Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στηρίζει την ανάδειξη Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού στην Κεφαλονιά
Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την συνεργασία για την προώθηση και ανάδειξη του Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού του Εθνικού Δρυμού Αίνου υπέγραψαν την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, με τον Προέδρο του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, Γεώργιο Δρακάτο.
Το Μνημόνιο περιλαμβάνει την παροχή διευκολύνσεων και υποστήριξης εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο υλοποίησης διακριτών δράσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική προβολή και ανάδειξη του Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού, τη προβολή αυτού, την επίτευξη θετικής αξιολόγησης του φακέλου και ανακήρυξης του ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού από την Διεθνή Οργάνωση για την Προστασία των Σκοτεινών Ουρανών (IDA), αλλά και τη βιώσιμη λειτουργία του.
Το πλέγμα των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του μνημονίου περιλαμβάνει την οργάνωση κοινών ενημερωτικών εκδηλώσεων για την προβολή και ανάδειξη του Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού, την προβολή, υποστήριξη και προώθηση του Πάρκου και των δράσεων του από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την εκπόνηση πτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών με θέματα που άπτονται του αντικειμένου και των δράσεων του Πάρκου, την από κοινού υποβολή δημοσιεύσεων, προτάσεων για ανάληψη εθνικών, κοινοτικών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων, την παροχή εργαστηριακού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων κατά την διενέργεια μετρήσεων κατά της φωτορύπανσης, με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, προγραμμάτων επιμόρφωσης και δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη στοχοθεσία του Πάρκου, σε συνεργασία με το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος,σε δήλωσή του επεσήμανε πως «η συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να συστήσει και να αναδείξει το Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού στην Κεφαλονιά αποτελεί την έμπρακτη υποστήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου σε ένα εγχείρημα μοναδικό στην ελληνική επικράτεια, το οποίο έχει πολλαπλές επιστημονικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι η κατάληξη της προσπάθειας θα είναι θετική, και ότι το Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού του Αίνου θα αποτελέσει τον πυρήνα για την ανάπτυξη νέων δράσεων που θα ωφελήσουν όχι μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά και θα αναδείξουν το θέμα της διατήρησης ποιότητας του σκοτεινού ουρανού ως ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό, παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα».
Με την σειρά του, ο Προέδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, Γεώργιος Δρακάτος ανέφερε ότι «Στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έχει ξεκινήσει προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού κατά της φωτορύπανσης, η οποία πιστοποιήθηκε περίπου πριν ένα χρόνο όταν υιοθετήθηκαν οι αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προστασία του Σκοτεινού Ουρανού (IDA) για εφαρμογή πολιτικών κατά της φωτορύπανσης. Από τότε με την βοήθεια της του Ελληνικού Παραρτήματος της IDA, της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» και ερασιτεχνών αστρονόμων της Κεφαλονιάς ξεκίνησε μία προσπάθεια για την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού και μάλιστα του πρώτου Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα διεξήχθησαν εκπαίδευση προσωπικού, μετρήσεις φωτορύπανσης, εκδηλώσεις, ημερίδες, καθώς και αξιολόγηση του φωτισμού των οικισμών της Κεφαλονιάς. Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έρχεται την κατάλληλη στιγμή της ολοκλήρωσης του φακέλου ανακήρυξης του πρώτου Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού στην Ελλάδα και προδίδει μια μεγάλη προοπτική για την βιώσιμή λειτουργία του Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Βασικός στόχος του Φορέα Διαχείρισης από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα αποτελεί η προστασία της βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς & Ιθάκης, σε συνδυασμό με την βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της Κεφαλονιάς. Ιδιαίτερη μέριμνα για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα δοθεί στην ευημερία των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή των προστατευόμενων περιοχών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δηλαδή στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, τους ανθρώπους του τουρισμού και γενικότερα στους πολίτες των δύο νησιών. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζει την συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Στους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, οι τρόποι ανάπτυξης του αστροτουρισμού, η προστασία και παρακολούθηση του σκοτεινού ουρανού, η μείωση των επιπτώσεων από την φωτορύπανση, η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών προστατευόμενων περιοχών κ.α.».