Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου (Υπερίων) για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμέΑ στο Ληξούρι: “Παλεύουμε για πράγματα που θα τους εξασφαλίσουν μια ζωή καλύτερη απ' αυτή που βιώνουν αυτή τη στιγμή”

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2020 20:53

Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου (Υπερίων) για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμέΑ στο Ληξούρι: “Παλεύουμε για πράγματα που θα τους εξασφαλίσουν μια ζωή καλύτερη απ' αυτή που βιώνουν αυτή τη στιγμή”

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι”στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Xαλαβαζή ,μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου.

Η διαδικτυακή συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη – «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία» και η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης και λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ (Σ.Υ.Δ.) στο Ληξούρι, ήταν το θέμα στο οποίο στάθηκαν ο δημοσιογράφος και η φιλοξενούμενη του.

Η κα Μαροπούλου Ζαφειράτου ξεκινώντας την ενημέρωση για το κέντρο του “γαλαξία” των ΑμεΑ στο Ληξούρι τον “Υπερίωνα”,που ευθυγραμμίζεται και λούζει με γονιμοποιά “φωτόνια” από τον Απρίλιο του 2017 τα ΑμεΑ αλλά και την ίδια την κοινωνία,αναφέρθηκε στην διαδυκτιακή συνέντευξη και την προβολή του βίντεο που επιμελήθηκε η εργοθεραπεύτρια της Δομής κα Μίνα Κουρκουμέλη, μαζί με τα παιδιά και τους άλλους εργαζόμενους και στις πολύ καλές εντυπώσεις που προκάλεσε. Η 3η Δεκεμβρίου ανέφερε,ήταν μία παγκόσμια ημέρα για την αναπηρία γεμάτη,γιατί όλα όσα ειπώθηκαν στην συνέντευξη κατέκλυσαν συναισθηματικά πάρα πολλούς ανθρώπους που άκουσαν και που κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους λόγω της πανδημίας,άκουσαν πράγματα που έχουν να κάνουν με τον διαφορετικό συνάνθρωπο μας και πόσες προσπάθειες κάνει ένας γονεϊκό κίνημα για να δημιουργήσει ιδρύματα εδώ,προκειμένου τα παιδιά να μην βρεθούν μακριά από τις οικογένειες τους και μεταφερθούν σε άλλα μέρη που διαθέτουν ιδρύματα κατάλληλα να μείνουν όταν δεν θα υπάρχει η οικογένεια να τους στηρίζει.

Όσον αφορά τήν ίδρυση και λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ(Σ.Υ.Δ.) στο Ληξούρι,ανέφερε : “Σύμφωνα με τα δικαιώματα που έχουν σύμφωνα με την σύμβαση του ΟΗΕ τα ΑμεΑ ,το κράτος,η πολιτεία,τόσα χρόνια είχε μείνει αρκετά πίσω. Γίνονται βέβαια πάρα πολλά βήματα τελευταία,αλλά την στιγμή που πήγαιναν να ξεκινήσουν αυτά τα βήματα,πέσαμε στην περίπτωση της πανδημίας που αν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχοσωματική υγεία και την ισορροπία των ανθρώπων,φανταστείτε πόσο μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για τα άτομα με αναπηρία. Φτιάξαμε λοιπόν μιά μελέτη σκοπιμότητας,την οποία υποβάλαμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,ζητώντας να στηθεί στο Ληξούρι μιά τέτοια στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης. Την υποβάλαμε για έγκριση,μας βοήθησε σ' αυτό πάρα πολύ και ο βουλευτής του νομού μας ο κ. Καππάτος και η Περιφερειάρχης κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και μέσω της κας Δόμνας Μιχαηλίδου που είναι υφυπουργός εργασίας και κοινωνικής μέριμνας ανταποκρίθηκαν και η μελέτη σκοπιμότητας εγκρίθηκε. Βρισκόμασταν σε επικοινωνία με την Περιφέρεια για να βγεί μία πρόσκληση για ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αλλιώς δεν μπορεί να γίνει η χρηματοδότηση,την υποβάλαμε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις 30 Νοεμβρίου με την βοήθεια εταιρείας συμβούλων που μας στηρίζει,γιατί χρειάζεται να καταθέσεις ένα σωρό δικαιολογητικά και να έχεις έτοιμο ένα κτήριο που να το περιγράφεις ανάλογα και να έχουμε και το δικαίωμα να το μισθώσουμε,γιατί δεν έχουμε δικό μας. Το έχουμε βρει το κτήριο,είναι γύρω στα 200τ.μ,η πρώτη “στέγη” θα φιλοξενεί μόνον πέντε άτομα με αναπηρία,γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σε χρηματοδοτεί για άσυλα η για ιδρύματα ,θέλει αυτό που θα φτιαχτεί να θυμίζει οικογενειακό περιβάλλον,να είναι μιά κατοικία. Τα χρήματα που θα πάρουμε απο την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι 448.877 ευρώ για μία τριετία,αυτά αναπροσαρμόζονται στην συνέχεια σε άλλες τριετίες και πάνε εφ΄όρου ζωής. Η εάν δεν καλυφθούν απο το ευρωπαϊκό πρόγραμμα,δικαιολογούνται ασφάλειες που έχουν τα ΑμεΑ μέσω του ΕΟΠΥ για όλες αυτές τις διαδικασίες. Δεν θα αποτελεί αυτή η “στέγη” μια δομή κλειστής φροντίδας η νοσηλείας ,θα είναι μιά ανοιχτή δομή,όπου θα έχει ο ωφελούμενος και αρκετό προσωπικό,έτσι ώστε να πετύχουμε πράγματα για την αυτόνομη διαβίωση του.

Θα είναι κοντά στο γνωστό τους περιβάλλον και όταν φύγουν οι γονείς τους απο τη ζωή,δεν θα βρεθούν σε ένα ίδρυμα,θα είναι στον χώρο τους,στους φίλους τους,στους συγγενείς τους .Θα έχουν δικό τους δωμάτιο με δικό τους μπάνιο,με μεγάλη εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση στην προσωπική και υγιεινή τους καθαριότητα,στο να εκπαιδευτούν σε όλο αυτό το σύστημα της φροντίδας του εαυτού τους,στο να μάθουν να μαγειρεύουν μαζί με τους υποστηρικτές εκπαιδευτές,στο να βγουν μιά βόλτα,στο να βγουν στον προ επαγγελματικό και επαγγελματικό στίβο. Χίλια δυό πράγματα που θα τους εξασφαλίσουν μιά ζωή ίσως και καλύτερη από αυτή την οποία βιώνουν αυτή τη στιγμή μέσα στην οικογένεια ,σε ένα περιβάλλον που σαφώς δεν μπορεί να τους εκπαιδεύει. Μιλάμε για ενήλικες πλέον,άνω των 18 ετών. Η κατοικία έχει 500 ευρώ τον μήνα, θα γίνουν παρεμβάσεις πάρα πολλές οι οποίες κατά το 70% θα καλυφθούν ως επιλέξιμη δαπάνη απο το ΕΣΠΑ. Αυτή ήταν η επιτυχία του βουλευτή κ.Καππάτου μέσω της κας Μιχαηλίδου και με την βοήθεια του Δήμου Ληξουρίου τα έπιπλα που θα χρειαστούν και η υλικοτεχνική υποδομή και από ότι μπορέσουμε να κάνουμε εμείς ως “Ένωση” από τούς χορηγούς μας από άλλα ιδρύματα της χώρας. Ελπίζουμε ότι την Άνοιξη που θα έχουμε μπει και σε ένα άλλο στάδιο της πανδημίας θα είμαστε όλοι μαζί δια ζώσης εκεί για να την εγκαινιάσουμε. Αυτό είναι ένα πείραμα για την πρώτη τριετία,αλλά στούς μεσοπρόθεσμους στόχους μας είναι σε ένα οικόπεδο στην ελιά του Ταβιά που έχουμε από τον Δήμο Ληξουρίου,να χτίσουμε πέντε τέτοιες κατοικίες ,με μιά προγραμματική σύμβαση που θα κάνει ο δήμος με το ΕΣΠΑ ,ένα ΕΣΠΑ που θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε εμείς ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι ο φορέας μας,για να μπορέσει να τις χτίσει. Αφού αποδείξουμε στις οικογένειες αλλά και στην τοπική μας κοινωνία ότι η “στέγη” όντως είναι ένα πολύ καλό ίδρυμα που θα φιλοξενήσει ανθρώπους που θα περνάνε καλά-μέχρι στιγμής έχουμε γύρω στις 25 αιτήσεις- θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε και περισσότερες περιπτώσεις.”

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής για την πρώτη “στέγη”:Θα βγεί μία πρόσκληση που θα ορίζει τα κριτήρια απο το ΕΣΠΑ ,θα τα έχει βάλει ήδη σε εμάς για να κάνουμε την πρόσκληση που θα απευθύνεται στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης,θα υποβληθούν οι αιτήσεις , θα υπάρχει μία μοριοδότηση ,αλλά και μία διεπιστημονική ομάδα που θα συστήσουμε εμείς με επιστήμονες για να εξετάζονται εκείνοι λαμβάνοντας υπόψιν και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια της κάθε οικογένειας. Όλα αυτά με απόλυτη διαφάνεια και απόλυτη αντικειμενικότητα. θα υπάρξει μία προκήρυξη που θα ζητάμε απο 5 έως 7 εκπαιδευτές -φροντιστές-νοσηλευτές γιατί θα έχουμε την δυνατότητα συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες ,ψυχίατρο,κοινωνικό λειτουργό,έχουμε και μία υποδομή από το ΚΔΗΦ και το πιο καλό γι αυτή τη στέγη είναι ότι πέντε άνθρωποι που θα μπουν εκεί με το σχολικό λεωφορείο θα έρχονται το πρωί και στο κέντρο μας για εκπαίδευση”.

Όσον αφορά τον επαγγελματικό στίβο ΑμεΑ:Από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου,παρακολουθώντας κάθε εβδομάδα που κάνουμε τέστ ,πόσο καλά εκπαιδεύσιμοι είναι οι ΑμεΑ,δεχθήκαμε την πρόταση του Διοικητή να κάνουμε υπόμνημα στην 6η ΥΠΕ στην οποία ανήκουμε και στον υπουργό κ.Κικίλια, που αν βρεθώ στην Αθήνα θα προσπαθήσω να έχω ένα ραντεβού αν μπορώ να συναντηθώ μαζί του,έτσι ώστε να βγει μια προκήρυξη για παιδιά που έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολύ μικρή υποστηρικτική εργασία στο χώρο του νοσοκομείου ,να απασχολούνται για ένα τετράωρο και να παίρνουν και το χαρτζιλίκι τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα.

Τέλος η κα Σοφία Μαροπούλου-Ζαφειράτου,αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας του Υπερίωνα-η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2013 στο Ληξούρι Κεφαλονιάς από γονείς και κηδεμόνες Α.μεΑ και στην λειτουργία της δομής στην περίδο της πανδημίας..

¨Εχει αλλάξει συλλήβδην η νοοτροπία στον Ληξουριώτικο λαό ,μας αγαπάνε,μας αποδέχονται, μιλάνε μαζί τους,έχει φύγει σε μεγάλο βαθμό ο ρατσισμός,όλοι τους υποδέχονται και μας αποδέχονται με ενθουσιασμό. Οικογένειες που είναι οι τελευταίες που ξεπερνούν αυτά τα προβλήματα και που δεν τους είχαν δοθεί δυνατότητες εκπαίδευσης βλέπουν τις αλλαγές στα παιδιά τους. Όλα αυτά αποδεικνύουν την εξέλιξη τους.

Οσον αφορά την πανδημία στην πρώτη καραντίνα κλείσαμε- ήμασταν σε αναστολή. Οταν επανήλθαμε οι ωφελούμενοι ήταν πολύ φορτισμένοι ψυχοσωματικά,ήρθαμε πολύ πίσω και με τους ίδιους και με τις οικογένειες. Με τον “Ιανό” υπήρχαν κάποιοι που δεν μπορούσαν να πεισθούν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν δέκα μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τραυμάτιζαν και τις πρίζες στο σπίτι τους για να ανάψει το φώς .Τώρα όμως τους έχουμε δώσει και μέσα από την διαδικασία όλη αυτή ,ότι κάποιες φορές οι καιρικές συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν τέτοια προβλήματα. Είχαμε πολύ μεγάλη δυσκολία να τους πείσουμε ότι πρέπει να φοράνε μάσκα ,τώρα φοράνε όλοι μάσκα,πλένουν πολύ σχολαστικά τα χέρια τους,δεν μπαίνουν στο σχολικό αν δεν απολυμάνουν τα χέρια τους. τα έχουν αποδεχθεί όλα και βέβαια οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει την υπουργό την κα Κεραμέως και την υφυπουργό αρμόδια για τον τομέα αυτό κ.Μιχαηλίδου,ότι καλό θα είναι να μην ανασταλεί η λειτουργία όλων των δομών της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ,αλλά τα παιδιά να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα,να μοιραστούν σε δύο βάρδιες,να αυξηθούν τα δρομολόγια με τα σχολικά λεωφορεία ,να δέχονται εξατομικευμένη εκπαίδευση όχι ομαδική,να τρώνε σε ξεχωριστά τραπεζάκια. Όλα αυτά τα κάνουμε,έχουμε λάβει πολλά μέτρα προστασίας και έχουμε καταφέρει και την εκπαίδευση των ΑμεΑ σ αυτό και περνάμε καλά. Να μας βοηθήσει ο Θεός μέχρι το τέλος να τα καταφέρουμε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 {https://soundcloud.com/user-46829938/maropoulou-1039}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250