι μοντέλο αυτό. 

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον “Ιανό”:Ο σύλλογος μας συμμετέχει στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ζακύνθου και Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Εκεί εκπροσωπώ στο διοικητικό συμβούλιο τον εμπορικό κόσμο της Κεφαλονιάς. Από τον Μάρτιο η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μια πάρα πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τα αιτήματα προς την κυβέρνηση. Συγκεντρώνουμε τα υφιστάμενα προβλήματα,τα ψηφίσματα και κάνουμε παρεμβάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το εμπόριο. Πρόσφατα όσον αφορά τον 'Ιανό”,αλλά και για το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τον covid-19 ,το οποίο ήταν σχετικά αποτυχία γιατί το 80% των επιχειρήσεων δεν ωφελήθηκε από αυτό το πρόγραμμα,(ανέλυσε τους λόγους), με δική μου πρωτοβουλία έθεσα το θέμα του ότι έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω “Ιανού” και θα έπρεπε να είχε συνυπολογισθεί αυτό στο πρόγραμμα της Περιφέρειας,το οποίο θα έπρεπε να έχει την ευαισθησία και την ευελιξία ούτως ώστε να δοθούν χρήματα σε όλες τις επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να αιτούμαστε και να πιέζουμε για ένα δεύτερο πρόγραμμα. Ξεχνάμε και κάποια θεσμικά προβλήματα μέσα σε όλο αυτό τον πανικό,όσον αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό,γιατί ενώ ζούνε μέσα σ αυτή τη λαίλαπα να συνεχίζουν να είναι κατασχεμένοι οι λογαριασμοί τους και να μην μπορούν να κινηθούν οι επιχειρήσεις. εδώ είναι το κράτος μέριμνας που αγκαλιάζει το πρόβλημα του πολίτη. Τουλάχιστον να αναστείλουν αυτή την διαδικασία,το κράτος έχει τους μηχανισμούς να πάρει τα λεφτά του και θα τα πάρει,αλλά τουλάχιστον να δώσει μιά αναπνοή στις επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν να κλείσουν καταστήματα,είναι κόποι μιας ζωής!

Απασχολούμε εργαζόμενους!Η ανεργία τι θα φέρει. Πως θα ζήσει ένας εργαζόμενος με ένα επίδομα 200-300-400 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στηρίζουν οικογένειες.

Όσον αφορά το μέλλον του εμπορικού κόσμου και τα αιτήματα του ως Προέδρος του Εμπορικού συλλόγου Αργοστολίου “Η ΚΡΑΝΗ”και ως επαγγελματίας,ο κ.Νιφοράτος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα, είχαν τηρήσει όλα τα μέτρα ασφαλείας ,δεν διαπιστώθηκε απο τα καταστήματα του λιανεμπορίου μετάδοση του κορονοιού. Πρέπει να ανοίξουν με την σωστή εφαρμογή των μέτρων ,να λειτουργήσει η οικονομία,δεν έχουμε όπως τόνισε αντίρρηση να γίνει πιο περιορισμένο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στις εργασίες τους σταδιακά. Αν υπάρξει μέριμνα απο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ,με την ΕΣΕΕ, τις ομοσπονδίες ,τα επιμελητήρια,θα βρεθεί η φόρμουλα. Οι τοπικές αγορές ,όπου δεν υπαρχει πρόβλημα με τον κορονοϊό 

γιατί να μην λειτουργήσουν. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/kappatos-1039-nov-2020}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250